UE isi reduce bugetul cu 50 de miliarde de euro

Marti, 30 Octombrie 2012, ora 19:14
1570 citiri
UE isi reduce bugetul cu 50 de miliarde de euro

Un nou proiect de buget al UE arata o reducere de 50 miliarde de euro fata de propunerile initiale, ca o concesie partiala fata de solicitarile Marii Britanii si ale altor state membre, menite sa reduca cheltuielile intregii zone.

Propunerea, facuta publica luni seara, a reprezentat o premiera pentru proiectele bugetare ale UE, precizandu-se sume concrete, dupa mai bine de un an de discutii, noteaza Financial Times.

Cipru, autorul noului proiect, in calitate de tara detinatoare a presedintiei UE conform algoritmului de rotatie, a avut insarcinarea de a obtine un acord intre guvernele participante. Reprezentantii Ciprului au declarat ca "este nevoie de reduceri importante pentru a obtine situatia de compromis".

Comisia Europeana, bratul executiv al UE, si-a trimis propria propunere, solicitand un buget pe 7 ani, care sa acopere perioada 2014-2020, cu o suma totala de 1,033 trilioane de euro - suma care ar urma sa acopere toate aspectele politicilor publice, de la agricultura pana la cercetare, dezvoltare si infrastructura.

Totodata, Comisia a cerut un plus de 50 miliarde, cheltuieli aditionale, in afara bugetului formal.

Insa multe state membre, cu Germania in frunte, au dorit un buget care sa reprezinte 1 procent din PIB-ul intregii regiuni - ceea ce ar insemna aproximativ 960 de miliarde de euro. Marea Britanie a solicitat o reducere si mai mare a bugetului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#buget Uniunea Europeana, #reduceri bugetare UE, #austeritate UE , #buget