Ucraina a ratificat degeaba acordul cu UE?

Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 07:44
7241 citiri
Ucraina a ratificat degeaba acordul cu UE?
Foto: Arhiva

Ucraina a ratificat, marti, Acordul de Asociere cu UE. Ramane de vazut, insa, daca intelegerea va rezista presiunilor venite din partea Rusiei.

In primul rand, Moscova a reusit sa amane implementarea unui acord privind liberul schimb, care este parte din Acordul de Asociere, pana in anul 2016, scrie jurnalistul Laurence Peter, pe blogul BBC.

Masura reprezinta rezultatul negocierilor trilaterale dintre UE, Rusia si Ucraina, care au avut loc, vineri, la Bruxelles.

Intr-o declaratie comuna oficiala, UE si Ucraina au precizat ca se vor folosi de aceasta amanare pentru a se consulta in legatura cu modul in care vor aborda ingrijorarile expuse de Rusia.

Zi istorica in Ucraina: Parlamentul a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana

Jurnalistul BBC aminteste ca Vladimir Putin nu a vrut ca tara vecina sa semneze acordul sub nicio forma. Cea mai buna dovada este faptul ca fostul presedinte, Viktor Ianukovici, un apropiat al Rusiei, a refuzat sa o faca.

Insa acesta a fost demis din functia de sef al statului, care a fost preluata de Petro Porosenko.

Intre timp, separatistii prorusi au reusit sa obtina controlul unei regiuni importante din estul Ucrainei, astfel ca noul lider al tarii si statele membre UE isi doresc sa mentina cat mai mult acordul de incetare a focului.

Mai mult, Parlamentul ucrainean a adoptat, marti, si proiectul de lege al presedintelui Petro Porosenko, care le garanteaza mai multa autonomie separatistilor din estul Ucrainei si prevede organizarea de alegeri locale in regiunile Donetk si Luhansk, ca parte a intelegerii.

Initiativa legislativa prevede, pe langa o autoguvernare a zonelor separatiste, si o amnistie generala pentru cei mai multi dintre insurgentii implicati in sangerosul conflict, care a dus la moartea a 3.000 de oameni din luna aprilie pana in prezent.

Victorie a separatistilor in Ucraina? Kievul le ofera autonomie si ii iarta de crime

In afara de posibilitatea ca razboiul sa izbucneasca din nou, Ucraina mai are o problema grava: Rusia ar putea sa ii taie gazul la iarna, sun pretextul datoriilor neplatite.

Polonia, Ungaria si Slovacia au inceput deja sa alimenteze Ucraina cu aceasta resursa, dar masura a infuriat Moscova.

Cum se face UE mielusel in fata Moscovei

In luna noiembrie a anului trecut, inainte ca razboiul sa inceapa in Ucraina, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, nu a fost de acord ca Rusia sa isi puna amprenta pe acordul UE-Ucraina.

Insa vineri el a dat de inteles ca s-a razgandit, precizand ca blocul comunitar cauta sa gaseasca o solutie sustenabila pentru problemele din Ucraina si sa administreze cat mai bine cerintele Rusiei.

Moscova insista ca legaturile comerciale cu vecinii sai sunt foarte stranse si ca un aflux de bunuri ieftine din UE va ruina producatorii rusi.

Purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Comert, Wojtek Talko, a explicat ca a fost un lucru pragmatic ca Rusia sa fie implicata in discutiile despre acordul de asociere, pentru a evita escaladarea tensiunilor.

Insa sursa citata sustine ca Vladimir Putin incearca prin orice metoda sa rupa acest pact, avand in vedere ca nu vrea ca Ucraina sa se apropie de UE, ci sa ramana in sfera sa de influenta.

Ramane de vazut ce se va intampla, avand in vedere ca practicile Rusiei si cele europene in domeniul comertului nu sunt compatibile, conchide BBC.

"Fara Ucraina, nu exista Europa unita!"

"Este un moment istoric", a spus presedintele PE Martin Schulz in cuvantul sau catre deputatii din parlamentele de la Strasbourg si Kiev, legate prin conexiune video. "Faptul ca doua parlamente au decis in mod liber sa voteze astazi simultan acest acord arata democratia libera, opusa democratiei controlate. Parlamentul European a aparat mereu integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei si va face acest lucru in continuare", a spus presedintele PE, potrivit unui comunicat remis marti Ziare.com.

"Ucrainienii au intors din drum trenul expres care mergea spre est si sper ca si votul de astazi va confirma acest lucru. Ratificarea simultana va fi un prilej de bucurie nu numai pentru Ucraina, ci si pentru Europa, pentru ca fara Ucraina, nu exista Europa unita", a spus presedintele Ucrainei Petro Porosenko inainte de ratificarea acordului in Parlamentul ucrainean.

"As vrea sa multumesc Europei pentru sprijinul pe care ni l-a dat in momente dificile. In acelasi timp, as dori sa ma adresez guvernului nostru - UE cere doar un lucru in schimb de la noi - reforme. Va cer sa nu le intarziati in niciun fel."

Ce presupune acordul

Acordul presupune o asociere politica si comert liberalizat.

Prevederile politice aduc Ucraina cu un pas mai aproape de UE, deschizand noi canale pentru dialogul politic si stabilind reguli fundamentale de cooperare in arii precum energia, transportul si educatia.

Ucraina trebuie sa implementeze reforme si sa respecte principiile democratice, drepturile omului si statul de drept.

Printre alte reguli, acordul stabileste si o mai mare mobilitate a lucratorilor, prevede tinte pentru crearea unui regim de circulatie fara vize si aliniaza sistemele de reglementare ale celor doua parti, stabilind calendare detaliate pentru transpunerea legislatiei europene in legislatia ucraineana si intrarea in vigoare a noilor prevederi.

Acordul de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator (DCFTA) integreaza substantial pietele celor doua parti, desfiintand taxele de import si interzicand alte restrictii comerciale, in ciuda unor limitari specifice si a unor perioade de tranzitie in domenii sensibile, cum ar fi comertul cu produse agricole. De asemenea, pietele licitatiilor publice sunt si ele integrate partial.

Cand va intra in vigoare

Ca urmare a votului de marti din Parlamentul European si cel ucrainean, acordul va fi aplicat provizoriu, dar data va fi confirmata de Consiliu. Pentru a intra pe deplin in vigoare, acordul trebuie sa fie ratificat de cele 28 de state membre.

Pana acum a fost ratificat de sase state membre, dar poate dura ani pana cand procesul sa fie incheiat in toate.

Regulile comerciale ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 noiembrie anul acesta, insa vineri, 12 septembrie, UE, Ucraina si Rusia au cazut de acord in cursul negocierilor sa amane intrarea provizorie in vigoare a regulilor comerciale pana la data de 31 decembrie 2015.

Comisia Europeana spune ca va continua sa aplice "prevederile autonome comerciale favorizante" pentru Ucraina, care de fapt deschid unilateral piata UE pentru aceasta tara. Decizia de a prelungi aceste preferinte ulterior va trebui aprobata de Parlamentul European.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#acord asociere Ucraina UE, #Rusia acord UE , #comert