Acord comercial intre SUA si UE: Ce ar castiga si ce ar pierde Romania

Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 07:52
6644 citiri
Acord comercial intre SUA si UE: Ce ar castiga si ce ar pierde Romania
Foto: Arhiva

Uniunea Europeana si Statele Unite negociaza un acord bilateral in ceea ce priveste relatiile comerciale, care ar putea deveni crucial in contextul in care Occidentul vrea sa izoleze Rusia cat mai mult. Pe de alta parte, din aceasta intelegere va avea si Romnia de castigat.

Discutiile intre cele doua parti au loc in contextul in care anexarea Crimeii de catre Moscova a declansat un val de sanctiuni din partea statelor din Vest.

Mai mult, cateva orase din estul Ucrainei au organizat manifestatii proruse, iar armata de la Kiev a fost nevoita sa intervina.

Ucraina fierbe: Presedintele anunta cum se desfasoara operatiunea anti-tero in Donetk

Pe de alta parte, presedintele american Barack Obama a precizat ca daca Rusia va continua sa ameninte suveranitatea si integritatea tarii vecine, atunci va lua masuri pentru a o izola cat mai mult.

In consecinta, acordul comercial SUA-UE ar putea deveni un element crucial, care ar schimba balanta puterii in favoarea Occidentului.

Ce este acest pact

Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP) este un acord comercial intre SUA si UE, iar specialistii au precizat ca va deveni cel mai mare proiect de acest gen din istorie.

El are ca scop inlaturarea obstacolelor comerciale in multe sectoare ale economiei, de ambele parti, si sa faciliteze vanzarea si cumpararea de bunuri si servicii intre partile implicate, au precizat reprezentantii Ministerului roman al Economiei pentru Ziare.com.

In acest mod, parteneriatul contribuie la cresterea economica si va crea multe locuri de munca.

Negocierile au in vedere trei domenii:

1. accesul pe piata (produse industriale, produse agricole, servicii si investitii) - discutiile se refera la taxele vamale, comertul cu servicii si achizitiile publice.

2. aspecte de reglementare si bariere netarifare in calea comertului (non-tariff barrieres to trade "NTBs") - discutiile vizeaza coerenta in stabilirea normelor, aspecte legate de reducerea barierelor in calea comertului si stabilirea unor masuri sanitare si fitosanitare.

De asemenea, UE si SUA au continuat sa examineze modalitati de a ajunge la o compatibilitate mai mare in materie de reglementare in anumite sectoare-cheie: industria farmaceutica, industria produselor cosmetice, industria de aparatura medicala, industria autovehiculelor si industria produselor chimice.

3. reguli, principii si noi modalitati de cooperare care sa se adreseze provocarilor si oportunitatilor comertului global - dezvoltarea durabila, ocuparea fortei de munca si mediul, pe de o parte, si regimul vamal si facilitarea comertului, pe de alta parte.

Negocieri UE-SUA pentru marea economie transatlatica - cum isi pregateste Romania pozitia

Cand au inceput negocierile si cat vor dura

Negocierile privind un viitor acord comercial intre UE si SUA au inceput in iulie 2013 si sunt planificate sa continue pe tot parcursul anului 2014.

Cea mai noua runda de discutii, a patra, s-a desfasurat la Bruxelles in perioada 10-14 martie 2014 si vor continua pana la vacanta de vara (sfarsitul lunii iulie) cu organizarea a inca doua runde de negocieri, una in luna mai 2014 la Washington (19-23 mai 2014) si cea de a doua la Bruxelles, in luna iulie 2014, data precisa nefiind inca stabilita.

Beneficii pentru UE

Un acord comercial UE-SUA ar reduce costurile suportate de intreprinderi. De asemenea, el ar permite accesul consumatorilor la o gama mult mai larga de produse si servicii de inalta calitate, decat pana in prezent, arata Ministerul roman al Economiei.

SUA este deja principala piata de export a UE, iar un nou pact ar oferi intreprinderilor europene noi oportunitati de export si ar incuraja companiile americane sa investeasca si mai mult in statele de pe batranul continent.

