Ce au cumparat romanii in 2012: Smartphone-urile si imprimantele, in top (Video)

Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 14:30
2327 citiri
Ce au cumparat romanii in 2012: Smartphone-urile si imprimantele, in top (Video)

Piata de telefoane mobile si smartphone-uri a inregistrat o crestere semnificativa in al treilea trimestru din acest an, de 12,3 procente, comparativ cu perioada similara din 2011, ajungand la 53 de milioane de euro, se arata intr-un raport al firmei de cercetare de piata GfK.

Desi piata este dominata de telefoanele ce incorporeaza sistemul de operare Android, s-a inregistrat o crestere si pentru cele cu Windows Phone, se arata in raportul remis vineri Ziare.com.

Piata bunurilor de folosinta indelungata din Romania a inregistrat o usoara scadere in al treilea trimestru, vanzarile insumand 337 de milioane de euro, cu 1,3% sub nivelul din perioada similara din 2011.

Vanzarile au fost mai bune pentru sectoarele telecom, imprimante si multifunctionale si electronice. Piata de IT a fost relativ stabila, in timp ce sectorul foto a inregistrat o scadere rapida fata de ratele de crestere din prima parte a anului.

Electrocasnicele mici nu au performat prea bine (-7.0%), iar electrocasnicele mari au avut inca un trimestru dificil, scazand cu 9,9%.

Piata de imprimante si multifunctionale ramane stabila, in jurul valorii de 7 milioane de euro si in cel de-al treilea trimestru al anului 2012, inregistrand o crestere de 5,1% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. Cresterea a fost asigurata deopotriva de cresterea pietei de imprimante "single function" (+9%), dar si de cea a pietei de multifunctionale (+4%).

Televizioarele vedeta

Vanzarile din T3 2012 au marcat inca un trimestru bun pentru sectorul electronicelor. In cel de-al treilea trimestru vanzarile totale au crescut cu 3,5%, valoarea totala a pietei de electronice fiind de 60 milioane de euro.

Astfel, 50 milioane de euro au venit doar din vanzarile de televizoare plate. Televizoarele plate de dimensiuni medii (32 inch) inca reprezinta aproape jumatate din vanzarile de LCD-uri, mentinand o dinamica pozitiva. O treime din vanzari, in valoare, reprezinta televizoarele cu diagonala ecranului mai mare de 40 inch.

IT: Perifericele si tabletele asigura stabilitatea sectorului

In al treilea trimestru al lui 2012 piata de IT a ramas pe un trend descrescator fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Inregistrand o valoare de 96 milioane de euro, valoarea vanzarilor din sectorul IT a fost cu 1,1% sub cea din T3 2011. Categoria de produse care a inregistrat cea mai mare scadere a fost cea a monitoarelor, urmata de calculatoarele desk computing si camerele web.

Laptopurile au ramas inca sub valoarea din acelasi trimestru al anului 2011. Cresteri importante fata de T3 2011 au inregistrat tastaturile si mausii. Vanzarile de tablete continua sa creasca si in acest trimestru.

Foto: Cadere rapida

Evolutia buna a vanzarilor din categoria foto care a inceput inca din prima parte a anului, pozitionand acest sector pe un drum ascendent, s-a terminat brusc in T3 2012. Vanzarile de camere foto digitale si rame foto digitale au scazut cu 2%. Valoarea totala din T3 2012 a fost 12 milioane de euro, la fel ca in T2 2012.

Camerele foto compacte au fost cele care au scazut cu 9%, septembrie fiind in mod special o luna foarte slaba prin prisma unei cereri mai scazute decat in lunile anterioare si a unui numar mai redus de promotii.

Segmentul compactelor care costa mai putin de 100 euro a fost cel mai afectat in acest trimestru.

In ceea ce priveste D-SLR-urile, dinamica este inca una pozitiva, cu toate ca cresterea acestui segment se afla la jumatate din performanta din T2 2012. Aparatele mirrorless, segment in crestere in tarile vestice, inregistreaza inca vanzari nesemnificative in Romania.

Electrocasnice mici: Vremuri dificile

Categoria electrocasnicelor mici a avut in 2012 un al treilea trimestru dificil, cu vanzari totale in scadere cu 7% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la un total de 25 milioane de euro.

Vanzarile au fost afectate negativ de performanta multor grupe de produse, dar mai ales de cele cu scadere de doua cifre cum ar fi aparatele pentru prepararea alimentelor, storcatoarele de fructe si legume si uscatoarele de par.

In cazul aparatelor pentru prepararea alimentelor, toate segmentele au contribuit la declinul sectorului.

In ciuda scaderii vanzarilor de aspiratoare, din cauza performantei negative a celor cu sac, a existat o crestere a celor fara sac.

Cresteri semnificative se regasesc la categoria de aparate pentru prepararea bauturilor calde. Cu exceptia filtrelor de cafea, vanzarile de masini de cafea si espresso au inregistrat cresteri in perioada iulie-septembrie 2012.

Consumatorii romani prefera masinile de cafea care folosesc capsule sau pad-uri si cele fullautomatic. Aceste decizii au fost influentate si de scaderea preturilor.

Vanzarile de aparate de ras si epilat au fost impulsionate de epilatoare, care dau dovada de o usoara recuperare in T3 2012 fata de T3 2011.

Electrocasnice mari: Inca pe un trend descrescator

Sectorul electrocsnicelor mari a scazut cu 9,9% in valoare in T3 2012 comparativ cu acelasi trimestru a lui 2011 inregistrand 84 milioane de euro. Chiar daca septembrie 2012 a scazut doar usor fata de anul trecut, vanzarile slabe din iulie 2012 si august 2012 de pe majoritatea pietelor de electrocasnice mari au influentat foarte mult performanta acestui trimestru.

Similar cu celelalte evolutii trimestriale, si in T3 2012 pietele de aragazuri, frigidere si masini de spalat rufe trec prin vremuri dificile, inregistrand rate de scadere de doua cifre.

Declinul acestor piete mari, -12% in medie, este cauzat in mare parte de scaderi importante in cererea consumatorilor (unitati vandute), pretul mediu diminuandu-se cu nu mai mult de 5% in acest trimestru fata de T3 2011.

Pietele mai mici, cuptoare, plite si uscatoare de rufe, si-au continuat evolutia pozitiva, in timp ce piata de masini de spalat vase stagneaza. In concluzie, piata electrocasnicelor mari de sine statatoare pierde teren, in timp ce segmentul incorporabilelor creste cu aproximativ 6% in valoare in T3 2012 fata de T3 2011, reprezentand 11% din valoarea pietei de electrocasnice mari.

T.B.

Citeste si:
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
Partidul extremist AUR se află pe locul 2 în intenția de vot a românilor în luna ianuarie 2022, cu 20,6%, imediat sub PSD, care a ajuns la 34,3%, se arată într-un sondaj de opinie al Inscop...
Ministrul Apărării din Franța, vizită la București în contextul tensiunilor de la frontierele Ucrainei
Ministrul Apărării din Franța, vizită la București în contextul tensiunilor de la frontierele Ucrainei
Ministrul francez al Apărării, Florence Parly se află joi, 27 ianuarie, în vizită la Bucureşti, având programate primiri la preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, precum şi...