Ziare.com

Japonia a inregistrat primul deficit comercial in 30 de ani

de Camelia Sisea
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 22:31

   

Japonia a inregistrat primul deficit comercial in 30 de ani
Japonia a raportat primul deficit comercial anual din ultimii 30 de ani, ca urmare a impactului cutremurului devastator din martie anul trecut, a cresterii volumului importurilor energetice si a aprecierii yenului.

Ministerul japonez de Finante a anuntat miercuri ca deficitul comercial al Japoniei a fost de 2.492,7 miliarde de yeni (32 miliarde de dolari) in 2011, in conditiile in care importurile au crescut cu 12% fata de anul precedent, pana la 68.050 miliarde de yeni (870 de miliarde de dolari), iar exporturile cu 2,7% comparativ cu 2010, pana la 65.550 de miliarde de yeni (843 de miliarde de dolari), potrivit abc.net.

Anul trecut, importurile de energie ale Japoniei pentru aprovizionarea centralelor termice au crescut substantial, in urma crizei nucleare de la Fukushima ce a dus la scaderea productiei de electricitate.

De asemenea, activitatea producatorilor japonezi de automobile si electronice, principalele produse exportate de Japonia, a fost afectata de seismul si tsunamiul care au lovit nord-estul tarii in martie 2011. Exporturile de automobile a scazut anul trecut cu 10,6% fata de 2010, in timp ce exporturile de produse electronice s-au redus cu 14,2%.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Deficitul comercial cu China, principalul partener comercial al Japoniei, a crescut de peste cinci ori fata de 2010. De asemenea, surplusul comercial al Japoniei cu Uniunea Europeana a scazut cu 31,3% fata de anul precedent.

In plus, aprecierea accentuata a yenului fata de dolarul american a avut un impact negativ asupra exporturilor.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1020 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Eh! inceputu'i mai greu!

Falimentu' vine de la sine.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor