Presedintele Bulgariei, la CCIR: Mesaj puternic pentru cooperarea cu Romania

Duminica, 22 Februarie 2015, ora 12:00
4033 citiri
Presedintele Bulgariei, la CCIR: Mesaj puternic pentru cooperarea cu Romania
Foto: Camera de Comert

Presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a efectuat vineri o vizita la sediul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), unde s-a intalnit cu presedintele CCIR, Mihai Daraban, si cu reprezentantii unor mari firme romanesti.

Cu aceasta ocazie, presedintele bulgar a precizat ca schimburile comerciale intre cele doua tari au crescut cu 800% in 10 ani, iar Romania a devenit al treilea cel mai mare partener de schimburi comerciale al Bulgariei din Uniunea Europeana si al patrulea la nivel international, dupa Italia, Germania si Turcia.

"Am discutat astazi cu presedintele si cu prim-ministrul Romaniei despre o serie de proiecte pe care le putem facem impreuna.

Oamenii de afaceri din Bulgaria sunt mai ambitiosi decat acum 10-15 ani, se uita in Europa de Sud-est pentru a se extinde, cauta parteneriate.

Romania reprezinta o noua piata emergenta si tine de noi sa ne dezvoltam aici", a declarat Rosen Plevneliev in fata companiilor romanesti.

Acesta a precizat ca printre proiectele propuse Romaniei se numara construirea a doua noi poduri peste Dunare:

"Am discutat cu presedintele Romaniei despre sectorul transporturilor. Vrem sa construim doua noi poduri peste Dunare: Silistra-Calarasi si Nikopole-Turnu Magurele. Vrem ca aceste proiecte sa fie finalizate cat mai repede.

Pentru finantare, avem doua variante: fie facilitatea Connecting Europe a Uniunii Europene, fie planul Comisiei Juncker pentru investitii".

In context, Plevneliev a declarat ca Bulgaria se afla in plin proces de modernizare a retelei de transport rutier, ceea ce va asigura si Romaniei o mai buna conectivitate cu partenerii economici din Europa de Sud-est.

"Bulgaria se afla intr-un proces de modernizare a retelei de drumuri. Reteaua de autostrazi din Bulgaria va fi utila si Romaniei.

De exemplu, din Plovdiv pana la granitia cu Turcia se construieste o autostrada noua, care va fi gata anul acesta. De aceasta autostrada veti beneficia si voi, Turcia fiind o piata importanta pentru Romania", a mai spus Plevneliev.

Un alt domeniu de interes major pentru cele doua tari este sistemul energetic, a adaugat Rosen Plevneliev, aratand ca Bulgaria si Romania construiesc impreuna "un interconector de gaz de o importanta strategica".

"Acesta va fi reversibil, astfel incat Romania va putea sa alimenteze Bulgaria si invers. Conectam sistemul de gaze si cu Grecia, parte a unui coridor Romania-Bulgaria-Grecia, astfel incat sa putem importa gaze din Azerbaidjan, din Qatar sau gaze de sist din SUA.

Vrem sa fim liberi, iar acest gaz va putea ajunge si in Ucraina", a mai spus presedintele bulgar. El si-a exprimat speranta ca lucrarile la acest interconector sa fie gata in 2016, iar din 2017 sa devina operational.

"De asemenea, prin intermediul Eustream, prin Slovacia, vom avea acces la gaze din tari din Vestul Europei, precum Norvegia. In doi ani vor exista trei noi furnizori de gaz catre fiecare stat, ceea ce va fi o premiera", a completat Rosen Plevneliev.

La randul sau, presedintele CCIR, Mihai Daraban, a accentuat ca Romania si Bulgaria trebuie sa se orienteze si pe consolidarea transportului prin intermediului fluviului la care ambele state au acces.

"Dunarea trebuie sa fie o prioritate a ambelor state ca un coridor de transport si comert, deoarece ea asigura accesul unor tari precum Serbia, Slovacia sau Ungaria la Marea Neagra. Trebuie sa valorificam avantajele pe care ni le ofera accesul la Marea Neagra.

De asemenea, ambele tari trebuie sa valorifice rutele interne ale Europei, mai ales cele care implica un nivel redus de costuri, precum transportul fluvial", a declarat Daraban.

Referitor la sectorul energetic, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei a mentionat "necesitatea realizarii conexiunii de gaz Romania - Bulgaria - Grecia", subliniind ca "ambele tari fac eforturi pentru a deveni independente din punct de vedere energetic", lucru foarte important nu doar economic ci si din punct de vedere al securitatii nationale.

Apple se pregătește de un update major! Pe ce dispozitive va rula iOS 18.1 cu funcții AI și ce va oferi nou
Apple se pregătește de un update major! Pe ce dispozitive va rula iOS 18.1 cu funcții AI și ce va oferi nou
Apple urmează să lanseze versiunea iOS 18.1, prima echipată cu funcții AI, conform specialistului Mark Gurman de la Bloomberg. Deși Apple a anunțat că primele capabilități Apple...
Apple se pregătește de o toamnă aglomerată. Ce dispozitive urmează să lanseze gigantul tech
Apple se pregătește de o toamnă aglomerată. Ce dispozitive urmează să lanseze gigantul tech
Potrivit lui Mark Gurman, cunoscut pentru informațiile sale precise despre lansările Apple, toamna lui 2024 va aduce mai multe noutăți pentru fanii computerelor și tabletelor Apple. Se...
#presedinte Bulgaria CCIR, #presedinte Bulgaria vizita Romania, #Bulgaria energie Romania , #comert
Comentarii
  1. Apple se pregătește de un update major! Pe ce dispozitive va rula iOS 18.1 cu funcții AI și ce va oferi nou
  2. Apple se pregătește de o toamnă aglomerată. Ce dispozitive urmează să lanseze gigantul tech
  3. În ce direcție se îndreaptă prețurile alimentelor în România: „Au fost semnale de alarmă. Seceta a avut un impact foarte mare”
  4. Salariul minim european, la un pas de a intra în vigoare. Cum ar putea fi calculate veniturile anagajaților români
  5. Motivul pentru care prețurile smartphone-urilor și laptop-urilor de top ar putea „exploda” în viitor
  6. Reclamații de fraudă în Programul Casa Verde, prin care s-au oferit fonduri de 2 miliarde lei. Ce răspunde ministrul Mediului
  7. Generați un videoclip de la 0 în doar câteva secunde! Produs de Meta, noul program poate crea videoclipuri în mod automat
  8. Șapte ani de blocaj într-un proiect de parcare din Portul Constanța care ar putea găzdui mii de TIR-uri. Ce interese politice țin investiția pe loc ANCHETĂ
  9. Faimosul automobil electric Tesla Cybertruck va fi expus la București
  10. Evoluția USB continuă: USB4 2.0 promite viteze uimitoare de transfer și încărcare rapidă