Bursa Pestelui, un proiect fara sanse de reusita?

Duminica, 25 Aprilie 2010, ora 08:37
2264 citiri
Bursa Pestelui, un proiect fara sanse de reusita?

De la infiintare, Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) a venit cu idei bune, dar nepuse in practica pana acum. Una dintre ideile novatoare a fost infiintarea Bursei Pestelui, un proiect viabil pentru sase judete.

Mai exact, in urma cu trei ani, ANPA a anuntat ca va accesa peste cinci milioane de euro de la Uniunea Europeana pentru a face ordine pe piata piscicola din Romania prin organizarea unei Burse a Pestelui si la Tulcea.

Mai mult, la nivelul municipiului Tulcea, lucrurile s-au miscat, astfel incat in 2007, primaria a pus la dispozitie inclusiv un teren pe care sa functioneze Bursa Pestelui. Se spera ca in Delta Dunarii, resursele piscicole capturate sa fie gestionate electronic, in vederea infiintarii acesteia.

In prezent, pestele capturat din Dunare, care reprezinta 80 % din pestele indigen, se tranzactioneaza in cea mai mare parte pe piata neagra, desi pescarii doresc vanzari online. Asta desi Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii-ARBDD, dupa cum ne confirma guvernatorul Grigore Baboianu, si asociatiile de pescari cazusera de acord in privinta organizarii unei burse a pestelui care va fi vandut pe piata.

Sa presupunem ca pescarii din zona Jurilovca ar fi trebuit sa inregistreze in evidentele fiscale ale cherhanalei 300 kilograme de salau. Cantitatea urma sa fie tranzactionata in urma unei licitatii electronice, iar cel care ar fi cumparat acest peste ar fi trebuit sa mearga la Jurilovca si sa preia marfa, dupa ce ar fi platit proprietarului pestelui.

Acum, prin pestele tranzactionat pe piata neagra, se comit zilnic acte de evaziune fiscala. Iar in lipsa unei piete autentice, statul este pagubit. Plus ca sufera pescarul care vinde pestele la un pret foarte mic, deoarece acest pret este dictat de singura cherhana care functioneaza in apropierea zonei in care se pescuieste.

Lucian Sandu, presedintele Federatiei Asociatiilor Pescarilor din Delta Dunarii, ne confirma c-a propus ARBDD gestionarea electronica a pestelui capturat in delta, in conditiile in care ANPA vorbeste de ceva timp de organizarea Bursei Pestelui.

Uniunea Europeana a alocat fonduri structurale pentru o astfel de investitie, dar ANPA nu a cheltuit acesti bani. Solutia gasita de FAPDD, impreuna cu guvernatorul ARBDD, este ieftina, nu implica investitii de sute de mii de euro, cum a preconizat ANPA, ci doar niste calculatoare pe care deja le au proprietarii de cherhanale si un soft special de gestiune care va fi instalat la fiecare cherhana din Delta, care va fi achizitionat de asociatiile de pescari.

Pana cand va fi elaborat studiul stiintific de evaluare a resurselor piscicole din Delta pentru a fi decise cotele de pescuit pe fiecare bazin piscicol natural si pentru fiecare pescar, pescarii vor primi o cota de pescuit provizorie care va fi apropiata de cea alocata de ANPA pentru aceasta zona.

Este vorba de 3100 de tone de peste, cantitate ca se va defalca pe zone si pescari. Anul trecut, pescarii din Delta au avut dreptul sa pescuiasca 3500 tone, dar au inregistrat in evidentele contabile doar 2900 tone.

In prezent, ARBDD vine cu o noua idee, anume tranzactionarea pestelui prin intermediul internetului, mai exact o bursa electronica a pestelui care va fi la indemana tuturor celor interesati. Mai ales ca in tarile dezvoltate, bursele electronice ale pestelui sunt primele piete de vanzare.

In Romania, in prezent, nu functioneaza decat niste centre de colectare a pestelui, organizate de pescari si autorizate de Rezervatia Delta Dunarii sau de la Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura, contributia statului la aceasta activitate fiind una minima, spre deosebire de alte state ale Comunitatii Europene unde centrele de vanzare sunt gestionate de sistemul public pentru asigurarea unor masuri concurentiale corecte.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#bursa peste Tulcea, #bursa peste Delta Dunarii , #comert