Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Comertul dintre UE si China, in pericol?

Joi, 10 Septembrie 2009, ora 19:23
2844 citiri
Comertul dintre UE si China, in pericol?
Foto: Projectc

Relatiile dintre Uniunea Europeana si China s-ar putea deteriora din cauza intarzierilor pe care UE le provoaca din discutiile despre un nou set de practici in domeniul comertului intre cele doua entitati, potrivit ministrului Economiei din Marea Britanie, Lord Mandelson.

Potrivit lui Lord Mandelson, fost comisar pentru problemele legate de comert intre 2004 - 2008, negocierile pentru acordarea statutului de "economie de piata" Chinei au fost amanate de UE, din cauza presiunii politice din partea tarilor membre.

"Discutiile nu ar trebui intarziate din cauza unor presiuni politice sau a unor interese comerciale speciale ale Europei", a declarat Lord Mandelson, pentru Financial Times.

"Cand facem astfel de gesturi negative, in cel mai bun caz ii irita pe chinezi, iar, in cel mai rau, ii indeparteaza de noi, in loc sa construim un parteneriat strategic serios intre UE si China", a adaugat el, declarand ca Guvernul britanic este "dezagamagit" de progresul lent inregistrat de Comisia Europeana in aceasta privinta.

China a cerut sa fie tratata drept economie de piata in comertul international inca din 2003. Prin primirea acestui statut, tara asiatica ar fi mai putin vulnerabila in fata actiunilor anti-dumping initiate de UE, despre care oficialii chinezi spun ca s-au inmultit in ultimele luni.

Pe de alta parte, primirea acestui statut a devenit si o unealta politica in China, liderii sai privindu-l drept o aprobare internationala a reformelor economice pe care le-au implementat.

De atunci, 100 de tari din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului i-a recunoscut Chinei statutul de economie de piata, insa, printre acestea nu se numara Japonia sau Statele Unite.

UE, nemultumita de progresul Chinei

Potrivit Baronesei Catherine Ashton, succesoarea lui Lord Mandelson drept comisar pentru Comert al UE, China a indeplinit doar unul dintre cele cinci criterii necesare pentru primirea statutului de economie de piata.

De asemenea, Baroneasa Ashton a avertizat ca pachetele de stimuli financiari uriase oferite de China vor crea "frictiuni" cu Europa. "Cand creditarea se concentreaza pe sectoarele care sufera de surplus, ne ingrijoram din cauza comertului inechitabil ce ar putea surveni", a spus Baroneasa.

Desi negocierile continua, este evident ca neintelegerile nu sunt doar la nivel economic. In timpul unui discurs in fata tinerilor din Partidul Comunist Chinez, Lord Mandelson a facut referire la cenzura si lipsa libertatii.

"De ce o persoana care destula mancare si traieste intr-o locuinta decenta sa nu aiba si dreptul de a-si exprima liber parerile politice? Pe masura ce oamenii vor trai mai bine, isi vor dori sa traiasca si mai liber", a spus Lord Mandelson.

El a declarat ca tara asiatica ar trebui sa-si rezolve problemele legate de drepturile omului, inainte ca Uniunea Europeana sa ridice embargoul asupra armelor, impus acum 20 de ani.

"Cred ca este rezonabil, pentru noi, in Europa, sa vedem niste pasi inainte evidenti in libertatea politica si individuala, inainte sa ridicam embargoul, avand in vedere ca acest lucru ne-a ingrijorat inca de la inceput", a spus Mandelson.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#comert UE China, #comert Uniunea Europeana China, #probleme comert China , #comert
Comentarii
B
b u la cel tare-n p u la
rank 1
"Uniunea Europeana sa ridice embargoul asupra armelor"