Veniturile bugetare au crescut cu 11,5%, iar cheltuielile cu 22,1% , in primele trei luni ale anului

Vineri, 27 Aprilie 2018, ora 21:02
4611 citiri
Veniturile bugetare au crescut cu 11,5%, iar cheltuielile cu 22,1% , in primele trei luni ale anului
Foto: Arhiva Ziare.com

Bugetul general consolidat a incheiat primul trimestru cu un deficit de 4,46 miliarde lei, 0,48% din PIB, fata de un excedent de 1,5 miliarde lei in ianuarie-martie 2017, potrivit datelor publicate vineri de Ministerul Finantelor.

Bugetul general consolidat include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj.

In primele trei luni din 2017, excedentul bugetar a fost de 1,5 miliarde lei, respectiv 0,19% din PIB.

Astfel, in ianuarie-martie 2018, veniturile bugetului general consolidat, in suma de 66,4 miliarde lei, reprezentand 7,2% din PIB, sunt cu 11,5% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Veniturile din TVA in primele trei luni au fost de 13,3 miliarde lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 2,2% fata de perioada similara a anului precedent, iar veniturile din accize au fost in suma de 5,8 miliarde lei (0,6% din PIB) cu 2,6% mai mari comparativ cu perioada similara a anului precedent.

De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 4,5% fata de aceeasi perioada a anului 2017.

"S-au inregistrat scaderi ale incasarilor din impozitul pe salarii si venit cu 14,9% pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2018, precum si din impozitul pe profit cu 3,3% fata de anul precedent si din taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati cu 0,8%", se arata in comunicat.

Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate sunt de 4,3 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt in suma de 70,84 miliarde lei, cu 22,1% mai mari fata de primele trei luni ale anului precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu 18,1% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea fiind determinata de majorarile salariale acordate in anul 2017, dar si de majorarea salariilor in sectorul bugetar ca urmare a aplicarii Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

"Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 12,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cresteri semnificative se inregistreaza atat la bugetele locale, cat si la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si la bugetele institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii bugetare", se arata in comunicat.

Subventiile acordate in primele trei luni ale anului 2018 sunt in crestere cu 25,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea este determinata, in principal, de platile efectuate (1,4 miliarde lei) pentru sprijinirea producatorilor agricoli si de subventiile acordate pentru sustinerea transportului feroviar public de calatori si a transportului cu metroul.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 11,8%, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungand la 1000 lei, majorarea si modificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 4,9 miliarde lei, de aproape 3 ori mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In 2017, deficitul bugetului general consolidat a fost de 24,3 miliarde de lei, 2,88% din PIB, sub tinta anuala stabilita de 2,96%.

Citește și:
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Preşedintele Senatului Alina Gorghiu a declarat că la acest moment colaborarea cu PSD este ”una bună, e una necesară” pentru a asigura stabilitatea. Totodată, aceasta l-a criticat pe...
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a sugerat în urmă cu câteva zile că premierul Nicolae Ciucă ar putea fi candidatul partidului pentru prezidențiale din 2024, afirmând că în...