Economia Romaniei, afectata de razboiul din Libia si dezastrul din Japonia?

Marti, 22 Martie 2011, ora 14:04
2819 citiri
Economia Romaniei, afectata de razboiul din Libia si dezastrul din Japonia?
Foto: Priceofoil.com

Dezastrul natural din Japonia si, mai ales, razboiul din Libia incep sa-si faca simtite efectele asupra economiei mondiale, iar Romania ar putea, la randul sau, sa fie influentata de aceste evenimente, ca parte integranta a economiei europene.

Desi, deocamdata, este greu de cuantificat impactul cutremurului din Japonia, urmat de valurile tsunami si de problemele de la centrala nucleara din Fukushima asupra economiei, efectele pe care le are conflictul din Libia sunt clare si imediat vizibile.

Avand in vedere ca Libia este al 12-lea producator de petrol la nivel mondial, furnizand un titei de o calitate deosebita, pretul a inceput sa se majoreze pe pietele internationale inca din luna februarie, cand au aparut primele confruntari intre fortele colonelului Moammar Gaddafi, aflat la conducerea tarii de 42 de ani, si trupele rebele, care s-au ridicat impotriva dictaturii sale.

In urma primelor atacuri ale fortelor coalitiei internationale, cu acordul NATO, pentru a-l impiedica pe Gaddafi sa-si omoare proprii cetateni, oficiali libieni au amenintat ca vor incheia contracte doar cu tarile care nu participa la atacuri, gen China sau India. In plus, analistii se tem de razbunare din partea lui Gaddafi, prin distrugerea activelor companiilor petroliere straine din Libia.

Toate acestea au condus la cresterea pretului petrolului la cel mai inalt nivel din ultimii doi ani. Marti, titeiul Brent (tranzactionat pe piata din Londra) a ajuns la pretul de 115 dolari/baril.

Pentru furnizorii din Romania, aceasta situatie poate sa reprezinta o scuza perfecta pentru majorarea preturilor la carburanti, potrivit analistilor.

"Regula asa este: orice crestere a pretului petrolului pe piata mondiala a dus la cresterea pretului benzinei la noi, chiar nejustificata. Adica, mai inainte de a termina stocurile la preturile mai mici, distribuitorii nostri au marit preturile", a declarat, pentru Ziare.com, economistul Mircea Cosea.

"In mod 'normal', ar trebui sa creasca preturile. Zic intre ghilimele, pentru ca deja in Romania au crescut foarte mult preturile la benzina, intr-o perioada scurta. Exista o reactie importanta a consumatorilor, cu miscarile de protest pasnice care au avut loc, deci ar putea sa existe mai multa atentie din partea distribuitorilor, ca sa nu ridice foarte, foarte mult. Dar nu pun mare baza pe asta", a completat economistul.

Potrivit spuselor sale, cand intervine un astfel de "razboi pe petrol", din punctul de vedere al distribuitorilor de benzina este momentul perfect pentru a majora preturile, avand justificarea simpla a scumpirii titeiului.

In plus, Cosea este de parere ca Romania, ca membra NATO, ar trebui sa se alature la interventia din Libia, deoarece ar putea exista si beneficii economice, dupa finalizarea operatiunilor.

"Stiu ca exista 'pacifisti' care nu doresc lucrul asta, dar este foarte important, pentru ca s-ar putea obtine un avantaj economic, prin atentia mai mare care i se da. Romania face parte dintr-o grupare, NATO, iar asa cum s-a intamplat si in Afganistan sau Irak, locul Romaniei este in NATO si de aici vin si avantaje: eventual comenzi, eventuale activitati de refacere, de reconstruire, de reabilitare. Asta pe termen mai lung si depinde foarte mult si de abilitatea noastra de a obtine astfel de contracte", a precizat Cosea.

Pe de alta parte, pretul benzinei in Romania a crescut cu 30 la suta in ultimii doi ani, timp in care pretul petrolului chiar a scazut pe pietele internationale.

