Teodorovici spune ca bugetul e gata miercuri. Primarii ameninta cu proteste la Guvern

Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 08:28
5753 citiri
Teodorovici spune ca bugetul e gata miercuri. Primarii ameninta cu proteste la Guvern
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/ Hepta.ro

Primarii de municipii, reuniti in Asociatia Municipiilor din Romania, s-au intalnit, marti, cu reprezentantii Guvernului pentru a discuta despre alocarile bugetare din anul 2019.

Dupa mai bine de doua ore de discutii, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a afirmat ca s-au facut doua propuneri, dar a refuzat sa le detalieze si a anuntat ca miercuri, in jurul pranzului, va fi prezentata varianta finala.

La randul lor, primarii au precizat ca nu este normal sa se lupte cu Guvernul pentru ca o parte din banii realizati de cetatenii din orasele lor sa ramana in comunitati.

In aceste conditii, Dancila face azi sedinta de guvern: Nici urma de buget pe ordinea de zi.

Primarul Aradului, Gheorghe Falca, a anuntat ca, miercuri, la ora 12:00, daca nu se va primi raspunsul scontat, primarii vor protesta in fata Guvernului.

La intalnirea cu primarii de municipii au participat consilierul premierului Darius Valcov si ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici. Viorica Dancila, invitata la discutii de catre primari, nu a fost prezenta.

"A fost o discutie foarte utila, spunem noi si cred ca si colegii care au participat din partea structurilor asociative. Au fost facute doua propuneri in aceste cateva ore de discutii, pe care o sa le analizam acum la Ministerul de Finante si pentru care am promis ca maine, intr-un termen foarte scurt, sa iesim cu varianta finala pe care speram noi sa o agreeze cea mai mare parte a celor care au fost azi la sedinta", a declarat Eugen Teodorovici, la finalul sedintei.

Acesta a refuzat sa detalieze cele doua propuneri.

Teodorovici a afirmat ca veniturile primariilr au crescut constant in ultimii ani, fiind vorba despre o crestere de circa cinci miiarde de lei.

"Cu totii isi doresc mai multi bani pentru institutiile pe care le reprezinta. Acest lucru este in discutie, formula aceea care sa multumeasca (sic!) cat mai multi dintre cei de la nivel local", a adaugat Teodorovici.

Primarii sunt gata de protest

La randul lor, primarii au criticat atitudinea Guvernului. Ei au afirmat ca cer o treime din bugetul statului, precizand ca nu este normal sa se lupte cu Guvernul pentru ca o parte din banii realizati de cetatenii din orasele lor sa ramana in comunitati.

"Regret ca am ajuns in aceasta postura, sa cerem drepturile cetatenilor din localitatile noastre. Cetatenii contribuie la acest impozit pe venit general. Noi ne batem azi ca o parte din banii pe care ii produc comunitatile sa ramana pe plan local.

Este regretabil ca cifrele noastre nu bat cu cifrele ministrului de Finante. Cum sa spui ca noua ne-au crescut veniturile in 2018, cand noi stim, si toti au vorbit, de marile pierderi. Am convenit ca maine, la ora 12:00, sa fim la Asociatia Municipiilor, vom chema si alti primari, si daca punctul nostru de vedere nu va fi aprobat, imediat ne vom deplasa in fata Guvernului ca protest in numele cetatenor din Romania. Banii nu se iau de la primar sau de la primarie, ci de la cetateni", a spus Gheorghe Falca.

Primarii de municipii reuniti in Asociatia Municipilor din Romania (AMR) au cerut, luni, o intalnire de urgenta cu premierul Viorica Dancila si ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, pentru a discuta despre Legea bugetului. Primarii au convocat pentru marti Comitetului Director si cereau premierului sa participe la discutii.

Citește și:
Mesajul lui Maia Sandu pentru români de 1 Decembrie: „România este iubită pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească” VIDEO
Mesajul lui Maia Sandu pentru români de 1 Decembrie: „România este iubită pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească” VIDEO
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis joi, 1 decembrie, un mesaj cu prilejul Zilei Naţionale a României. Șeful Statului de la Chișinău a mulţumit României pentru sprijin,...
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
Coaliția de guvernare nu elimină dar nici nu oferă pensii speciale către autoritățile locale, în ciuda promisiunilor, după ce ministerul de Finanțe a publicat o ordonanță care prevede...