BNR își modifică din nou în sus prognoza legată de evoluția prețurilor. Cât va fi inflația la finele anului

Marti, 09 August 2022, ora 16:02
2297 citiri
BNR își modifică din nou în sus prognoza legată de evoluția prețurilor. Cât va fi inflația la finele anului

Pe fondul exploziei prețurilor din zona de energie, Banca Națională este nevoită să își majoreze la fiecare raport asupra inflației prognozele legate de evoluția prețurior de consum.

În Raportul asupra inflației pentru luna august 2022 BNR și-a majorat aproape cu un punct procentual și jumătate prognoza, față de raportul din mai.

Cu toate acestea, documentul BNR precizează că există încă un mare grad de incertitudine cu privire la acuratețea estimărilor.

Majorare de la 12,5% la 13,9%

Astfel, BNR a majorat prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an la 13,9% şi estimează o inflaţie de 7,5% pentru sfârşitul anului viitor.

BNR estima în mai 2022 o inflaţie de 12,5% pentru finalul acestui an şi de 6,7% pentru 2023.

Banca Națională prognozează că rata anuală a inflaţiei IPC se plafonează pe parcursul trimestrului III, iar din trimestrul IV se înscrie pe o traiectorie descendentă.

Acest lucru se poate intâmpla sub ipoteza detensionării graduale a pieţelor en gros de energie şi a celor ale produselor agroalimentare, precum şi a disipării treptate a sincopelor în lanţurile globale de valoarea adăugată, dar şi ca urmare a unor efecte de bază, după corecţiile puternic ascendente ale preţului energiei din 2021, înainte de implementarea schemelor de sprijin ale consumatorilor casnici, precizează BNR.

O întrerupere temporară a tendinţei dezinflaţioniste ar putea avea loc în trimestrul II din 2023, odată cu ieşirea din vigoare a măsurilor de plafonare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale, precizează Banca Națională.

Scumpiri peste așteptările BNR

La orizontul prognozei, iunie 2024, nivelul proiectat este de 2,3%, în interiorul intervalul ţintei de inflaţie, pe fondul manifestării unui efect de bază substanţial.

BNR notează că revizuirea ascendentă are la bază evoluția peste așteptări din perioadele recente a cotațiilor materiilor prime energetice și agroalimentare, cu impact inclusiv prin canalul anticipațiilor inflaționiste, precum și majorarea TVA legiferată recent (cu aplicare începând cu luna ianuarie 2023) pentru băuturile cu conținut de zahăr și serviciile de restaurant, catering, hoteluri (impact previzionat de +0,2 pp).

Incertitudinile legate de prognoză rămân însă majore, arată BNR. Cele mai importante sunt legate de evoluția prețurilor la energia electrică și gazele naturale, nefiind exclusă posibilitatea adoptării unor noi măsuri sau prelungirea celor curente de plafonare.

Incertitudini majore

Potențialele cauze de abatere a ratei anuale a inflației de la traiectoria proiectată sunt evoluțiile asociate războiului din Ucraina și evoluțiile mediului extern.

Urmează prețurile materiilor prime, ale bunurilor intermediare și finale (îndeosebi componente energetice și bunuri alimentare), politica fiscală și cea a veniturilor, piața muncii.

De asemenea, BNR nu exclude posibile evoluții asociate crizei de sănătate publică, cu implicații ale recrudescenței pandemiei de coronavirus.

Romania, campioana europeana la inflatie pentru a doua luna consecutiv
Romania, campioana europeana la inflatie pentru a doua luna consecutiv
Romania a avut si in februarie cea mai mare rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana, desi in regiune inflatia a scazut in luna februarie pana la 2,8%, de la un nivel de 3,1% in ianuarie....
Romanii au consumat mai putina energie electrica in ianuarie. Pe piata raman problemele create de guvern
Romanii au consumat mai putina energie electrica in ianuarie. Pe piata raman problemele create de guvern
Consumul de energie electrica crescut, in Romania, cu 3,2% in luna ianuarie 2024, fata de aceeasi perioada din anul precedent. Astfel, consumul final de energie electrica in economie s-a majorat cu...
#economie , #stiri economice