Ziare.com

Suntem amenintati de renasterea strigoilor unui trecut intunecat Interviu cu Daniel Daianu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 22 Decembrie 2014, ora 08:45

   

Suntem amenintati de renasterea strigoilor unui trecut intunecat Interviu cu Daniel Daianu
Daca lucrurile se vor deteriora economic mai mult in Europa, nu vor fi numai proteste de strada, greve. Poate fi pus in discutie procesul democratic. Romania depinde de ce se intampla in Europa si, daca nucleul dur al UE nu isi va reveni, va fi greu, avertizeaza fostul ministru al Finantelor Daniel Daianu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Daniel Daianu a facut o analiza a principalelor cauze care franeaza dezvoltarea Romaniei.

"Romania are nevoie de stabilirea clara a prioritatilor si de monitorizarea indeplinirii lor. Adesea, banii publici nu sunt folositi cum se cuvine nici cand nu sunt deturnate resurse. (...) Mi se pare incredibil cum Victor Ponta a avut 4 ministri ai Transporturilor si fiecare a venit cu noutati si inovatii, cu alte prioritati. Nu te poti juca cu autostrazile, cu alte componente ale infrastructurii de baza."

Daniel Daianu atrage atentia ca "trebuie operat pe cele doua laturi ale bugetului public: cheltuieli si venituri. Evaziunea fiscala, ca si economia subterana, sunt considerabile in Romania si pentru ca veniturile sunt mici in Romania, existand un cerc vicios. Tentatia de a fi pe langa lege e mare."

Bugetul propus de Cabinetul Ponta este unul al dezvoltarii, al stimularii economiei?

Pentru a sprijini economia, un buget are nevoie de un volum suficient de resurse pentru investitii si alte bunuri publice; trebuie sa se bizuie pe o politica fiscala prietenoasa cu mediul de afaceri. Nu in ultima instanta, bugetul este bine sa fie executat intr-un context de ansamblu care sa ajute economia. Intrucat ceea ce se intampla acum in zona euro, cumulat cu impasul geopolitic, franeaza economiile din Europa centrala si de rasarit.

Resursele alocate pe hartie investitiilor pentru 2015 cresc.

Important este ca investitiile sa fie realizate, si nu oricum. In 2014, poate si ca efect al activitatii DNA, am asistat la o neefectuare semnificativa de cheltuieli, care, in conditiile date, nu e automat ceva rau.

Decat sa irosesti bani, mai bine asa. Dar aceasta asceza fortata in executia bugetului nu aduce dezvoltare in sine.

Sunt repere pe baza carora putem judeca modul in care un buget lucreaza pentru dezvoltare. In primul rand, este volumul de cheltuieli publice, care depinde de venituri si deficitele sustenabile. Romania nu reuseste sa depaseasca o bariera de 32-33% din PIB in ceea ce priveste veniturile bugetului public incluzand bani de la UE.

Cheltuielile publice au un rol important in vremuri de criza.

Cine spune ca e bine sa restrangi la maximum cheltuielile publice pentru a lasa spatiu de libertate economica sectorului privat gandeste unilateral, subestimeaza efectele crizei asupra conduitei firmelor private si ignora faptul ca sectorul privat nu furnizeaza bunuri publice de baza.

Inghetarea pietelor financiare in 2008/2009 a obligat Romania la o taiere masiva de cheltuieli publice si prin majorare de taxe si impozite. Un capitol din buget unde s-a operat vartos il reprezinta cheltuielile de capital, care nu inseamna insa toate investitiile publice, acestea din urma incluzand bani europeni.

Cheltuielile de capital au fost, pana a inceput taierea, intre 4 si 5% din PIB. Dar aceasta cheltuiala centrala a bugetului public nu s-a materializat cum trebuie in economie pentru ca resurse importante au fost deturnate, intr-o forma sau alta. Numeroase cheltuieli sunt facute aiurea si, probabil, de aceea impactul reducerilor nu s-a simtit cum ar fi fost normal.

Adica, daca aceste resurse ar fi fost utilizate in mod corect, cu eficienta, o taiere atat de drastica, cu peste 30%, s-ar fi simtit in economie sever. Cand folosesti 3 lei cum trebuie, simti lipsa unui leu, daca ai 3 lei si irosesti 2, nu prea simti lipsa lor. Simt eventual cei care ar fi beneficiat in mod necuvenit de acele resurse.

