Sfaturile economice ale Comisiei Europene pentru Romania

Joi, 09 Iunie 2011, ora 13:08
3687 citiri
Sfaturile economice ale Comisiei Europene pentru Romania
Foto: europarl.ro

Avand in vedere contextul economic inca dificil in care se afla tarile membre ale Uniunii Europene, Comisia Europeana a facut o serie de recomandari pentru fiecare din cele 27 de tari membre, in ceea ce priveste elaborarea bugetelor nationale si a politicilor economice pentru anul 2011-2012.

Recomadarile vizeaza masurile pe care fiecare tara a UE ar trebui sa le ia pentru a stimula cresterea economica, pentru a crea locuri de munca si pentru a tine finantele publice sub control si vin in urma analizarii de catre Comisie a planurilor pe care guvernele le-au transmis, la inceputul acestui an, cu privire la modalitatile pe care le au in vedere pentru a indeplini obiectivele comune ale Uniunii.

In acest context, Comisia Europeana le recomanda tarilor membre, deci inclusiv Romaniei, sa depuna mai multe eforturi pentru a indeplini obiectivele UE in materie de ocupare a fortei de munca, cercetare si dezvoltare, eficienta energetica, invatamant superior si reducerea saraciei.

Tarile UE trebuie sa caute solutii pentru a reduce datoria publica si diferenta dintre cheltuieli si incasari, astfel incat bugetele nationale sa se conformeze obiectivelor stabilite la nivelul UE.

Totodata, Comisia cere ca tarile din Uniune sa mentina cat mai multe persoane in campul muncii, prin cresterea varstei de pensionare, limitarea utilizarii sistemelor de pensionare anticipata si imbunatatirea accesului la serviciile de ingrijire a copiilor.

Alte domenii vizate sunt combaterea somajului structural, facilitarea integrarii pe piata muncii a categoriilor vulnerabile ale populatiei, cum ar fi femeile si lucratorii in varsta. De asemenea, Comisia doreste sa se reduca abandonul scolar si somajul in randul tinerilor prin reformarea contractelor de munca, acolo unde este nevoie si prin adaptarea sistemelor de educatie la cerintele de pe piata muncii.

Legat de aceste recomandari, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, a grupat cele 27 de state membre in trei categorii. Prima categorie este compusa din tarile aflate in programe de asistenta fianciara: Irlanda, Grecia, Portugalia, Letonia si Romania. "Pentru acestea recomandarile sunt simple: implementarea cu rezultate concrete a programelor la care s-au angajat", a declarat Olli Rehn.

In a doua categorie intra tari cu datorii publice semnificative si care au pierdut din competitivitate, care trebuie sa-si continue consolidarea fiscala, iar in paralel sa-si consolideze competitivitatea prin masuri care sa lege salariile de productivitate. Tarile din cea de-a treia categorie trebuie sa faca fata unor provocari cum ar fi imbatranirea populatiei, din aceasta facand parte state precum Germania, Austria si Olanda.

Care sunt recomandarile pentru Romania?

In ceea ce priveste Romania, Comisia Europeana recomanda ca tara noastra sa isi indeplineasca obiectivele prezentate in Programul national de reforma (PNR) si Programul de convergenta (PC).

Ambele programe reflecta obiectivele si masurile care trebuie luate in contextul programului de reforma economica asumat de Guvernul Romaniei pentru obtinerea asistentei financiare din partea UE.

"Ipotezele macroeconomice care stau la baza Programului de convergenta sunt plauzibile, desi este posibil ca proiectiile in materie de consum privat pentru 2011 sa fie oarecum optimiste. Atat previziunile serviciilor Comisiei din primavara anului 2011, cat si ale Programului de convergenta pornesc de la ipoteza unei accelerari a cresterii PIB-ului cu 1,5% in 2011 si cu 3,7%-4% in 2012.

Principalul vector de crestere in perioada analizata este cererea interna, cresterea consumului privat accelerandu-se in 2012, desi, potrivit previziunilor Comisiei, in 2011 ea va ramane relativ modesta. Accelerarea cresterii consumului privat in 2012 se datoreaza cresterii productivitatii muncii, care se va traduce, potrivit estimarilor, in salarii mai mari si noi oportunitaii de angajare.

Programul de convergenta preconizeaza ca, in 2013-2014, cresterea PIB-ului se va accelera in continuare, ajungand la un nivel mult mai ridicat decat PIB-ul potential estimat de serviciile Comisiei. Traiectoria inflatiei in 2011-2012 este similara in Programul de convergenta si in previziunile serviciilor Comisiei.

Inflatia mai ridicata din 2011 este cauzata atat de cresterile substantiale ale preturilor la alimente si produse de baza, cat si de impactul majorarii TVA in iulie 2010. Inflatia ar trebui sa scada considerabil in 2012, cand impactul cresterii preturilor energiei si ale alimentelor se va estompa", se arata in

documentul Comisiei Europene.

De altfel, Comisia aminteste ca obiectivul Programului de convergenta este atingerea unui deficit de sub 3% din PIB pana in 2012, conform recomandarilor adresate de Consiliul Romaniei in cadrul procedurii de deficit excesiv. Se anticipeaza ca acest obiectiv va fi atins prin reducerea cheltuielilor cu salariile, a subventiilor si a cheltuielilor pentru bunuri si servicii, dar si prin reformarea sistemului public de pensii.

Ce masuri trebuie luate?

Redresarea economiei si o serie de masuri pentru imbunatatirea colectarii impozitelor vor duce, potrivit estimarilor, la cresterea veniturilor. Pentru a atinge insa tinta fixata pentru 2012, ar putea fi necesare noi masuri. Deficitul ar trebui sa isi continuie tendinta descendenta, atingand valoarea de 2,6% din PIB in 2013 si de 2,1% din PIB in 2014.

Din punct de vedere al soldului structural, aceasta inseamna o imbunatatire a deficitului cu 2,3% in 2011 si cu 1,5% in 2012, depasind asadar valoarea de referinia de 0,5% din PIB.

Conform Comisiei, principalul risc care afecteaza tintele bugetare este existenta unor arierate la nivelul intreprinderilor de stat, care reprezinta o datorie contingenta importanta pentru buget.

Totodata, Comisia recomanda Romaniei ca in 2011 sa faca pasi importanti ca sa isi indeplineasca obiectivele in contextul Strategiei Europa 2020. Printre acestea se numara cresterea investitiilor in cercetare dezvoltare de la 0,48% din PIB, cat sunt in prezent, la 2% din PIB, sau cresterea ocuparii fortei de munca de la 63,5% la 70%, pana in 2020.

O alta masura prevazuta in strategie este reducerea numarului de persoane aflate in situatie de saracie cu 580.000 de persoane, de la 9,1 milioane de persoane, cat sunt in prezent.

Totodata, Romania va trebui sa ia masuri de reforma structurala in domeniile acoperite de recomandarile specifice de tara emise in contextul Strategiei de la Lisabona. Acestea vor include masuri pentru ameliorarea eficientei si eficacitatii administratiei publice, sporirea calitatii cheltuielilor publice, utilizarea sanatoasa si absorbtia ridicata a fondurilor UE, conducand la reducerea sarcinilor administrative, fiscale si juridice la care sunt supuse intreprinderile si la combaterea muncii nedeclarate, avand ca efect largirea bazei de impozitare.

Pentru a asigura punerea in aplicare armonioasa a masurilor si a contribui la reducerea dezechilibrelor intr-un mod sustenabil, Comisia va continua sa furnizeze indrumari si consiliere cu privire la reformele fiscale, structurale si ale pietei financiare.

A.B.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#economie masuri, #recomandari economice UE, #Comisia Europeana recomandari UE , #buget