Astfel, in opinia analistului financiar Valentin Ionescu, nu exista neaparat o corelatie directa intre conflictul din Libia si o eventuala majorare de preturi la carburantii vanduti in Romania, decat daca vor exista mari speculatii pe piata internationala a petrolului, pe bursele de marfuri sau pe piata derivatelor.

Efectul psihologic al cutremurului din Japonia

La randul sau, dezastrul din Japonia influenteaza economia mai mult la nivel psihologic, decat real, cel putin deocamdata.

Economia Japoniei a avut de suferit, din cauza opririi productiei si a pagubelor foarte mari, ceea ce inseamna si o dezechilibrare a pietelor de capital din lume, precum si o influenta asupra yenului.

Insa, potrivit lui Cosea, cel mai important efect, ce ar putea fi resimtit si in Romania, il reprezinta cresterea activitatii in sucursalele companiilor japoneze din afara tarii. Astfel, dupa suspendarea activitatii in cadrul firmelor si fabricilor din Japonia, atat ca urmare a cutremurului in sine, cat si ca urmare a intreruperii furnizarii de energie din cauza gravelor probleme de la centrala nucleara din Fukushima, sucursalele straine vor fi nevoie sa-si majoreze activitatea, pentru a asigura continuitatea furnizarii produselor si serviciilor respective.

"Facem niste piese de schimb, niste lucruri pentru asamblat in alta parte si, probabil, aici activitatea va fi ceva mai importanta in urmatoarele saptamani sau luni, pana cand se va relua activitatea in Japonia. Si, probabil, ca nu se va relua prea curand, pentru ca au inca dificultati de energie. In general, acest climat de psihoza a cataclismelor are un impact asupra pietelor si il vom simti si noi. Dar nu cred ca va afecta foarte mult", a explicat Cosea.

De altfel, capacitatea ridicata a economiei japoneze se va face simtita, iar scaderea unor exporturi, de exemplu, nu va fi de lunga durata.

Ar putea sa apara probleme la alte produse care se exporta direct din Japonia, la autoturisme, de exemplu. Dar nici aici nu cred ca vor interveni mutatii, pentru ca, pur si simplu, caderea de oferta de autoturisme din Japonia va insemna un surplus de oferte din partea altor fabricanti. Exporturile japoneze vor scadea pe termen foarte scurt, dar ele se vor relua rapid. Potentialul industriei japoneze este foarte ridicat", a spus analistul Valentin Ionescu, pentru Ziare.com.

Care sunt schimburile economice ale Romaniei cu Japonia si Libia

Potrivit Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, la sfarsitul anului 2008, volumul total al schimburilor comerciale dintre Romania si Japonia se situau la nivelul de 560,2 milioane de dolari, din care exportul romanesc era de 117,5 milioane de dolari, iar importul de 442,7 milioane de dolari.

Mai multe companii japoneze aveau investitii in Romania, cum ar fi Koyo (rulmenti), Yazaki (cablaje electrice pentru automobile), Takata (piese auto), Fuji Magnetics (piese aparate foto), JTI (tigari) sau Sews (cablaje electrice). De asemenea, exista finantare japoneza si pentru cateva proiecte din Romania, cum ar fi reabilitarea drumului national DN6, modernizarea si reabilitarea liniei de cale ferata Bucuresti - Constanta sau realizarea instalatiei de desulfurizare a gazelor arse la complexul energetic Turceni.

Romania exporta lemn si articole din lemn, produse chimice/farmaceutice, ingrasaminte, incaltaminte, confectii, echipamente si accesorii electrice, in timp ce, la import, predomina aparatura de inalta tehnologie, electronice si autovehicule.

In cazul Libiei, schimburile comerciale se desfasoara mai dificil, existand colaborari cu Romania in domeniul constructiilor civile si de infrastructura rutiera, instalatii si materialii pentru sectorul de titei si gaze, sectorul manufacturier. Romania exporta, de altfel, grane si produse de larg consum, animale vii, intrumente medicale si medicamente, nutreturi si pesticide si servicii de genul cursurilor de formare profesionala sau perfectionare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#pret petrol, #razboi Libia, #crestere pret benzina, #crestere pret petrol, #cutremur Japonia , #comert