Germania, coronita pentru investitiile in Romania

Marti, 10 Martie 2015, ora 07:31

   

Germania, coronita pentru investitiile in Romania
Ministrul german al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, a avut mai multe intrevederi la nivel inalt cu oficiali ai Romaniei, in cadrul carora a precizat ca relatiile bilaterale trebuie sa devina din ce in ce mai stranse. Dar care e situatia relatiilor economice si comerciale?

"Cooperarea dintre tarile noastre a inregistrat o crestere considerabila in acesti ani. (...). Orasul Sibiu, unde ne vom afla impreuna in aceasta dupa-masa, este o dovada a faptului ca politica externa nu este facuta numai de oficiali, ci de oameni, in general, si de reprezentanti ai minoritatilor, in mod specific. Convietuirea romano-germana din acest oras reprezinta un model functional si eficient, care trebuie continuat", a declarat oficialul de la Berlin, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

La randul sau, omologul roman Bogdan Aurescu a precizat ca Germania este pentru Romania un partener esential. "Tarile noastre se bucura de o cooperare solida, bazata pe incredere si sprijin reciproc in numeroase dosare de relevanta europeana, regionala si internationala", a declarat Bogdan Aurescu.

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta a salutat nivelul "excelent al dinamicii economice si investitionale", Germania fiind principalul partener economic al Romaniei.

De asemenea, si presedintele roman Klaus Iohannis a discutat cu Frank-Walter Steinmeier despre stadiul si perspectivele relatiilor romano-germane, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Ministrul german de Externe, la Cotroceni: Va fi numit cetatean de onoare al Sibiului

Import-export

Datele din 2013 arata ca Germania a ramas principalul partener comercial al Romaniei, cu schimburi in valoare de 19,506 milioane de euro.

Conform Institutului National de Statistica, ponderea acestei tari se situa la 18,79% la export, iar la import - 18,52%, in timp ce la total schimburi comerciale era de 18,60%. Fata de perioada corespunzatoare a anului anterior, exportul a crescut cu 9,36%, iar importul a avansat cu 8,13%.Exporturile romanesti spre piata germana au crescut constant, chiar si in perioada de criza din 2008-2009, cand celelalte state membre UE au inregistrat scaderi. Conform datelor statistice, fata de anul 2006, exporturile din 2013 sunt de peste doua ori mai mari.

Din punctul de vedere al structurii, peste trei sferturi din exporturile romanesti adresate pietei germane il reprezinta produsele cu valoare adaugata superioara (masini si echipamente electrice 42,66%, vehicule si echipamente de transport 19,41%, textile si confectii 7,78%, mase plastice si articole din cauciuc 6,2%, produse chimice 3,22% etc).

Importurile Romaniei din Germania au o structura similara: masini si echipamente electrice 37,33%, vehicule si echipamente de transport 11,42%, mase plastice si articole din cauciuc 9,76%, produse chimice 8,91% etc.Pe de alta parte, volumul exportului romanesc a crescut in anul 2013 in relatiile comerciale cu aproape toate landurile germane (cu exceptia Brandenburg: - 12,6% si Hamburg: -59,3%).

Principalele piete in Germania pentru exportul romanesc in anul 2013 sunt landurile Bavaria, Renania de Nord - Westfalia si Baden-Wurttemberg, volumul total al exportului in aceste landuri, la 31.12.2013, in valoare de 6,12 miliarde euro, reprezentand 66,78% din volumul total al exportului romanesc in Germania si 32,6% din totalul volumului schimburilor comerciale bilaterale cu Germania (18,758 miliarde euro), arata un raport al Guvernului.


Foto: brainsconsulting.ro


Investitii straine

In ianuarie 2015, Germania se afla pe locul al treilea in topul firmelor straine care activeaza in tara noastra, potrivit datelor inregistrate de Registrul Comertului.

Cele 20.676 societati comerciale nemtesti reprezinta 10,59% din total, iar acestea au avut un capital social subscris in valoare de 14,474 de miliarde de lei, adica 9,87% din total.

Germania e depasita doar de Austria si Olanda.Printre cei mai importanti investitori germani directi in sectorul industrial din Romania sunt producatorii de componente auto Draxlmaier, INA Schaeffler, ThyssenKrupp, Leoni Wiring Systems, Continental, KG Wintershall, compania energetica E.ON AG, compania de asigurari Allianz, firma de cabluri Leoni, Praktiker (retail), RWE (energie).
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9212 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
4lea
rank 5
la Ziare,com ordinul de marime si limba romana nu sunt la ele acasa!
eu zic ca e vorba de miliarde dar in fine, voi sunteti oricum mai destepti: meleoane vreti, meleoane sa fie, bine ca nu sunt lire italiene!
"Datele din 2013 arata ca Germania a ramas principalul partener comercial al Romaniei, cu schimburi in valoare de 19,506 milioane de euro"
Te-o
rank 5
Cifrele statistice pot fi manipulate si interpretate dupa interesele
politice de moment!
Pozitia nr.1 a Germaniei in schimburile comerciale romane este absolut logica,aceasta tara fiind principala economie din UE!
Inainte de a canta "cucurigu" trebuie sa comparam prezenta Germaniei in Romania cu cea din Ungaria,de ex.Tara cu sub 50% din demografia Romaniei!
Sa fim intelesi,Romania detine resurse naturale si umane(de profesionisti)superioare Ungariei!
Veti constata ca micuta Ungarie este invadata de investitorii germani in timp ce in Romania prezenta acestora este modesta,mai ales raportata la potential!
Exista explicatii obiective si subiective:
1)Ungaria este mai aproape geografic de Germania
2)In acelasi timp.dispune de o retea de autostrazi la care Romania nici nu aspira!
Moldova de ex.este izolata complet de restul Europei!
Politica inepta a guv Ponta a blocat timp de trei ani,investitiile in infrastructura chiar si in cazul unde finantarile sunt masiv europene ,nerambursabile!
Un exemplu catastrofal este tronsonul de autostrada Pitesti-Sibiu,cu finantarea deschisa de UE si blocat de idei incompetente(inlocuire cu Sibiu-Brasov)care vor izola exporturile uzinelor Pitesti si Ford Craiova,cele ce asigura baza exporturilor nationale(inclusiv in Germania)!
Aceste doua tronsoane(Pitesti-Sibiu si Craiova -Slatina-Pitesti)ar lega Vestul Europei de principalele surse de export nationale cu Bucuresti si portul Constanta,inainte ca cele doua mari uzine sa fie transferate in alte tari din lipsa de infrastructura!
Nu este surprinzatoare situatia cand la conducerea transporturilor Ponta a numit doi incapabili,penalul Sova si Rus.care au balbait iresponsabil politica dezvoltarii infrastructurii nationale,manipuland planuri pe hartie,schimbate inainte de a se aplica!
Ponta prefera sa risipeasca fondurile de investitii pe politici populiste menite a prosti electoratul si a-si salva pielea!
Crima economica este aruncarea pe fereastra a miliarde de euro deja alocati de UE acestor proiecte!
O ultima remarca:Germania ,colos economic european,se afla la mica distanta de mult mai mica Olanda in materie de investitii in Romania!!!
Este o dovada ca nemtii sunt departe de a fi prezenti in Romania,proportional cu resursele acestei tari!
Dar,balivernele politicianismului dambovitean pontist,au ecou la batranii si batranele cu creierele spalate de antenele puscariasului Voiculescu,baza electoratului de manevra a PSD,fara a tine cont de interesele nationale si de viitorul tarii!!Teo
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor