UE ar putea rescrie bugetele nationale - Afla ce se va mai discuta la summit

Marti, 26 Iunie 2012, ora 10:49
1690 citiri
UE ar putea rescrie bugetele nationale - Afla ce se va mai discuta la summit
Foto: Arhiva

Uniunea Europeana ar putea castiga dreptul de a rescrie bugetele nationale ale tarilor din zona euro care incalca reglementarile in materie de deficit si datorie.

Aceasta tema se va discuta la summitul UE ce va avea loc pe 27 si pe 28 iunie, la Bruxelles, potrivit Financial Times.

Masura face parte dintr-un plan ambitios de a aduce zona euro mai aproape de o uniune fiscala, prin permiterea Comisiei Europene de a actiona ca un ministru de Finante pentru tarile din regiune.

Conform propunerilor, Comisia Europeana va prezenta ajustari detaliate pentru orice tara care isi va incalca angajamentele. Toate tarile membre UE vor vota asupra acestora, iar, dupa ce vor fi aprobate, modificarile vor fi introduse in legea bugetului a acelui stat.

Cu toate ca aceste amendamente la legea bugetului vor fi descrise ca "sugestii", UE va avea mijloace mult mai puternice de a sanctiona tarile care nu le vor adopta, inclusiv amenzi substantiale.

In plus, guvernele din zona euro trebuie sa se inteleaga, de comun acord, asupra nivelului datoriilor lor si asupra "limitei maxime" a bugetelor nationale. Daca o tara va avea nevoie sa se imprumute mai mult, aceasta va trebui sa ceara permisiunea celorlalte tari din zona euro, potrivit publicatiei citate.

Desi nu se va discuta despre introducerea de obligatiuni comune (eurobonduri), se vor faci pasi mici in aceasta directie, prin detinerea in comun, pe termen limitat, a obligatiunilor cu maturitate scurta, realizata prin emiterea de "eurobills".

In plus, se va lua in considerare si propunerea unor economisti germani de a crea un fond de rascumparare, care ar include toate datoriile de peste 60% din produsul intern brut ale tarilor membre.

Si situatia bancilor va fi la ordinea zilei. Comisia Europeana va propune ca guvernele nationale sa permita fondului de urgenta sa capitalizeze direct bancile aflate in dificultate. De asemenea, se va infiinta o institutie europeana de supraveghere a sectorului bancar.

La intalnirea din aceasta saptamana se va mai discuta si despre o uniune politica, precum si de una bancara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#UE rescrie bugete nationale, #UE bugete zona euro, #UE rescrie bugete tari, #propuneri summit UE, #summit UE iunie , #buget