Situatia ideala pentru contracararea efectelor crizei ar fi fost sa taiem cat mai putin din cheltuielile de capital, cu o utilizare mult mai eficienta a lor, la care sa se adauge o atragere masiva de fonduri europene.

Polonia, adesea evocata si la noi ca exemplu pozitiv, a mizat enorm pe bani europeni pentru evitarea recesiunii economiei dupa 2008.

Care ar fi caile de iesire din paradigma incasari mici, bani risipiti, investitii inutile sau neexecutate?

Trebuie operat pe cele doua laturi ale bugetului public: cheltuieli si venituri. In ce priveste investitiile, concomitent cu actiuni de combatere a sifonarii banilor publici trebuie sa nu mai scadem cheltuielile de capital.

Adesea, banii publici nu sunt folositi cum se cuvine nici cand nu sunt deturnate resurse. Este vorba despre prioritati si eficienta.

Prea se bat ministerele intre ele fiind pierdute din vedere obiective strategice. Ministrii care au in ograda lor programe investitionale mari sunt in conflict perpetuu cu Finantele si nu exista o armonizare de atitudine si interese.

S-ar reduce copios spatiul pentru acest conflict daca ar exista un master-plan autentic, respectat.

Mi se pare incredibil cum Victor Ponta a avut 4 ministri ai Transporturilor si fiecare a venit cu noutati si inovatii, cu alte prioritati, cu alta intelegere a dezvoltarii infrastructurii Romaniei. Nu te poti juca cu autostrazile, cu alte componente ale infrastructurii de baza. Mai cu seama ca ar trebui sa faca parte din retele europene. Este rau pentru executia bugetara, pentru mediul economic si reflecta guvernanta defectuoasa.

Cand este vorba despre un master-plan al dezvoltarii infrastructurii nu mai conteaza dreapta sau stanga politica, cu atat mai mult cand se schimba ministrii in cadrul aceleiasi guvernari.

Daca nu suntem in stare sa ne hotaram in ceea ce priveste 10-12 rute mari de transport, unde si cum sa modernizam calea ferata, aeroporturile mari, portul Constanta, deci partea vizibila, proeminenta, a infrastructurii, va dati seama ce e la nivelul administratiilor locale. Nu numai ca sunt aiurea nu putine optiuni, se si deturneaza sume mari.

Nu e suficient sa avem prioritati, trebuie sa le si monitorizam. Trebuie sa functioneze o echipa de soc, un task-force real pentru investitiile prioritare la Ministerul Finantelor, sau in subordinea directa a premierului, care sa beneficieze de expertiza temeinica si care sa ajute executia bugetului cu respectarea master-plan-ului.

Inca nu definim bine prioritatile, nu monitorizam - nu exista follow-up. Si daca asa este, trebuie sa folosim mijloace non-conventionale, sa scurt-circuitam structurile care blocheaza decizii cheie. In opinia mea, in conditiile date, ministrul de Finante ar trebui sa fie vicepremier cu mandat economic extins, care sa vegheze asupra executiei bugetului public si sa coordoneze realizarea investitiilor publice.

Este bine ca s-a renuntat la impartirea Finantelor in doua: buget si colectare de taxe si impozite. Seriozitatea unei tari e definita de felul in care isi stabileste prioritatile si le respecta prin realizare. La prioritati trebuie sa includem si dispozitive pentru securitatea nationala, pentru combaterea riscurilor conventionale si non-conventionale, inclusiv atacuri informatice.

Cat priveste cheltuielile cu personalul, sunt domenii cu personal redundant, dar nu este simplu ca oamenii sa isi gaseasca alte locuri de munca in aceste vremuri. Pe de alta parte, salarizarea trebuie sa tina cont de merit, sa nu fie uniforma. Ne confruntam si din aceasta cauza cu o migrare de personal specializat, mai ales in domeniul Sanatatii.

Imi spuneati ca avem printre cele mai scazute venituri bugetare din UE, in jur de 32% din PIB. De ce atat de putin?

In principal din cauza evaziunii fiscale si a evitarii platii impozitelor (tax avoidance) prin valorificarea gaurilor de cascaval din legislatie, a arbitrajului jurisdictional. Evaziunea fiscala, ca si economia subterana, sunt considerabile in Romania, asa cum arata si rapoarte ale Consiliului Fiscal.

Intalnim aici coruptie, infractionalitate, crima organizata, legaturi vinovate intre politic si mediul de afaceri.

Optimizarea fiscala, care este tot mai blamata in Europa, se simte mai acut la noi. Fiindca bugetul nostru public este mai sarac si cei mai multi cetateni au venituri mici in raport cu media europeana.

"Optimizarea" inseamna sa-ti ocultezi profitul brut si sa platesti cat mai putin bugetului public din tara unde ai operatiuni fiscalizabile. Este o practica intalnita la companii straine, dar nu numai, iar modalitatile sunt multiple.

Agricultura noastra este in larga masura primitiva si nefiscalizata, chiar daca exista unele zone moderne. Modernitatea unui sector economic se masoara in functie de modul in care asigura locuri de munca platite decent si de cum contribuie la alimentarea bugetului public. Veniturile celor care lucreaza in agricultura sunt, in general, foarte mici. O parte mare din agricultura e in subteran si nu e captata de statistica, nu este legata de bugetul public.

Nu obtinem venituri pe masura din exploatarea resurselor naturale. Chestiunea redeventelor mici nu isi gaseste o rezolvare nici in 2015. Privind padurile as introduce o legislatie extrem de severa. As trata padurile ca o problema de siguranta nationala, ca bunuri de utilitate publica.

De ce evaziunea este in continuare atat de mare, desi nu a existat program politic sau de guvernare care sa nu-si propuna reducerea ei?

Si pentru ca veniturile sunt mici in Romania, existand un cerc vicios. Tentatia de a fi pe langa lege e mare. Aceasta situatie este usor observabila in tari unde veniturile individuale sunt relativ mici, unde relatia dintre stat si cetatean e fracturata, minata de neincredre reciproca, unde institutiile sunt slabe, asa cum sunt la noi.

Iar slabiciunea institutionala, lipsa de performanta si coruptia din aparatul birocratic se imbina cu neincrederea platitorilor de taxe si impozite in capacitatea statului de a furniza bunuri publice, cu venituri scazute care maresc inclinatia spre frauda, evaziune. Fiecare vrea sa pastreze cat mai mult pentru a se descurca cum poate, nu putini pentru a supravietui. Acest cerc vicios trebuie spart.

Vorbeati la inceput de ceea ce se intampla in zona euro. Cum ne influenteaza?

Partea cea mai dezvoltata economic a Europei este amenintata de imbatranire demografica si de o "stagnare seculara". Este vorba despre perspectiva unei cresteri economice foarte lente induse de dezechilibru demografic, o anume dinamica tehnologica, distributia veniturilor care a micsorat inclinatia spre investitii productive, criza statului providential, redistributia puterii economice in lume etc.

Avem o criza geopolitica, ea mareste aversiunea fata de riscuri. Incertitudinile sunt mari si perspectiva economica in Europa este incetosata. Germania este o formidabila masina de export industrial. Dar ea nu echivaleaza cu Uniunea si nici nu isi asuma inca un leadership mai indraznet si generos in guvernanta zonei euro.

Romania depinde de ce se intampla in Europa. Daca nucleul dur al UE nu isi va reveni, va fi greu si pentru Romania, chiar daca am reusi sa progresam considerabil in materie de politici publice si mobilizare de resurse interne.

Daca lucrurile se vor deteriora economic mai mult in Europa, nu vor fi numai proteste de strada, greve. Poate fi pus in discutie procesul democratic. Cand starea de spirit a multor cetateni este dominata de neincredere, teama, frustrare, usor castiga teren populismul, autoritarismul, xenofobia si sovinismul, discursul solutiilor extremiste, radicale.

Acesta e cel mai mare pericol in spatiul politic in anii ce vin. Sa ne gandim la perioada interbelica din secolul trecut.

Sa nu uitam ca Hitler, national-socialismul au ajuns la putere si din disperarea unei populatii, care suferea si ca urmare a miopiei politice a tratatelor de dupa Primul Razboi Mondial. Tot mizeria, efectele acelui razboi au facilitat venirea la putere a bolsevicilor in Rusia.

Aceasta lectie este valabila cand judecam mixul de masuri de austeritate cu masuri de stimulare economica in contextul de acum din UE. Planul Juncker este un pas inainte, dar nu este suficient.

