Serviciile raman cu fondurile diminuate dupa rectificare. Cine a primit bani in plus si de unde s-a taiat

Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 17:55
6343 citiri
Serviciile raman cu fondurile diminuate dupa rectificare. Cine a primit bani in plus si de unde s-a taiat

Guvernul a aprobat miercuri rectificarea bugetara fara sa faca vreo modificare la proiectul de ordonanta de urgenta postat luni pe site-ul Ministerului de Finante, asftel ca fondurile serviciilor secrete au fost diminuate.

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a argumentat, la finalul sedintei de Guvern de miercuri, ca executia bugetara pe primele 7 luni arata ca aceste structuri nu au cheltuit bani alocati si "nu ai de ce sa tii bani intr-o zona in care nu se cheltuie".

"Bugetele structurilor care fac parte din CSAT au ramas cele pe care le stiti de acum doua zile, sunt postate sumele respective pe site-ul Ministerului de Finante, astfel incant toate aceste entitati au o rectificare negativa.

Dar trebuie mentionat si urmatorul lucru, ca nu exista niciun impediment ca ceea ce au angajat la nivelul fiecarei structuri in parte sa fie dus la bun sfarsit pana la finalul anului. Orice cheltuiala pe care o au in vedere va fi asigurata, dar nivelul executiei la 7 luni arata lar ca sunt sume neutilizate iar un management corect si modern spune foarte clar ca nu ai de ce sa tii bani intr-o zona in care nu se cheltuie. II iei, ii reutilizezi", a explicat ministrul de Finante.

Presedintele Klaus Iohannis a spus a spus, marti, dupa sedinta CSAT, ca nu intelege de ce au fost taiate fonduri de la institutiile din domeniul securitatii nationale, avand in vedere ca rectificarea, atat prima varianta, cat si cea publicata aseara, este prezentata de Guvern drept "puternic pozitiva".

Bugetul Ministerului Muncii a fost diminuat pentru ca nu mai avea nevoie de bani

Teodorovici a mentionat ca bugetul Ministerului Muncii a fost diminuat cu 2,545 miliarde de lei, la rectificarea bugetara adoptata miercuri, deoarece aceasta suma nu va mai fi necesara.

"La bugetul asigurarilor sociale de stat avem un plus de 852,1 milioane de lei pe sold in special pentru asigurarea dreptului de pensie. Trebuie sa fac o mentiune foarte importanta, si anume ca a fost, poate, la prima vedere, o diminuare a subventiilor pentru Ministerul Muncii, dar acest lucru se datoreaza faptului ca, initial, am estimat suma de 7,4 miliarde de lei pentru acest capitol, dar, avand in vedere ca nivelul contributiilor a fost mult mai mare decat cel prognozat, nu va mai fi nevoie de intreaga suma initial estimata, ci de o suma mai mica", a spus Teodorovici, la finalul sedintei de Guvern, intr-o intalnire cu presa.

In plus, ministrul Finantelor a sustinut ca situatia deficitului in ceea ce priveste bugetul pentru pensii s-a imbunatatit. "Fata de un nivel de 13,6 miliarde de lei, in 2017, ca deficit pe aceasta zona, astazi, suma se ridica la 4,8 miliarde de lei. Deci, iata, inca o data, ca acest transfer al contributiilor de la angajator la angajat a fost o masura cu efecte pozitive", a detaliat Teodorovici.

Bani in plus pentru bugetele locale

Pentru bugetele locale au fost asigurate sume din TVA pentru finantarea cheltuielilor de 1,7 miliarde de lei, din care 917 milioane de lei pentru echilibrarea bugetelor locale, 209 milioane de lei pentru programul pentru scoli in Bucuresti, in anul scolar 2018-2019.

"La nivel local, toate proiectele pe care programul national de dezvoltare locala, atat 1, cat si 2, vor avea finantarea asigurata, astfel incat orice factura care ajunge la Ministerul Dezvoltarii sa poata fi decontata fara niciun fel de probleme", a mai spus Teodorovici.

Iata institutiile care au primit bani in plus la rectificare:

Ministerul Finantelor Publice - Actiuni Generale: +2.296,5 milioane lei

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice: +955,9 milioane lei

Ministerul Finantelor Publice: +580,7 milioane lei

Ministerul Afacerilor Interne: +366,3 milioane lei

Ministerul Sanatatii: +333,6 milioane lei

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale: +206,9 milioane lei per sold

Ministerul Educatiei Nationale: +178,1 milioane lei,

Ministerul Transporturilor: +170,5 milioane lei

Ministerul Fondurilor Europene: +119,2 milioane lei

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale: +73,4 milioane lei

Secretariatul General al Guvernului: +147,8 milioane lei

Autoritatea Electorala Permanenta: +119,8 milioane lei

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor: +149,5 milioane lei

Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul: + 0,544 milioane lei

Camera Deputatilor: + 3,006 milioane lei

Rectificarea bugetara prevede alocari bugetare in minus pentru:

Ministerul Apelor si Padurilor: - 7,56 milioane lei

Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni: - 2,335 milioane lei

Ministerul Muncii si Justitiei Sociale: -2.545,4 milioane lei

Ministerul Afacerilor Externe: -43,4 milioane lei

Ministerul Energiei: -45,7 milioane lei

Ministerul Economiei: -15,0 milioane lei

Senatul Romaniei: - 2 milioane lei

Ministerul pentru Mediul de Afaceri: - 9,92 milioane lei

Ministerul Turismului: -17,3 milioane lei

Serviciul Roman de Informatii: -113,0 milioane lei

Serviciul de Informatii Externe: - 2,84 milioane lei

Serviciul de Paza si Protectie: - 15,092 milioane lei

Serviciul de Telecomunicatii Speciale: -14,207 milioane lei

Administratia Prezidentiala: - 11,109 milioane lei

Amintim ca Guvernul a adoptat miercuri, prin ordonanta de urgenta, proiectul de rectificare bugetara, a anuntat ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, sustinand in continuare ca rectificarea este pozitiva.

Proiectul a fost adoptat fara avizul CSAT, aviz de altfel obligatoriu.

Imediat dupa anuntul Guvernului a venit si reactia presedintelui Klaus Iohannis, care a spus ca va uza de toate prerogativele sale constitutionale pentru a sanctiona acest comportament si cere Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala.

Citeste si:
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
În ultimele luni scena politică din România a devenit înghesuită cu numeroase noi partide care vor la alegerile din 2024 să detroneze PSD și PNL în opțiunile electoratului. Cu toate astea,...
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, duminică, la premierea echipelor finaliste ale unui concurs sportiv desfăşurat între şcolile bucureştene, că dezvoltarea sportului de...