Christine Lagarde propune un set standardizat de produse de economisire la nivelul Uniunii Europene, care să poată astfel contribui la alimentarea unei viitoare piețe unice de capital.
Este nevoie ca economiile europenilor să fie transformate în investiții, inovare și creștere, arată șefa BCE.
Lagarde remarcă faptul că apetitul europenilor pentru investiții cu grad ridicat de risc este semnificativ mai redus decât al celor din Statele Unite ale Americii.
Europenii țin banii la saltea
Economiile cetățenilor din blocul comunitar nu intră pe piețele de capital în volum suficient, în condițiile în care europenii dețin o treime din activele lor financiare în numerar și depozite, se arată într-un articol publicat recent de Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, în The Economist.
Pentru comparație, în Statele Unite ale Americii doar o zecime din economiile cetățenilor sunt păstrate în numerar și depozite.
Dacă gospodăriile din Uniunea Europeană ar alinia raportul dintre depozite și active financiare cu cel al gospodăriilor americane, până la 8 miliarde euro (sua 8,4 miliarde dolari americani) ar putea fi redirecționate către investiții pe termen lung, bazate pe piață, susține Lagarde.
În ultima perioada, de când competitivitatea economiei UE este pusă sub lupă și cei mai înalți decidenți de la Bruxelles au fost nevoiți să admită că există un mare decalaj de productivitate între Uniunea Europeană și Statele Unite, Christine Lagarde s-a remarcat prin apeluri repetate pentru formarea unei uniuni a piețelor de capital la nivel comunitar.
Opțiuni reduse de investiții
Mai nou, Lagarde a găsit și de unde poate fi alimentată această piață de capital comună europeană, și anume din economiile cetățenilor.
O barieră în calea unei diversificări a modului de economisire al europenilor este peisajul investițiilor cu amănuntul din Europa, arată șefa BCE.
Multe gospodării se confruntă cu puține opțiuni de investiții adecvate și taxe mari. Investitorii de retail în fondurile mutuale europene, de exemplu, plătesc cu aproape 60% mai mult în comisioane decât omologii lor americani.
Prin urmare, un set standardizat de produse de economisire la nivelul UE – un ”standard european de economisire” – este cea mai bună modalitate de a merge mai departe, propune Lagarde.
Capitalul de risc vine din exterior în UE
Astfel de produse ar fi accesibile și transparente, oferind o gamă de opțiuni de investiții structurate după criterii clare.
În plus, ar fi accesibile, pentru că ar exista mai puțină birocrație, mai multă comparabilitate și mai multă concurență.
Atractivitatea standardului european ar fi, de asemenea, sporită prin armonizarea stimulentelor fiscale între țări.
Lagarde se plânge și de faptul că investițiile în capital de risc reprezintă doar aproximativ o treime din nivelul american, iar Europa se bazează în mare parte pe capitalurile de risc americane pentru a finanța inovația.
Peste 50% din investițiile în faza avansată în tehnologie europeană provin din exterior.
"Desemnarea unui reprezentant al Romaniei in functia de... Vezi tot
Nu stiu cum sa saraceasca mai repede pe europeni Vezi tot