Uniunea Europeana este un bun public al europenilor, care trebuie aparata pentru a stavili renasterea strigoilor unui trecut intunecat.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10376 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
29 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Toarasi, sa nu uitam deceam venit aici la ziare .com !

Casa sarbatorim votu din 16 noiembrie !

https://www.youtube.com/watch?v=96ih_zzU5vM

Traiasca victorian alegerile lu dom doctor Wponta !

p.s. Mi se pare incredibil cum Victor Ponta a avut 4 ministri ai Transporturilor si fiecare a venit cu noutati si inovatii, cu alte prioritati. Nu te poti juca cu autostrazile, cu alte componente ale infrastructurii de baza."

 

Ce spune pacaliciul asta?

Ca din cauza DNA nu s-au facut investitii?

Cum a plecat Basescu cum au iesit hotii la drumul mare.

 
 

cine a pradat tara in 89, conduce azi...

http://www.flux24.ro/noi-dezvaluiri-din-raportul-diicotsie-theodor-stolojan-acuzat-ca-acoperit-urmele-crescent-diicot-si-sie-spun-ca-stolojan-primea-ordine-direct-de-la-ceausescu/

La lovitura de stat din '89 ,

cei care erau urmariti de securitate, de unitatile militare de contraspionaj, au luat puterea. De aia nu stim cine a tras in decembrie. Nu au fost securisti, ca daca erau, in ura pe care au starnit-o impotriva securitatii, scoteau ei cativa ca tapi ispasitori.

Daca cei care spionaru Romania la vremea aia au luat puterea.... pe cine credeti voi ca vor sa distruga? Pe aia care ii urmareau, normal. Nu tin partea unor securisti care au facut abuzuri, ma refer la cei in contraspionaj, serviciu care a fost total distrus de la lovitura de stat incoace.

Deci sunt de acord cu Nastratin, cei care au distrus tara in '89 conduc si azi.

Realist vorbind, abia astept sa vad faptele lui Iohannis. Vorbele au fost frumoase. Acum astept faptele.

P.S. Schimbarea trebuie sa vina si de la noi. Un singur om nu poate schimba 20 de milioane. Vorba lui Ghandi: "Fii tu insuti schimbarea pe care vrei sa o vesi in lume".

Urat

Dupa cum comentezi mai ca as crede ca esti un redactor de la Antena 3.

Daianu nu se pricepe la nimik!

A fost pacalit de Cristian Sima, ala era finantzist mai bun ca Daianu, ...i-a investit banii!
Cat despre Alinutza de la PNL si prezentza ei la Antena 3, asta prevesteste ceva, prevesteste lupta lui Blaga impotriva lui Johannis!
Si cheia e ce i-a spus Basescu lui Johannis, ca va avea o activitate doar putin mai grea decat Carmen Johannis, ca va fi izolat de Securitate!

Isaresku a devalizat cu Felix banii securitatii!

ovreiul Isaresku sa dea explicatii!

http://www.flux24.ro/cei-doi-oameni-cheie-din-conturile-securitatii-din-strainatate-nimeni-nu-ii-intreaba-nimic/

 

Daianu e si el ovreu sekurist..

pe deasupra e mason gata sa vinda tara asta!

Lucrurile se vor deteriora in Europa din cauza administrațiilor-per

ceptor, care sau bazat pe supraimpozitarea energiei și s-au trezit cu injumătățirea veniturilor din caua căderii prețului petrolului!

 

....e usor a...spune versuri,cand nimic nu ai a spune,insirand

cuvinte goale....tam,taram....
Daianu-cel mai inodor,insipid,inodor si incolor ...povestitor de...notorietate!

Lasti-ma cu Daianu, doamna Ene!

De 25 de ani tot aud despre acest mare personaj-promisiune: inalt expert, tip slefuit cu fason de englez care le stie pe toate, dar de 25 de ani nu produce nimic. Nici macar acea reducere a salariilor nesimtite din ASF pe care o promsese nu a facut-o, dar vorbeste despre cheltuieli bugetare "facute aiurea".
Ce a spus in articolul asta inafara de generalitati?
M-am saturat de mituri si de personaje gonflate, doamna Ene!