Astfel, intelegerea ar putea contribui la generarea impozitelor necesare pentru finantarea serviciilor publice din intreaga UE, de la asistenta medicala pana la pensii.

Se preconizeaza ca acordul sa creeze locuri de munca si crestere economica, prin acordarea unui acces sporit la piata SUA, prin realizarea unui nivel mai ridicat de compatibilitate a reglementarilor intre cele doua parti si prin deschiderea caii pentru stabilirea unor standarde mondiale.

In cazul incheierii unui astfel de acord, o gospodarie europeana medie ar obtine o suma suplimentara de 545 de euro anual, iar economia UE ar creste cu 0,5 % pana la 1 % din PIB, sau cu 119 miliarde de euro anual, odata ce acesta va fi pe deplin pus in aplicare.

Mai concret, obiectivul va fi acela de a elimina taxele si alte restrictii pentru comertul cu marfuri, arata sursa citata.

Acordul ar putea fi benefic si pentru restul lumii - potrivit unor studii, acesta ar determina o crestere a economiilor din America Latina, Africa si Asia cu pana la 100 miliarde de euro pe an. De asemenea, acordul ar contribui la consolidarea disciplinelor asociate comertului mondial.

Mai mult, PIB-ul SUA ar urma sa creasca cu 50-95 miliarde de euro, iar americanii vor avea un acces mai larg la statele UE, cea mai mare piata mondiala.

Castiguri pentru Romania

Intentia Ministerului Economiei este de a se asigura ca "acordul respecta acordurile si standardele internationale in domeniul mediului si privind forta de munca si promoveaza niveluri ridicate de protectie a mediului, a lucratorilor si a consumatorilor. Nu vom incuraja comertul sau investitiile prin reducerea oricaruia din aceste standarde".

Economia SUA si problemele din 2013 - Ce vand si ce cumpara romanii de la americani

In primul rand, cel mai mult vor avea de castigat IMM-urile, avand in vedere ca simplificarea birocratiei le va ajuta sa-si exporte produsele si serviciile mult mai usor.

"Acordul vizeaza simplificarea si rationalizarea procedurilor, fapt deosebit de important, intrucat regulile in materie de vamuire - complexe si voluminoase - afecteaza cel mai mult intreprinderile mai mici si ii pot descuraja pe cei care doresc sa vanda peste ocean", ne-au explicat reprezentantii institutiei.

Pe de alta parte, intarirea relatiilor comerciale cu SUA va avea si efecte macroeconomice: va contribui la cresterea economica a Romaniei, va duce la crearea de locuri de munca si vor intra mai multi bani in tara.

Eventuale pierderi pentru tara noastra

Totusi, exista pericolul unei eventuale diminuari a investitiilor in Romania, avand in vedere ca antreprenorii americani vor avea acces facil la orice stat membru UE.

Insa Ministerul Economiei sustine ca "TTIP va fi un catalizator al relatiilor comerciale si investitionale intre Romania si SUA, martori fiind toate celelalte acorduri aplicate de tara noastra ca stat membru al UE".

De exemplu, parteneriatul comercial cu Mexic a determinat o crestere constanta a exporturilor romanesti pe piata mexicana, ajungand la avansuri de 47% in 2010, 44% in 2011, 118% in 2012 si 140% in 2013.

Un alt domeniu important pentru tara noastra ar fi comertul cu resurse energetice, care ar duce la diversificarea surselor si la scaderea sau chiar eliminarea dependentei de gazele rusesti. Pe de alta parte, SUA ar putea deveni o piata de desfacere pentru resursele noastre.

Insa momentan nu s-a ajuns la un acord intre cele doua parti, conform Ministerului Economiei, ceea ce reprezinta un dezavantaj pentru Romania, care trebuie sa isi revizuiasca strategie in acest sector, in conditiile in care presedintele Vladimir Putin a avertizat UE in ceea ce priveste sistarea gazelor naturale care sunt transportate prin Ucraina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#negocieri SUA UE acord comercial, #SUA UE acord comercial , #comert