Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

China depaseste SUA: Devine lider global in privinta schimburilor comerciale

Duminica, 10 Februarie 2013, ora 18:10
3893 citiri
China depaseste SUA: Devine lider global in privinta schimburilor comerciale
Foto: EPA

China a depasit Statele Unite, devenind natiunea cu cele mai mari schimburi comerciale din lume, constand in importuri plus exporturi, un punct de referinta in eforturile tarii asiatice de a prelua dominanta pe care SUA au obtinut-o dupa al Doilea Razboi Mondial in comertul global.

Exporturile si importurile Statelor Unite au totalizat anul trecut 3.820 de miliarde de dolari, potrivit Departamentul american pentru Comert, in timp ce autoritatile chineze au anuntat luna trecura ca valoarea schimburilor comerciale ale Chinei s-a ridicat la 3.870 de miliarde de dolari in 2012, noteaza Bloomberg.

Influenta tot mai mare a Chinei ameninta sa disloce blocurile comerciale regionale, in contextul in care aceasta devine cel mai important partener pentru tari precum Germania, care, potrivit specialistilor Goldman Sachs Group, va exporta de doua ori mai mult in China pana la sfarsitul deceniului, comparativ cu exporturile catre Franta.

"Pentru multe tari din intreaga lume, China devine rapid cel mai important partener comercial bilateral. In acest ritm, pana la sfarsitul deceniului vor face mai mult comert individual cu China decat cu partenerii bilaterali din Europa", a spus Jim O'Neill de la Goldman Sachs.

Economia americana este de doua ori mai mare decat cea chineza, conform Bancii Mondiale. In 2011, produsul intern brut al SUA a fost de 15.000 de miliarde de dolari, in timp ce in cazul Chinei era de 7.300 de miliarde de dolari. Biroul National de Statistica din China a anuntat in ianuarie ca produsul intern brut al tarii a urcat la 51.930 de miliarde de yuani in 2012 (8.300 miliarde de dolari).

"Este remarcabil ca o economie care este doar o fractiune din marimea economiei americane are un volum comercial mai mare. Depasirea SUA nu se datoreaza deprecierii considerabile a monedei nationale, care a dus la o explozie a exporturilor", a spus Nicholas Lardy, economist la Peterson Institute for International Economics din Washington, precizand ca importurile Chinei au crescut intr-un ritm mai alert decat exporturile sale.

Statele Unite au devenit cea mai mare forta comerciala dupa al Doilea Razboi Mondial, fiind principalul arhitect al sistemului comercial global. Dupa mai multe decenii de izolare sub conducerea lui Mao Zedong, China s-a orientat spre comert si investitii straine pentru stimularea cresterii economice. Incepand cu 1978, economia chineza a inregistrat un ritm mediu de crestere de 9,9%.

Economistii bancii franceze Societe Generale avertizeaza ca economia chineza ar putea cunoaste o scadere brusca in acest an, sub 6%, un nivel considerat periculos de scazut pentru China.

"O scadere este probabila pana la sfarsitul anului, daca nu vor fi luate mai multe masuri de stimulare, care probabil ca nu vor fi luate in contextul presiunilor inflationiste latente, Ne asteptam ca exporturile sa inregistreze o crestere moderata pe fondul redresarii economice la nivel global", a spus Alaistair Chan, economist Moody's, citat de The Telegraph.

China a devenit cel mai mare exportator in 2009, in timp ce SUA raman cel mai mare importator, cu 2.280 de miliarde de dolari anul trecut, fata de 1.820 miliarde de dolari in cazul Chinei.

Totusi, potrivit Bloomberg, economistii pun sub semnul indoielii autenticitatea datelor autoritatilor chineze privind comertul, dupa ce acestea au anuntat o crestere neasteptata de 14,1% a exporturilor in decembrie. Ministerul Comertului a explicat acest avand prin faptul ca exportatorii au grabit livrarile inaine de expirarea perioadei de reducere a unor taxe.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#China lider schimburi comerciale, #China depasire SUA, #comert China, #comert Europa , #comert