 

Ce bolsevici

Citez:" Tot mizeria, efectele acelui razboi au facilitat venirea la putere a bolsevicilor in Rusia."
Lenin a fost adus cu trenul blindat,plin de banuti in valuta forte de Germania in Rusia tarista.Asa nemtii au contribuit in mod majoritar la proliferarea ideilor comuniste,"Dusmanul dusmanului meu e"prieten"",asa ca Daianu mucles.Bolovanu de "filfizon" asta nici nu stie ce-i aia bolsevic da i-o da inainte pe sablon.
Si ce spune asta,spunem noi ici pi forum de ani de zile,si asa am impresia ca forumul nostru,printre altele,e folosit " en gros" ca sursa de inspiratie de paturile conducatoare sa simta "starea natiunii".

 

Multumita lui Basescu,justitia a inceput sa functioneze

nu dati cu piciuorul la munca asidua depusa de Basescu.Pentru 10 ani, Basescu sa luptat groaznic cu mafia care a ruinat Romania.Klaus Iohannis are obligatia sa continuie drumul netezit de Basescu.

 

Dar ce s-a luptat ! ca nu cumva,sa fure altul,mai mult ca el !

,,,,,

masina de spalat creierul

Azi la butoane e d-na Ene care ne serveste un interviu cu "expertul" Daianu, care ne arata cu degetul sau corect politic ce ne paste: criza, recesiune, dictatura, conflict, dupa conflict pacea... in care...ghici cine vine cu solutia economica? Ei, tot cei care au creat problema...
Lenin doar i-a invata pe toti: doi pasi inainte, unul inapoi, doi pasi inainte, unul inapoi,...
Zice "expertul" : "Tot mizeria, efectele acelui razboi au facilitat venirea la putere a bolsevicilor in Rusia. "
Adevarul nu e corect politic. IN Rusia bolsevicii au ajuns la putere datorita bancherilor din Europa si America, cei care au platit bine si au pregatit in amanunt "revolutia". Cine nu crede
sa se uite aici

https://www.youtube.com/watch?v=oIuW-vNQsQI

 

Bancile sunt cele care au incalecat intreaga omenire ....

Totul se face in acord cu interesele financiare bancare.
Falimentarea economiilor prin miscari complexe. Acordarea de imprumuturi inrobitoare. Dobanzi ..dobanzi ..dobanzi si penalitati la dobanzi.
Maximizarea profitului prin orice mijloace. Taierea fondurilor pt. educatie si sanatate.
Cand toate astea se fac planificat, "protestele de strada" si nu numai , fac parte parte dintr-un scenariu.
La fel si crizele, razboaiele in derulare. "Primaverile" de peste tot .

 

Incredibil ce fac bancile !

Pretind avans de 30 % ,
te executa fara mila daca nu platesti 3 rate ,
nu accept a nici un fel de pasuire sau agreement ,
dupa ce te executa vand tot .
Mai mult , daca nu reusesc sa te scoata din casa , vand imprumutul (datoria) si la 5-10 % din pret la recuperatori .

O sa iasa rezbel cu bancile !

Corect ...

...numai ca mai mult de atat, actioneaza la nivel statal.
Statul a fost nevoit sa se imprumute pentru a "ajuta " bancile sa nu dea faliment. Practic ne-am imprumutat sa ii ajutam pe cei carora le suntem datori. Cu sume imense.
Islandezii au rezolvat problema in felul lor. Si nu le merge rau de loc.Le-aulasat sa dea faliment sau le-au nationalizat.
"Baietii destepti " au fost bagati la puscarie pentru faptele comise.
Bancile doar niste SRL-uri imense, societati comerciale cu fonduri colosale si doar atat.
Nu ele ar trebui sa gestioneze politica interna si externa a nici unui stat.

Vezi bre nea Sandu,d'aia ie bine sa ignoram bancil

e !...mie,mi-e frica sa stau pe banca si in parc ! de la banca,nu as primi nici de pomana,presupunand ca s'ar fi crestinat si ele ! Acuma for sa-si decupereze si ele tzepele alea pe care le-au luat prin anii 96.....de au fost devalizate de zmecheri !...plateste prostii acum !!!

@ Tome

Exact, mare dreptate ai.
Presedintele Islandei a comentat o data, la cnn parca... A spus ceva de genul, ca daca o firma da faliment, nu intervine statul sa o ajute cu bani. A dat faliment din cauza managementului defectuos. Iar el considera ca banicle sunt tot o afacere, daca au facut greseli, sa suporte consecintele. DAR, subliniez, asta s-a facut DUPA protestul islandezilor, care de fapt cereau ca banii sa fie dati oamenilor care aveau datorii la banci, NU bancilor.

