Semnal de avarie in comertul intern - Ce se intampla dupa scaderea TVA la alimente?

Marti, 16 Iunie 2015, ora 19:35
8283 citiri
Semnal de avarie in comertul intern - Ce se intampla dupa scaderea TVA la alimente?

Pe tabloul de bord al comertului cu ridicata s-a aprins "un bec de avarie" la bunurile de consum, altele decat cele alimentare.

Consumul a scazut pentru a cincea luna consecutiv, ajungand sub nivelul din aceeasi luna a anului trecut, in pofida avansului inregistrat de veniturile populatiei.

Astfel, rezultatul brut pe acest segment de comert a fost -0,3% in luna aprilie 2015 fata de aprilie 2014, fata de o crestere salariala de 7% in termeni nominali (+6,3%, ajustat cu inflatia).

Datele prezentate de Institutul National de Statistica arata traiectoria tot mai pronuntat descendenta a comertului cu bunuri de consum, de la 130,2% (in noiembrie 2014) fata de referinta anului 2010, pana la doar 112,9%, dupa un recul de sapte procente intr-o singura luna (aprilie fata de martie 2015).

In luna aprilie 2015 s-au produs scaderi semnificative la comertul cu ridicata al echipamentul informatic si de telecomunicatii (-19,7%), la bunuri de consum altele decat cele alimentare (-10,8%) si la masini, echipamente si furnituri (-10,0%), in pofida existentei unor numeroase oferte cu pret redus.

Situatia este cu atat mai ciudata, cu cat o buna parte dintre bunurile comercializate pe aceste segmente provin din import iar cresterea venitului salarial mediu exprimat in euro a fost consistenta de la inceputul acestui an (de la 388 euro in ianuarie la 420 euro in aprilie). Mai mult, s-au inmultit si ofertele de plata cu cardul in rate cu dobanda zero, care ar fi trebuit sa faciliteze cresterea vanzarilor.

O posibila explicatie ar putea fi cresterea inregistrata in comertul cu autovehicule si motociclete, care ar fi drenat sume importante de bani din zona destinata bunurilor de consum. Dupa cum si obligatiile tot mai mari de plata la creditele imobiliare luate in valute exotice (a se citi franc elvetian) au afectat capacitatea de achizitie in alte zone ale bugetului familial.

In continuare, ramane de vazut daca banii eventual ramasi de la prezumata ieftinire a alimentelor se vor duce in cresterea vanzarilor la bunuri de consum altele decat cele alimentare.

Citeste mai departe despre Semnal de avarie in comertul intern - scadere la comertul cu bunuri de consum altele decat cele alimentare pe cursdeguvernare.ro.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...