BNR anunță stagnarea economiei românești! Ce se va întâmpla cu inflația

Luni, 08 August 2022, ora 14:11
3434 citiri
BNR anunță stagnarea economiei românești! Ce se va întâmpla cu inflația

Economia românească va stagna în trimestrele doi și trei ale anului în curs, estimează Banca Națională, în ultima hotărâre de politică monetară.

Consumul privat și comerțul sunt singurele care vor mai susține avansul economic, în timp ce industria și construcțiile au de suferit.

În condițiile în care rata anuală a inflației nu va scădea nici în trimestrul III, se poate spune că România se confruntă deja cu fenomenul numit stagflație.

Dublarea dinamicii deficitului comercial

Cele mai recente date și analize indică o cvasi-stagnare a activității economice atât în trimestrul II, cât și în trimestrul III al anului curent, sub impactul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate, arată BNR.

Evoluția PIB din trimestrul II implică o descreștere considerabilă a dinamicii lui anuale în acest interval, dar în condițiile creșterii robuste a consumului privat, inclusiv pe seama unui efect de bază.

Relevante din această perspectivă sunt reaccelerarea în perioada aprilie-mai a creșterii anuale a comerțului cu amănuntul și a serviciilor prestate populației, contrabalansată doar în mică măsură de scăderea amplă, până la o valoare marginal negativă, a dinamicii comerțului auto-moto.

În schimb, producția industrială și-a reamplificat contracția anuală, volumul comenzilor noi în industria prelucrătoare a scăzut față de perioada similară a anului trecut, iar volumul lucrărilor de construcții noi și-a cvasi-stopat creșterea în termeni anuali.

În același timp, importurile de bunuri și servicii și-au accelerat semnificativ creșterea anuală în primele două luni ale trimestrului II, ceea ce, coroborat cu temperarea de ritm a exporturilor, a condus la cvasi-dublarea dinamicii anuale înalte a deficitului comercial față de media trimestrului I, arată sursa citată.

Deficitul de cont curent și-a redus totuși semnificativ avansul în termeni anuali față de primele trei luni ale anului, în condițiile ameliorării soldului balanțelor veniturilor, inclusiv cu aportul fondurilor europene de natura contului curent.

Surse de incertitudini

Rata anuală a inflației este așteptată să cunoască fluctuații minore în trimestrul III, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare, graduală timp de trei trimestre, dar relativ alertă ulterior.

Incertitudini sunt totuși asociate impactului prezumat, dar și duratei schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie și combustibili.

Riscuri notabile continuă, de asemenea, să vină din evoluția cotațiilor produselor energetice, precum și din persistența blocajelor în lanțuri de producție și aprovizionare.

Războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei rămân însă o sursă majoră de incertitudini și riscuri la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației.

Totodată, absorbția fondurilor europene este esențială pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziției energetice.

Absorbția și valorificarea la maximum a acestor fonduri sunt vitale.

Citește și:
Bursele europene, în scădere, din cauza temerilor privind recesiunea. Țara ale cărei acțiuni sunt în creștere
Bursele europene, în scădere, din cauza temerilor privind recesiunea. Țara ale cărei acțiuni sunt în creștere
Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut luni, 26 septembrie, pentru a treia sesiune consecutiv, din cauza extinderii temerilor privind perspectivele economiei mondiale. Acţiunile italiene au...
Cele două scenarii economice pentru România, în viziunea lui Cîțu: "Până acum toate deciziile au mers în direcţia opusă"
Cele două scenarii economice pentru România, în viziunea lui Cîțu: "Până acum toate deciziile au mers în direcţia opusă"
Senatorul PNL Florin Cîţu, fost premier, prezintă două scenarii privind evoluţia economiei în perioada următoare, el arătând că primul, cel prezentat de oficiali, este că ”totul va fi...