P.S. Norvegienii comentau ca bancile au facut ceva odios: au privatizat profiturile si au nationalizat pierderile. Adica, atunci cand au profituri enorme pe nimic, isi iau banii, dar cand au pierderi.... intervine statul (cu banii contribuabilior) sa-i salveze...

capitalismul actual e pe duca

multi habar nu au de asta si au sperante ca in viitor va fi mai bine va fi o societate dezvoltata cu locuri de munca si pensii pentru toti,bla bla bla,multi chiar cred ca in romania se va intampla asa ceva,moartea mintii hahahaha,nu se va intampla nimic din asta din pacate in urmatorii ani tari ca spania italia franta grecia sau portugalia vor fi aproape de faliment iar politic extrema dreapta sau cea de stanga va castiga enorm,vor vi miscari sociale uriase antisistem,vezi deja in italia sau grecia dar si in SUA,cum va creste saracia si somajul lucrurile se vor inrautati si mai mult,efectul acesta asupra europei de est va fi si mai dur,aceste tari vor avea si mai mult de suferit din aceasta criza care va veni,nu stiu care va fi deznodamantul, scapa cine poate ,e bine sa emigrezi de ex.intr o tara relativ mai sigura ca germania sau tari nordice care vor fi atinse ultimii de aceasta criza care va veni,criza capitalismului globalizat,oricum semnele prabusirii acestui sistem se vad deja peste tot

 

voi komunistii visati/sperati:mari miscari sociale,revolte,etc

Totdeauna v-ati dorit anarhia: va creeaza conditiile de a prelua puterea! Pin alegeri libere pierdeti sigur, vezi: nastse, geoana, ponta, etc. Komunismul e de mii de ori mai rau decit fascismul: komunistii au ucis de ii de ori mai multa omenire decit fascismul. Komunismul trebuie scos in afara legii si aspru pedepsit!!

Daianu este un gigent in stiinta economica, in ciuda pacalicilor...

1.Prof. Daniel Daianu este (alaturi de alti citva economisti)un reper in stiinta economica romaneasca,in ciuda celor care din motive(inclusiv) personale sint detractorii sai de serviciu.Crede cineva ca "maxi" nu stie ca Sima a investit banii fara consultanta si acordul d-lui Daianu?Oare Valll a citit vreodata ceva din lucrarile prof. D.Daianu?Stie careva din detractorii sai,ca D. Daianu este "parintele" unei noi stiinte a dezvoltarii economice,a carui fundament a fost asezat de lucrarea sa "Incotro se indreapta tarile postcomuniste"?Detractorii prin "nestiinta" (economica)nici macar nu pot fi invinovatiti,fiindca la politica,economie,fotbal si citeva lucruri se pricepe oricine.
2.Concluziile punctuale ale acestei analize sint corecte si nu suporta obiectiuni,ci eventual o opinie de "extensie",catre solutii sau mai precis,catre solutia "globala" la starea actuala grea a economiei nationale.
"Romania are nevoie de stabilirea clara a prioritatilor si monitorizarea indeplinirii lor" - nevoie pe cit de urgenta,pe atit de imposibila.
Pentru a fi realizabila stabilirea prioritatilor,se impune existenta unui REPER programatic STABIL,CONCRET si FEZABIL,asupra caruia sa cada de acord intreaga clasa politica,incit sa aiba continuitate la schimbarile de putere.
Altfel nu-i de mirare ca "cei 4 ministri ai lui Ponta au venit cu noutati si inovatii,cu alte prioritizari",adaugate la inovatiile si "prioritizarile" din cei 15 ani de la "foaia de parcurs" catre integrarea in UE.
3. Ce anume ar putea sa creieze si fundamenteze acea viziune si cristalizare de decizii in directiile investitionale optime, "dezvoltatoare economic" a Romaniei,ca alternativa la schimbarile haotice de paradigma si risipa financiara de azi,in domenii non-active economic?
Ce "miscare" nationala ar scoate Romania din dependenta absoluta de "cresterea sau descresterea" economica a UE,lipsita de politici economice pro-active pentru ea sau Romania?
Oare chiar sa nu existe nici o modalitate practica, incit productia de "bunuri publice" sa aiba nivelul celei vestice,ca inovatia sa devina un bun national firesc,ca politica fiscala sa fie prietenoasa iar bugetul sa ajute economia prin prioritizari si monitorizare,incit sa absorbim banii lui Juncker si sa cerem altii?
4.Exista totusi CEVA,ce poate asigura iesirea din fundatura(teoretica)actuala si poate constitui un ochi, o "zea" a "verigii" economice nationale care poate "tracta" spre o evolutie pro-activa,intreaga "societate economica romaneasca".
Este vorba de un proiect national de dezvoltare economica si reconstructie industriala,asumat de oricare din Guverne(prezent sau viitor) - dezvoltarea economica accelerata neavind culoare politica!El este unicul REPER economic,tehnic si financiar,etc., capabil sa asigure reperele punctuale pentru dezvoltarea sistemului rutier,a invatamintului si educatiei,pentru sistemele bugetare care functioneaza haotic,dupa "urechea" unuia sau altuia din politici!

