AVAS cere declasificarea documentelor Bancorex

Marti, 22 Septembrie 2009, ora 11:27
1454 citiri
AVAS cere declasificarea documentelor Bancorex

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului vrea declasificarea documentelor gestionate de fosta Banca Romana de Comert Exterior pentru perioada 1968- 1989,

"AVAS a considerat ca este necesara declasificarea tuturor documentelor gestionate de fosta Banca Romana de Comert Exterior in perioada 1968-1989. Dupa cum stiti, in aceea perioada erau clasificate ca secrete de stat planurile de import-export ale Romaniei, balantele de credit si plati centralizate, planul valutar si rapoartele asupra indeplinirii lor, balantele de venituri si cheltuieli banesti ale populatiei, stadiul tratativelor pentru importuri si exporturi", a declarat agentiei Mircea Ursache, presedintele AVAS, pentru Mediafax.

Pentru a fi sigura ca opinia publica va putea cunoaste continutul acestor documente, autoritatea pregateste un proiect de act normativ, care va fi supus spre aprobare Guvernului.

De altfel, documentele sunt considerate a fiind "foarte interesante" si pentru analistii economici, Ursache fiind convins ca in urma declasificarii vor fi facute "analize economice si politice foarte pertinente".

Seful AVAS a asigurat ca declasificarea nu produce niciun efect juridic asupra vreunei persoane si nu va influenta in niciun fel, din punct de vedere al informatiilor, rapoarte economice actuale.

Documentele au fost clasificate conform unei hotarari a Consiliului de Ministri al Romaniei din 1972, iar in 2002 au fost incadrate in noile niveluri de secretizare si clasificare, printr-o hotarare de Guvern, termenul pana la care trebuiau pastrate astfel fiind 13 iunie 2003.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#declasificare documente, #documente Bancorex, #documente AVAS , #comert