Mihai Daraban (CCIR), despre performantele antreprenorilor si prioritatile mediului de afaceri in relatia cu statul - Interviu

Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 09:42
2523 citiri
Mihai Daraban (CCIR), despre performantele antreprenorilor si prioritatile mediului de afaceri in relatia cu statul - Interviu
Foto: Camera de Comert

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) va premia joi, in cadrul Topului National al Firmelor desfasurat la Romexpo, o serie dintre cele mai puternice firme din Romania in cadrul unui eveniment care va reuni oameni de afaceri, reprezentanti ai mediului politic si ai zonei guvernamentale, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti.

Topul National al Firmelor este un barometru al performantei economice si este realizat in baza unei metodologii complexe si unitare la nivel national, implementata de intregul Sistem Cameral romanesc in baza legislatiei in vigoare.

Camera de Comert a Romaniei va da joi publicitatii Topul National al Firmelor 2014

Presedintele CCIR, Mihai Daraban, a vorbit, intr-un interviu pentru Ziare.com, despre importanta Topului National al Firmelor 2014, despre prioritatile mediului de afaceri, dar si despre masurile care ar trebui luate pentru a sprijini dezvoltarea companiilor romanesti.

Ce reprezinta Topul National al Firmelor 2014 pentru mediul de afaceri?

Este un barometru al performantei economice si un eveniment in onoarea antreprenorilor romani, segmentul din societate cu cel mai mare rol in crearea de locuri de munca si prosperitate. Dorim sa punem in valoare reusitele mediului de afaceri si, in acelasi timp, sa atragem atentia cu privire la interesele si nevoile acestuia.

Prin evenimentul de anuntare a rezultatelor topului, in spatele caruia sta o munca uriasa pe baza unei metodologii complexe, aplicate la nivel national, noi cream un context care permite punerea in valoare a reusitelor oamenilor de afaceri, care s-au confruntat cu dificultati majore in acesti ani, de la scaderea unor piete externe, la fiscalitatea ridicata din tara sau birocratia care domina anumite institutii publice.

Din ce domenii de activitate sunt firmele premiate in cadrul TNF?

Sunt firme din sase domenii de activitate: cercetare - dezvoltare si high - tech; industrie; agricultura, silvicultura, pescuit; constructii; servicii; comert si turism.

Ce masuri ar trebui luate in continuare pentru a sprijini dezvoltarea antreprenorilor autohtoni?

Pe termen scurt, cred ca sprijinirea accesului la fondurile europene, cresterea nivelului investitiilor publice si reducerea fiscalitatii care, la nivelul actual, reprezinta o povara greu de dus de catre mediul de afaceri.

Consideram ca mediul de afaceri poate fi unul puternic doar daca statul e unul predictibil.

Pe termen mediu, cred ca vine aproape ca o necesitate modificarea modului in care statul se raporteaza la initiativa privata si la mediul de afaceri, prin predictibilitate, un nivel cat mai redus al birocratiei, prin tratarea nediferentiata a companiilor. Noi, Camera de Comert si Industrie a Romaniei, consideram ca mediul de afaceri poate fi unul puternic doar daca statul e unul predictibil. Si mai credem ca acest lucru ar ajuta foarte mult si statul. In general, ca tendinta se poate observa, atat la noi cat si la altii, ca atunci cand mediul de afaceri e puternic si se afla pe crestere, electoratul este multumit, iar guvernele raman la putere.

Cum ati defini prioritatile mediului de afaceri romanesc?

Oamenii de afaceri romani cer lucruri normale intr-un stat membru al Uniunii Europene, pe care, spre exemplu, oamenii de afaceri din alte tari, cu care ne aflam intr-o situatie de concurenta economica, le primesc. Solicitam lucruri precum:

  • Reducerea fiscalitatii si predictibilitatea legislatiei fiscale;
  • Informatizarea completa a administratiei publice si eliminarea birocratiei in relatia firme-stat;
  • Eficientizarea cheltuielilor cu functionarea aparatului de stat si cresterea investitiilor publice;
  • Tratament egal din partea statului pentru firmele dintr-o anumita industrie;
  • Sprijin pentru IMM-uri, pentru ca de multe ori costurile consultantei pentru afaceri si pentru dezvoltarea firmelor sunt prohibitive si plafoneaza potentialul de crestere;
  • Autostrazi, ca produsele romanesti sa poata fi transportate rapid si la costuri rezonabile catre pietele internationale;
  • Sprijinirea de catre misiunile diplomatice ale Romaniei a eforturilor derulate de oamenii de afaceri pentru a creste prezenta produselor romanesti pe anumite piete externe.

Care sunt sectoarele care s-ar putea dezvolta puternic in urmatorii ani in Romania?

Daca s-ar lua cateva decizii importante care revin in sarcina zonei guvernamentale, potentialul enorm al economiei romanesti, recunoscut si de straini, se va descatusa. Cu privire la anumite domenii specifice, semnalele din economie indica faptul ca agricultura si industria alimentara, pe de-o parte, IT-ul, pe de alta, vor cunoaste o dezvoltare puternica, ele sunt deja pe o tendinta ascendenta.

Exista un interes major din partea investitorilor straini si romani deopotriva si cred ca rezultatele pozitive se vor vedea de la an la an. As vrea sa accentuez, de asemenea, importanta investitiilor in domeniul energiei si sunt sigur ca in cativa ani, gratie descoperirilor din Marea Neagra, rolul Romaniei ca furnizor de resurse energetice va deveni unul mult mai important, cu un impact pozitiv asupra industriei.

Perspectivele sunt bune, cu conditia totusi ca autoritatile sa inteleaga momentul istoric in care ne aflam si sa evite ca deciziile care privesc economia sa fie influentate de calcule electorale.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Mihai Daraban Camera Comert, #performante antreprenori, #prioritati mediu afaceri, #Top National Firme , #comert