 

Ha ! Emigrantule internetul si miscarile sociale sunt singura

speranta a umanitatii. Capitalismul e un fel de socialism pe invers in loc de partid si tovarasul sunt bancile/marile corporatii/politicienii la carma.

Ei asupresc populatia comanda media sa influenteze si sa minta oamenii intr-o veselie - spalarea la creier in Vest e la nivele practicate pe vremea lui Ceausescu.

Singura diferenta e ca nu o impune nimeni fatis - doar daca chestionezi narativul impus politic/monetar de marile trusturi de media nu te lasa nimeni la tv, iti pierzi slujba si/sau ajungi asasinat/judecat pe falsuri daca reusesti sa ai prea mare priza la populatie.

@ geo1

NU, nici pe departe. Poate ca subiectul este complex, dar NU in nici un caz.
Consider ca in Romania nu exista nici un post medicatic care sa fie neutru. Toate sunt proprietatea cuiva care are alte interese decat cele nationale si cu totul alte interese decat adevarul. Din pacate toate isi fac treaba de a spala pe creier romanii, de a-i dezinforma, de a schimba atentia de la cele importante la scandaluri si alte tiganii... Asta in timp ce unii (nu romani) isi fac interesele care niciodata nu coincid cu cele ale oamenilor de rand.
Asta este tragedia.
In plus, ma jignesti, cum sa spui tu ca sunt angajat media? :-) Nu observi ca scriu corect romaneste? Stiu sa folosesc virgula, liniuta despartitoare, etc. :-))

 

interesant, numai ca:.....

"...Nu e suficient sa avem prioritati, trebuie sa le si monitorizam. Trebuie sa functioneze o echipa de soc, un task-force real pentru investitiile prioritare la Ministerul Finantelor, sau in subordinea directa a premierului, care sa beneficieze de expertiza temeinica si care sa ajute executia bugetului cu respectarea master-plan-ului.

Inca nu definim bine prioritatile, nu monitorizam - nu exista follow-up. Si daca asa este, trebuie sa folosim mijloace non-conventionale, sa scurt-circuitam structurile care blocheaza decizii cheie. In opinia mea, in conditiile date, ministrul de Finante ar trebui sa fie vicepremier cu mandat economic extins, care sa vegheze asupra executiei bugetului public si sa coordoneze realizarea investitiilor publice.,," daniel daianu, fost espert meaist securist vistiernic ciorbist.
1. prim-plagiatorul copy-lot dottore ieri azi nu-i dottore viorel, seful celui mai bun, cinstit si corect guvern pe care l-a avut Romania dealungul intregii sale istorii milenare de cam un veac si jumatate, habar nu are de finante, taxe si ale armatei manutante. singurilii domenii in care viorel este specialist sunt copiutza, plagiatul, gargara si copy-lotatul cu flotari..
2. recenta finantista vistiernica harvardnamista trimisa chiar de viorel la plimbare de atata de habar nu are, este acum consigliera de stat a lu' viorel in al victoriei palat.
pai daca finantista harvardnamista n-a facut nici-o branza la vistierie, ce branza va face la cosiglierie? poate harvardnamista este buna numai pentru conciergerie si mesagerie, dar asta nu rezolva incompetenta lui viorel referitoare la ieconomie.

 

Mi se pare mie, sau acest domn chiar vorbeste despre integritate

Un demagog cu salariu nesimtit...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor