4 motive pentru care Rusia si Turcia nu-si permit sa-si declare razboi

Joi, 03 Decembrie 2015, ora 08:35
13709 citiri
4 motive pentru care Rusia si Turcia nu-si permit sa-si declare razboi
Foto: Kremlin.ru/Arhiva

Liderii rusi si turci s-au intrecut in atacuri verbale dure, dupa doborarea avionului fortelor Kremlinului de catre militarii Ankarei. In aceste conditii, Vladimir Putin a inceput sa impuna sanctiuni statului de la sud de Marea Neagra, insa ce efecte ar avea inceperea unui razboi comercial?

Putin acuza Turcia ca face trafic de petrol cu Statul Islamic. Erdogan: Dovedeste si imi dau demisia!

Rusia a anuntat ca va interzice in principal importurile de produse agricole din Turcia, insa embargo-ul ar putea fi extins daca tensiunile vor escalada.

Erdogan ramane calm in fata sanctiunilor Rusiei: Nu vom actiona emotional

Rusia, masura drastica impotriva Turciei

CNN Money a identificat patru motive principale pentru care un razboi comercial ar avea efecte negative asupra ambelor tari.

Rusia are putini prieteni

Rusia nu mai are prea multi parteneri la nivel international in ceea ce priveste comertul, iar Turcia este una dintre putinele natiuni care au ramas de partea sa.

Statul condus de Recep Erdogan nu s-a alaturat sanctiunilor impuse Kremlinului de Occident dupa interventia militara in Ucraina. Ba din contra, Ankara a speculat aceasta oportunitate si planuia sa tripleze pana in 2020 valoarea comertului bilateral, adica sa ajunga la 100 de miliarde de dolari.

Dar tensiunile provocate de doborarea avionului rusesc de forte turce in apropierea granitei cu Siria pun in pericol aceasta legatura.

Rusia a transmis saptamana trecuta ca mareste controalele referitoare la mancarea importata din Turcia, iar masuri similare s-ar putea lua si pentru mobila, imbracaminte si produse de curatat.

Avion rusesc doborat de Turcia: Cum a fost influentat pretul petrolului

O stransa legatura in domeniul energetic

Rusia si Turcia au semnat o serie de intelegeri strategice in domeniul energetic in urma cu un an.

Cel mai important proiect era gazoductul Turkish Stream, ce presupunea construirea unei conducte pe sub Marea Neagra, care sa transporte resursa din Rusia la portile Orientului si Europei, boicotand Ucraina.

Turcia e al doilea cel mai mare importator de energie din Rusia, dupa Germania. La randul sau, Rusia construieste prima centrala nucleara din Turcia. Lucrarile au inceput in aprilie si ar trebui sa fie gata peste 5 ani.

Insa aceste proiecte ar putea sa intre fie suspendate, daca tensiunile escaladeaza, a avertizat ministrul rus al Economiei, Alexey Ulyukaev.

Turism

Turistii din Rusia reprezinta un element esential pentru industria de profil turca. Cam 4,5 milioane de rusi au vizitat aceasta tara in 2014, fiind pe locul al doilea dupa nationalitate, dupa germani.

Insa Vladimir Putin si-a sfatuit conationalii sa boicoteze tara de la sud de Marea Neagra, in contextul avionului doborat, iar tour-operatorii din Rusia nu mai vand sejururi in Turcia.

Rusia isi incordeaza muschii: Companiile din tara lui Putin incep sa boicoteze Turcia

Ambele tari au nevoie de tot ajutorul pe care il pot primi

Turcia si Rusia au suferit in ultima vreme lovituri in domeniul economic si ambele au nevoie de un impuls, nu de un alt soc.

Tara condusa de Vladimir Putin inca sufera de pe urma pretului scazut al petrolului si a sanctiunilor impuse de Occident pentru implicarea in razboiul din Ucraina. Estimarile Fondului Monetar International arata ca produsul intern brut se va contracta cu 3,8% in 2015 si cu 0,6% in 2016.

Nici Turcia nu sta prea bine. Activitatea economica a avut de suferit din cauza instabilitatii politice, astfel ca avansul PIB va fi doar de 3,1% in 2015, fata de 9%, cat a inregistrat in 2010 si 2011.

De asemenea, lira turceasca s-a depreciat cu 20% in raport cu dolarul, in acest an, astfel ca a devenit mai scump pentru a-si achita datoria externa de 125 miliarde de dolari.

Avion rusesc doborat Turcia a predat Rusiei trupul pilotului ucis

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Rusia comert Turcia, #Rusia masuri Turcia, #Rusia export Turcia, #Rusia razboi comercial Turcia , #comert