Siegfried Muresan, care a lucrat la bugetul UE, arata cum se face un buget profesionist: Nu cum face Guvernul

Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 14:18
3684 citiri
Siegfried Muresan, care a lucrat la bugetul UE, arata cum se face un buget profesionist: Nu cum face Guvernul
Foto: Facebook/ Siegfried Muresan

Europarlamentarul Siegfried Muresan arata cum se face, de fapt, un buget profesionist, dupa ce Parlamentul a aprobat, vineri, bugetul pe 2018.

In conditiile in care Guvernul a inceput munca la bugetul pentru 2018 la sfarsitul lunii noiembrie, Muresan arata ca nu a existat timp suficient pentru o dezbatere reala.

"Inca o lege in care majoritatea parlamentara a mimat democratia si dezbaterea transparenta votand, cu deplina sfidare, in interesul lor, si nu al cetatenilor: Legea bugetului de stat pentru 2018. De ce nu se permite o dezbatere serioasa? Simplu, pentru ca majoritatea parlamentara stie ca Legea bugetului de stat pentru 2018 are foarte multe bube, ca, la fel ca bugetul pe 2017, avem un buget anti-investitii fiindca au cheltuit banii pentru pomeni electorale si alte masuri populiste", a scris pe Facebook Siegfried Muresan.

Acesta sustine ca o dezbatere reala ar arata care este situatia de fapt cu bugetul pe 2018.

"O dezbatere reala va demonstra ca Guvernul PSD - ALDE umfla cifrele, aloca fictiv sume mari la cheltuielile cu investitii, care vor fi taiate la rectificare.

La fel s-a intamplat si in 2017: au votat un buget de investitii de 39 de miliarde de lei din care a taiat la fiecare rectificare bugetara astfel ca, in primele 10 luni ale anului, s-au cheltuit pentru investitii doar 14 miliarde de lei, adica de aproape 3 ori mai putin decat s-a promis", adauga europarlamentarul.

Acesta pune in oglinda modul in care a fost adoptat la noi bugetul de stat cu modul in care a fost acesta gestionat in Parlamentul European.

Siegfried Muresan, care a lucrat la bugetul UE pentru 2018, explica in acest fel cum se face, de fapt, un buget de stat profesionist.

"Romania va avea un buget de stat profesionist, facut pentru oameni, nu pentru politicieni, atunci cand va exista un calendar clar al procedurii bugetare, pe modelul celui pe care l-am avut in Parlamentul European.

Noi am anuntat calendarul adoptarii bugetare inca din februarie, iar, din luna martie, am adoptat prioritatile Parlamentului pentru bugetul european de anul viitor, pe baza carora Comisia Europeana a prezentat un proiect in luna mai.

Tot din luna martie se stia deja ca vom adopta bugetul fix in data de 30 noiembrie.

Intre timp au fost peste 9 luni de dezbateri si negocieri in deplina transparenta.

Guvernul Romaniei a inceput munca pe buget la finalul lunii noiembrie, tocmai cand noi, la Bruxelles, incheiam cele 9 luni de dezbateri si adoptam bugetul european. La randul sau, Parlamentul a alocat bugetului doar cateva ore de dezbateri, cat sa mimeze o procedura democratica", a notat europarlamentarul.

A.D.

#Buget 2018 adoptat Parlament, #buget Parlament European , #buget
Comentarii