Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Bursa de Peste revine la Tulcea

Joi, 20 Mai 2010, ora 12:21
2921 citiri
Bursa de Peste revine la Tulcea
Foto: eafaceri

Presedintele Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura, Marian Manaila, a declarat ca proiectul privind infiintarea unei burse de peste la Tulcea este inca valabil si ca ANPA va demara, in sfarsit, procedurile pentru accesarea fondurilor europene necesare.

In 2010 va fi depus proiectul pentru finantarea europeana si in sase luni dupa obtinerea finantarilor aceasta piata ar fi gata. Investitia de la Tulcea este estimata la o suma de 200.000 de euro, cu co-finantare din partea statului roman de 25 %.

Bursa Pestelui, mai exact o piata de peste cu bursa electronica, este un proiect viabil pentru sase judete. La nivelul municipiului Tulcea, lucrurile s-au miscat, astfel incat in 2007, primaria a pus la dispozitie inclusiv un teren pe care sa functioneze Bursa Pestelui.

Bursa Pestelui, un proiect fara sanse de reusita?

In prezent, pestele capturat din Dunare, care reprezinta 80% din pestele indigen, se tranzactioneaza in cea mai mare parte pe piata neagra, desi pescarii doresc vanzari online. Asta desi Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii-ARBDD si asociatiile de pescari cazusera de acord in privinta organizarii unei burse a pestelui care va fi vandut pe piata.

Cum functioneaza Bursa de Peste?

Sa presupunem ca pescarii din zona Jurilovca ar fi trebuit sa inregistreze in evidentele fiscale ale cherhanalei 300 kilograme de salau. Cantitatea urma sa fie tranzactionata in urma unei licitatii electronice, iar cel care ar fi urmat sa cumpere acest peste ar fi trebuit sa mearga la Jurilovca si sa preia marfa, dupa ce ar fi platit proprietarului pestelui.

Acum, prin pestele tranzactionat pe piata neagra, se comit zilnic acte de evaziune fiscala. Iar in lipsa unei piete autentice, statul este pagubit.

Plus ca sufera pescarul care vinde pestele la un pret foarte mic, deoarece acest pret este dictat de singura cherhana care functioneaza in apropierea zonei in care se pescuieste.

Lucian Sandu, presedintele Federatiei Asociatiilor Pescarilor din Delta Dunarii, ne confirma ca a propus ARBDD gestionarea electronica a pestelui capturat in Delta, in conditiile in care ANPA vorbeste de ceva timp de organizarea Bursei Pestelui.

Solutia gasita de FAPDD impreuna cu guvernatorul ARBDD este ieftina, nu implica investitii de sute de mii de euro, cum a preconizat ANPA, ci doar niste calculatoare pe care deja proprietarii de cherhanale le au deja, si un soft special de gestiune care va fi instalat la fiecare cherhana din Delta si care va fi achizitionat de asociatiile de pescari.

Care vor fi cotele de pescuit?

Pana cand va fi elaborat studiul stiintific de evaluare a resurselor piscicole din Delta pentru a fi decise cotele de pescuit pe fiecare bazin piscicol natural si pentru fiecare pescar, pescarii vor primi o cota de pescuit provizorie care va fi apropiata de cea alocata de ANPA pentru aceasta zona. Este vorba de 3.100 de tone de peste, cantitate ca se va defalca pe zone si pescari.

In 2009, pescarii din Delta au avut dreptul sa pescuiasca 3.500 tone, dar au inregistrat in evidentele contabile doar 2.900 tone.

In tarile dezvoltate, bursele electronice ale pestelui sunt primele piete de vanzare. In Romania, in prezent, nu functioneaza decat niste centre de colectare a pestelui, organizate de pescari si autorizate de Rezervatia Delta Dunarii sau de la Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura, contributia statului la aceasta activitate fiind una minima, spre deosebire de alte state ale Comunitatii Europene unde centrele de vanzare sunt gestionate de sistemul public pentru asigurarea unor masuri concurentiale corecte.

De asemenea, presedintele ANPA a mai spus ca exista discutii cu Primaria Sulina pentru alocarea unei zone pe care ar urma sa se realizeze un port pescaresc. Acest proiect ce urmeaza a fi promovat de ANPA va fi finantat tot din Fondul European de Pescuit.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Bursa de Peste Tulcea, #investitii Tulcea , #comert