Ce asteapta mediul de afaceri de la prezidentiabili? Interviu cu Mihai Daraban, seful CCIR

Joi, 14 August 2014, ora 08:58
3361 citiri
Ce asteapta mediul de afaceri de la prezidentiabili? Interviu cu Mihai Daraban, seful CCIR

Eficientizarea cheltuielilor publice in Romania ar trebui sa fie noul obiectiv de tara, spune Mihai Daraban, noul sef al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

In acest context, reprezentantul CCIR mentioneaza ca mediul de afaceri din Romania este foarte interesat de cum s-au gandit candidatii la presedintia Romaniei sa asigure stabilitatea economica a tarii.

Ati preluat recent conducerea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei dupa multe scandaluri in care a fost implicat fostul presedinte Mihai Vlasov. Care sunt acum obiectivele CCIR?

Camera nationala se afla intr-un proces de consolidare interna pentru a trece de la statutul de observator neimplicat, la care a fost adusa in ultimii ani, la statutul de participant activ la dezbaterea publica pe teme economice si de aparator al intereselor mediului de afaceri.

Implementam o serie de proceduri menite sa creasca gradul de participare a sistemului cameral la dezbaterea economica. De exemplu, va creste frecventa preluarii de evaluari sectoriale din teritoriu astfel incat interesele mediului de afaceri sa fie aparate pe baza unui proces participativ la nivel national cat mai amplu.

De asemenea, vom diversifica serviciile pe care le vom pune la dispozitia companiilor, astfel incat sistemul cameral sa devina principalul ghid al firmelor romanesti in materie de legislatie, dar si in relatia cu institutiile publice.

In paralel, lucram la refacerea legaturilor cu partenerii camerei, distruse de domnul pe care l-ati amintit. Am reusit sa actualizam protocoalele cu ministerele, pentru a le adapta la evolutiile recente si a le face utile.

Am semnat un protocol cu Fondul de Mediu pentru ca vrem sa sprijinim mediul de afaceri in procesul de atragere a fondurilor europene. Reprezinta un obiectiv in interes public si o necesitate cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene si noi vom face toate eforturile sa sprijinim acest efort.

Nu in ultimul rand, intentionam sa sprijinim diplomatia comerciala si sa ne implicam direct in atragerea de investitii in tara. Vrem sa venim in sprijinul diplomatiei comerciale a Romaniei prin preluarea organizarii forumurilor si a misiunilor economice in strainatate.

Realitatea este ca dupa 7 ani de la aderarea la Uniunea Europeana, potentialul Romaniei este foarte putin cunoscut, comparativ cu cel al altor tari. Trebuie sa gasim solutii mai potrivite si pentru promovarea externa, si pentru a face lucurile mai simple si mai usoare pentru investitorii straini, aici in tara.

Cum s-ar putea face acest lucru?

Sunt multe modalitati, intre care una ar putea fi instituirea obligatiei ca toate administratiile locale sa faca publice disponibilitatile de terenuri si de conectare la utilitati, pentru ca multe investitii sunt ratate din cauza junglei imobiliare spre care investitorii sunt impinsi dupa ce pun piciorul in tara. Investitorul ar avea la dispozitie, in mod centralizat, disponibilitatile catre investitori si punctele forte ale fiecarei localitati.

Simplificarea accesului investitorilor in Romania ar fi de un real ajutor. Orice efort trebuie facut. Statele se bat pe fiecare investitie mai mult ca niciodata.

Care sunt evaluarile CCIR despre starea actuala a economiei?

Din punct de vedere macroeconomic, lucrurile par sa arate bine, insa mediului de afaceri ii este foarte greu. Taxa pe constructiile speciale a afectat puternic sectorul productiv. Povara fiscala este mare si pe langa aceasta, fiscul nu face niciun efort sa arate respectul cuvenit firmelor care contribuie la bugetul de stat.

Acum e un context electoral si nu stiu daca e un moment in care lucrurile ar putea fi discutate cu calm, dar dupa alegeri trebuie regandit total modul in care statul actioneaza, in care se raporteaza la firme si, indraznesc sa spun, cum cheltuie banii din taxe si impozite.

Din pacate, Ministerul Finantelor are un comportament specific secolului trecut si nu sesizam vreo dorinta a conducerii sa il adapteze la necesitatile actuale. Nu mai spun ca, in continuare, bugetul este construit exclusiv in functie de necesitatile sistemului bugetar. Din punctul nostru de vedere, eficientizarea cheltuielilor publice in Romania ar trebui sa fie noul obiectiv de tara. Cata vreme nu vom face acest lucru, ramanem in cercul vicios in care rezultatul politicilor publice nu se va vedea pentru ca efectiv banii se pierd pe drum.

Pe de alta parte, exista si domenii unde lucrurile evolueaza bine, precum agricultura. Sunt, de asemenea, perspective importante de dezvoltare a sectorului energetic si aici am in vedere explorarile pentru resurse energetice atat on shore, cat si off-shore, in Marea Neagra.

Care este parerea dumneavoastra despre Guvernul Ponta?

Obiectivul nostru este acela de a apara interesele mediului de afaceri si pentru aceasta vom fi parteneri de dialog cu orice guvern al Romaniei, dupa cum este firesc sa avem un dialog consistent si cu opozitia.

Primul ministru Ponta a fost deschis la un dialog real cu noi si acest lucru ne bucura. De asemenea, colaboram foarte bine cu o parte dintre ministere. Speram sa vedem aceeasi deschidere din partea intregului mediu guvernamental, deschidere de care avem nevoie in timpul procesului decizional, nu dupa. Dialogul post-factum nu e autentic si nu are nicio valoare pentru mediul de afaceri.

Credeti ca temele economice vor fi mai prezente in campania care se apropie?

Sper ca vor fi prezente si in masura posibilitatilor vom incuraja dezbaterea pe teme economice. Credem in valoarea dialogului cu toate fortele politice. In acest sens, vom putea gazdui prezentarea viziunii sau a programelor economice ale principalilor candidati.

Mediul de afaceri este foarte interesat sa cunoasca viziunea pe care candidatii la presedintia Romaniei o au despre dezvoltarea economica. Cum s-au gandit sa asigure stabilitatea economica si predictibilitatea legislatiei fiscale sunt subiecte de maxim interes pentru mediul de afaceri si vom face tot ce tine de noi pentru a incuraja dezbaterea publica pe aceste teme.

Independenta energetica vi se pare un obiectiv fezabil pentru Romania?

Sunt 100% convins ca este un obiectiv fezabil. Proiectele care vor duce la asigurarea independentei energetice a Romaniei sunt proiecte strategice in interes national. Este cu atat mai important sa acceleram atingerea acestui obiectiv cu cat in plan international situatia se complica pe zi ce trece. Speram ca toti actorii politici vor sprijini fara ezitari obiectivul realizarii independentei energetice a Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#Mihai Daraban obiective CCIR, #mediu afaceri candidati prezidentiale, #prezidentiale 2014, #cheltuieli publice , #comert
Comentarii
Poza ORD
ORD
rank 5
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5
Eu afirm justificat,fie de aceasta stergere a datoriei Kazahilor,ca