Reactia Moldovei la sanctiunile Moscovei: Nu vom declara ca votca ruseasca e otravitoare

Vineri, 08 August 2014, ora 12:56
3115 citiri
Reactia Moldovei la sanctiunile Moscovei: Nu vom declara ca votca ruseasca e otravitoare
Foto: Digi 24

Premierul moldovean Iurie Leanca a declarat ca restrictiile impuse de Rusia sunt ilegale si ca nu are de gand sa raspunda autoritatilor de la Moscova cu aceeasi moneda.

Seful Guvernului de la Chisinau a mentionat ca deciziile luate de statul condus de Vladimir Putin nu au nimic in comun cu spiritul relatiilor bilaterale, potrivit agora.md.

In plus, ele sunt ilegale, avand in vedere ca Rusia a incalcat mai multe proceduri, a opinat Iurie Leanca.

Totusi, R.Moldova nu va raspunde cu aceeasi moneda.

"Noi am decis ca, cel putin deocamdata, nu vom intreprinde actiuni de raspuns. Noi nu vom declara ca, de exemplu, votca ruseasca este otravitoare, asa cum au zis ei ca sunt vinurile moldovenesti si sa interzicem importul in Republica Moldova.

Eu prefer sa gasim solutii, pornind de la ideea ca nu exista nicio baza nici juridica, nici comerciala pentru astfel de decizii. Pana la 1 septembrie, am lasat portita deschisa, sper ca va triumfa ratiunea la Moscova si vom trece la relatii comerciale normale, care nu sunt afectate de tot felul de decizii politice", a mai declarat Iurie Leanca.

Agricultorii din R. Moldova, speriati de pierderea exporturilor - cer o intelegere cu Rusia

Rusia s-a incruntat la Moldova

In iunie, agentia ruseasca pentru protectie veterinara, Rosselkhoznadzor, a introdus restrictii privind importurile de fructe din Moldova, motivand ca acestea nu indeplinesc standardele de calitate rusesti.

Saptamana trecuta, premierul rus Dmitri Medvedev a anulat scutirile de taxe pentru importurile de fructe si alte bunuri din Republica Moldova.

In consecinta, aproximativ 1.000 de agricultori moldoveni au iesit in strada, marti, pentru a cere revizuirea tratatului de liber schimb cu Uniunea Europeana, de frica pierderii pietei rusesti.

"Inghetarea exporturilor de fructe catre Rusia ii aduce la faliment pe acei producatori care nu se pot reorienta spre alte tari. Ei vor ca Guvernul sa tina consultari si cu Moscova si cu Bruxelles-ul pentru o solutie mai buna", a declarat Viaceslav Valcu, reprezentantul protestatarilor.

Pe de alta parte, la inceputul saptamanii, mai multi operatori de telefonie mobila din Rusia au anuntat scumpirea tarifelor pentru apelurile spre Moldova, Belarus, Ucraina si Azerbaidjan.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Leanca restrictii Rusia produse Moldova, #Rusia restrictii produse Moldova , #comert