Strainii reincep sa investeasca in Romania in ciuda pandemiei. Cinci mari orase "inghit" 70% din fondurile uriase

Miercuri, 16 Iunie 2021, ora 12:27

   

Strainii reincep sa investeasca in Romania in ciuda pandemiei. Cinci mari orase "inghit" 70% din fondurile uriase
In Romania, scaderea investitiilor straine directe a fost semnificativa, dar capacitatile Romaniei in sectorul IT, proiectele de logistica si proiectele de dezvoltare in comertul cu amanuntul au atras investitorii.

Un studiu realizat de EY Romania Attractiveness Survey, dedicat atractivitatii pietei din Romania, arata ca in 2020 s-au inregistrat 57 de proiecte economice noi care au generat aproape 2.000 de noi locuri de munca.

Pandemia provocata de COVID-19 a afectat investitiile straine directe (ISD) in intreaga lume.
In 2020, investitorii au fost interesati de modul in care a fost gestionata pandemia in tarile de destinatie, pe langa stabilitatea sociala si politica, oferta de forta de munca si competitivitatea tarii in materie de costuri.

"Romania a inregistrat cea mai mare crestere a PIB-ului din Uniunea Europeana in primul trimestru al anului 2021, insa provocarea nu este inca depasita. Pandemia a avut un impact puternic asupra tendintelor economice globale, provocand modificari ale planurilor investitionale si schimband factorii pe care liderii de afaceri ii iau in considerare atunci cand evalueaza destinatiile de investitii. Pentru a genera o crestere economica durabila si sanatoasa, Romania trebuie sa fie perceputa ca o destinatie de investitii stabila si atractiva", spune Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania si Moldova si Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrala si de Sud-Est si Regiunea Asiei Centrale.

Investitiile straine directe revin in RomaniaPentru 2021, cea mai mare parte a investitorilor sondati (75%) au declarat ca planurile lor de investitii nu mai sunt influentate de pandemia provocata de COVID-19, iar cinci mari orase (Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Iasi) reprezinta destinatia pentru aproape 70% dintre toate proiectele ISD ale acestui an.

In urmatoarele 12 luni, 66% dintre investitorii sondati planuiesc sa infiinteze sau sa isi extinda operatiunile din Romania (peste media europeana de 41%), fata de doar 27% in 2020.

Pe termen lung, 41% dintre investitori considera ca atractivitatea Romaniei va creste dupa pandemie, iar principalele prioritati ar trebui sa fie: sprijinirea IMM-urilor (36%), incurajarea politicilor si atitudinilor de protectie a mediului (33%) si cresterea calitatii produselor si a valorii adaugate a serviciilor (31%).
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7104 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
razvanus
rank 5
sa creeze multe locuri de munca in Romania
Oricum cele mai multe joburi realizate de investitori se gasesc in judetele: Arad, Brasov, Cluj, Bihor, Mures, Timis, Iasi, Prahova, Constanta si Bucuresti.
Se ofera si salarii decente.
Dar in prezent sunt putine joburi in Romania, pandemia a facut multi someri, multi romani fara loc de munca.
Te-o
rank 5
Investitiile straine cresc spectaculos in Romania in ciuda pandemiei
Motivul este politica economica dusa de actualul guvern in conditiile in care pandemia a fost excelent gestionata!
Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica,din UE in ultimele sase luni,crestere sanatoasa ,bazata nu pe unflarea consumului generator de inflatie si cont curent,ci pe investitii si productivitate!
Atentie mare la sabotarea acestui guvern de specialisti,investitorii isi risca banii doar daca situatia politica a tarii este stabila si nu sabotata anti-national cum procedeaza acum ,iresponsabil ,adunatura mafiotilor PSD!Teo
gheu
rank 5
Pai
Trlii PSD spun ca nu e adevarat. Or fi avand oare dreptate?
DUTTY
rank 5
Ai uita un o !!!
...
tarfrad
rank 5
Ha, ha, ha! Perfect de acord...!
PUSSY... și tu ai uitat "o" "T" ...!
Sau... era băgată, undeva... mai jos...?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor