China isi recapata suprematia. Cand va fi, din nou, prima economie mondiala?

Luni, 03 Decembrie 2012, ora 18:17
3552 citiri
China isi recapata suprematia. Cand va fi, din nou, prima economie mondiala?
Foto: Arhiva

China a depasit Statele Unite drept partener comercial pentru cea mai mare parte lumii, inclusiv Coreea de Sud si Australia, in doar cinci ani.

Astfel, daca in 2006 SUA erau cel mai mare partener comercial pentru 127 de state, fata de 70 in cazul Chinei, anul trecut, cele doua au schimbat locurile: 124 de tari pentru China si 76 pentru SUA, se arata intr-o analiza Associated Press, citata de Fox News.

Aceasta este cea mai abrupta modificare la nivel global de la al Doilea Razboi Mondial, schimband si modul in care oamenii traiesc si isi deruleaza afacerile, din Africa pana in Arizona, fermierii plantand mai multa soia, iar tinerii incepand sa invete limba mandarina.

In ciuda incetinirii cresterii economice a Chinei, PIB-ul sau este estimat sa creasca cu 8 la suta pe an in urmatorul deceniu, mult peste nivelul din SUA si Europa.

Desi comertul nu este dezbatut public atat de mult precum afacerile militare sau diplomatia, este, totusi, domeniul care genereaza cele mai multe locuri de munca si creste standardele de viata. De asemenea, comertul inseamna si putere politica: guvernele asculta de tarile care le cumpara produsele, iar amenintarea cu boicotarea produselor dintr-o anumita tara este una din cele mai puternice "arme" diplomatice.

"Cand un cancelar german sau un presedinte francez se duce in China, in topul listei de discutii se afla vanzarea de avioane Airbus sau a altor produse, precum si sa fie atent in legatura cu problemele legate de drepturile omului", a explicat C. Fred Bergsten, fost oficial in cazul Trezoreriei SUA, care conduce Institutul Peterson pentru Economie Internationala din Washington.

Statele Unite sunt, deocamdata, cel mai mare importator din lume, dar China castiga teren rapid, reprezentand cea mai importanta piata de desfacere pentru 77 de state, in 2011, in comparatie cu numai 20 in 2000.

Astfel, conform datelor Fondului Monetar International, China este in continua crestere, din punctul de vedere al comertului. In 2002, comertul cu China reprezenta aproximativ 3% din PIB-ul unui stat, in medie, comparativ cu 8,7% in cazul SUA. Insa, anul trecut, comertul cu China reprezenta nu mai putin de 12,4% din PIB-ul oricarei alte tari, in medie, mai mult decat comertul cu SUA in orice an din ultimii 30.

De ce SUA conduce deocamdata

Diferenta, totusi, sta in calitatea produselor. Cele din China sunt de o calitate mai proasta, in timp ce SUA concureaza pe piata produselor high-end. In plus, chiar daca Beijingul investeste mult in specializarea angajatilor, tara nu poate concura in materie de inovatie.

Avantajul sau competitiv ramane, astfel, costul muncii foarte scazut, precum si costurile de productie mai reduse decat in alte tari, in timp ce SUA are drept avantaj inovatiile in domeniul auto, cel aerospatial, computere, medicinia, armament, in domeniul financiar sau cel farmaceutic.

SUA inca este liderul comertului mondial, dar la o diferenta foarte mica. Daca tendinta actuala va continua, China va depasi SUA in acest an, o adevarata realizare pentru o tara in care, in urma cu 30 de ani, cea mai mare parte a populatiei nici nu vorbise vreodata la telefon.

"Centrul de gravitate al lumii economice s-a mutat in est", a spus Mauricio Cardenas, ministrul de Finante din Columbia. Cum este cazul majoritatii tarilor din America Latina, tara sa are legaturi mai apropiate cu SUA, insa comertul cu Chia s-a majorat de la practic 0 la 2,5% din PIB, incepand din 2001.

Astfel, intr-un fel, prezenta din ce in ce mai puternica a Chinei in domeniul comertului aminteste de dominatia istorica a tarii. Pana in anii 1800, cand, datorita Revolutiei Industriale, Europa si, ulterior, SUA, au devenit lideri, China a fost cea mai mare economie a lumii timp de secole intregi.

Intre 2000 si 2008, importurile Chinei au crescut cu 403%, iar exporturile cu 474 la suta, datorita intrarii tarii in Organizatia Mondiala a Comertului si a inceperii productiei de produse cu valoarea adaugata mai mare.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#comert China, #crestere comert China, #putere mondiala comert China , #comert