Iluzia izolarii economice a Rusiei - Ursul rusesc se aliaza cu tigrii asiatici

Sambata, 10 Mai 2014, ora 10:21
6883 citiri
Iluzia izolarii economice a Rusiei - Ursul rusesc se aliaza cu tigrii asiatici
Foto: Wikipedia

In contextul conflictului din Ucraina, multe tari sunt nevoite sa isi revizuiasca strategiile geopolitice si comerciale. In cazul Rusiei, desi are afaceri de trilioane de dolari cu Occidentul, ea s-ar putea reorienta catre economiile emergente din Asia, precum India sau China.

Cel mai probabil, statele vestice vor continua sa aplice sanctiuni si restrictii economice Kremlinului pentru implicarea in evenimentele din Ucraina, scrie RT.com.

Tarile europene care detin cheia sanctiunilor aplicate Rusiei

In acest conditii, tara condusa de Vladimir Putin ar putea privi catre pietele asiatice, care sunt in plina ascensiune din punct de vedere economic.

"Este cazul clasic in care atunci cand o usa se inchide, se deschide alta. In ceea ce priveste sanctiunile, ele vor afecta temporar Rusia, insa aceasta se va reorienta catre alte destinatii pentru a-si vinde bunurile si serviciile", a precizat David Duo, analist la The Motley Fool, pentru sursa citata.

Sanctiunile SUA si Canadei nu vor ramane fara raspuns. Rusia are propria lista neagra

Cele mai importante piete asiatice pentru Rusia

Relatiile comerciale dintre Rusia si China au totalizat 88,8 miliarde de dolari anul trecut si vor ajunge la 100 miliarde de dolari in 2015, a apreciat vicepremierul Dmitri Rogozin.

Alte piete importante din Asia sunt Japonia (33,2 miliarde de dolari), Turcia (32,7 miliarde de dolari), Kazakhstan (26,4 miliarde de dolari) si Coreea de Sud (25,1 miliarde de dolari).

Occident versus Orient

Legaturile Rusiei cu Uniunea Europeana raman puternice, avand in vedere ca regiunea aduna 50% dintre importurile si exporturile sale, iar valoarea schimburilor comerciale ajunge la 300 miliarde de dolari.

Totusi, produsul intern brut al Chinei, care a depasit anul trecut 9,4 trilioane de dolari, creste rapid si ar putea depasi in scurt timp PIB-ul Uniunii Europene, estimat la 13 trilioane de dolari.

Presedintele rus Vladimir Putin are programata o vizita in China pe 19 mai.

Pe de alta parte, relatiile comerciale cu Statele Unite nu sunt foarte extinse. Ele vor ajunge la 38,1 miliarde in 2014, potrivit estimarilor oficiale.

Desi nu este in top 5, India ar putea deveni o importanta piata de desfacere pentru produsele rusesti, avand in vedere ca Moscova spera sa creasca relatiile comerciale cu aceasta tara de la 15 la 20 de miliarde de dolari pana in 2015.

Deja cele doua state coopereaza in multe domenii, de la IT, telecom si industria farmaceutica la cea energetica.

"Industria sanitara reprezinta un domeniu vast, iar companiile indiene pot incuraja si sprijini firmele rusesti sa fabrice medicamente. Similar, in India, noi vom sprijini toate societatile care vor sa dezvolte afaceri in industria energetica", a spus Yaduvendra Mathur de la banca Export-Import a Indiei.

Mai mult, Oil and Natural Gas Corporation Limited (ONGC), o multinantionala de origine indiana, ce activeaza in domeniul petrolier si al gazelor naturale, este prezenta in regiunea Tomsk din Rudia.

Pe de alta parte, Rusia, care detine cel mai mare zacamant de gaze naturale si petrol din lume, are legaturi in industria energetica si cu China, care are de gand sa renunte treptat la sistemul sau bazat pe carbuni.

"China vrea o energie care sa nu polueze, iar acest lucru poate fi oferit de Rusia, deci cred ca exista potential pentru ca cele doua state sa colaboreze", a spus David Duo.

In urmatorii 25 de ani, estimarile arata ca Rusia va exporta mai mult de 700 milioane de tone de petrol in aceasta tara. Recent, compania de stat Rosneft a incheiat un acord in valoare de 270 miliarde de dolari cu compania chineza National Petroleum.

Deja multe intreprinderi din Rusia au facut primii pasi importanti catre pietele asiatice, departandu-se astfel de cele occidentale. In consecinta, China, India si Turcia au potentialul de a deveni partenerii principali ai Rusiei in viitor, conchide RT.

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#comert Rusia Asia, #sanctiuni Occident Rusia, #sanctiuni Rusia , #comert