Sistemul cameral, la 150 de ani. Care sunt perspectivele pentru 2015 Interviu cu Mihai Daraban

Marti, 30 Septembrie 2014, ora 08:46
2378 citiri
Sistemul cameral, la 150 de ani. Care sunt perspectivele pentru 2015 Interviu cu Mihai Daraban

Sistemul cameral din Romania implineste marti 150 de ani de la infiintare, o aniversare care poate prevesti revenirea Camerei de Comert in linia intai pentru atragerea de investitii si dezvoltare economica.

Despre asteptarile mediului de afaceri si perspectivele economice pentru 2015, ne vorbeste Mihai Daraban, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

Marti 30 septembrie 2014 se implinesc 150 de ani la infiintarea sistemului cameral. Ce inseamna pentru dumneavoastra aniversarea de astazi?

Este un moment de bucurie si un moment care anunta revenirea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei in prim planul dezbaterii publice legate de atragerea de investitii si dezvoltarea economica.

Este o zi de sarbatoare in care rememoram deopotriva momentele dificile traversate de-a lungul istoriei de sistemul cameral romanesc, precum si reusitele in promovarea capitalului national.

E cazul ca agenda publica sa se indrepte spre chestiunile de fond - cum sprijinim firmele sa produca mai mult, cum sa fie mai competitive si sa creeze si mai multe locuri de munca.

Antreprenorii romani sunt categoria care a avut cea mai mare influenta pozitiva asupra dezvoltarii Romaniei, in conditii numai de ei intelese cu adevarat. Trebuie ca toata societatea sa onoreze munca, sacrificiile si riscurile asumate de antreprenorii romani in ceea ce a insemnat si ce inseamna dezvoltarea economica a Romaniei.

Sistemul cameral din Romania este cel mai puternic partener al mediului de afaceri si al institutiilor publice deopotriva. Are experienta necesara si dispune de cea mai puternica infrastructura de afaceri din Romania - sediul central din Bucuresti, complexul expozitional Romexpo si sedii cu baze de date, informatii de afaceri si personal in 42 de judete.

Care considerati ca ar fi asteptarile mediului de afaceri?

Predictibilitate, claritate in privinta politicii fiscale, debirocratizare, investitii in reteaua de sprijin pentru IMM-uri, pentru ca de multe ori costurile consultantei pentru afaceri si pentru dezvoltarea firmelor sunt prohibitive si plafoneaza potentialul. Desigur, sunt doar cateva lucruri care trebuie facute de catre statul roman.

Totul porneste de la stat. Mediul de afaceri si-ar dori un stat minimal, dar realizeaza ca acest lucru nu e posibil in niciun caz acum. Insa ar fi mare nevoie ca statul sa faca o serie de pasi spre mediul de afaceri. In primul rand sa aiba o alta abordare a relatiei cu acesta. Sa inteleaga ca mediul de afaceri poate fi unul puternic doar daca statul e unul predictibil.

Cum evaluati perspectivele economice pentru anul 2015?

Romania se afla intr-o perioada de stabilitate economica. Din pacate, abordarea Ministerului de Finante ramane una cel putin stranie, creatoare de turbulente si confuzie la nivelul mediului de afaceri.

De exemplu, se taxeaza apa care este introdusa in docurile uscate pentru a permite lansarea la apa a navelor. Apa aceea nu produce practic nimic, ci doar permite inchiderea unui proces industrial, in speta iesirea in mare a navelor construite de inginerii si muncitorii romani. Daca vrem ca Romania sa devina cu adevarat atractiva pentru investitori, aceste anomalii legislative trebuie eliminate.

Credem ca perspectivele vor fi mult mai bune daca semnalele din mediul guvernamental vor avea in vedere nevoia acuta de predictibilitate. De asemenea, e foarte important sa vedem cum va evolua creditarea economiei reale de catre sistemul bancar. Cresterea investitiilor publice si atragerea de noi investitori straini vor face diferenta.

Exista si vesti bune. Scaderea taxei pe stalp este un succes si cred ca am contribuit si noi la obtinerea acestei reduceri pentru economia reala. Mai e loc pentru o reducere suplimentara, daca nu cumva ar merita gandita o renuntare la aceasta taxa daunatoare sectorului productiv.

Ati anuntat dorinta sistemului cameral de a sprijini promovarea externa a Romaniei? In ce stadiu se afla acest obiectiv?

Suntem intr-un stadiu avansat, pregatim mai multe misiuni economice pe zone de interes pentru companiile romanesti. Potentialul Romaniei este foarte putin cunoscut, comparativ cu al altor tari. Constatam si din partea Guvernului o intensificare a atragerii de investitii si acest lucru ne bucura.

Apreciem in mod deosebit vizita pe care primul ministru a facut-o la Houston, unde isi au sediul unele din cele mai mari companii americane din domeniul energiei. E un semnal foarte important. Deja in Romania se afla companii mari, dar multe altele ar putea veni avand in vedere nu doar deschiderea reala a tarii, ci si traditia puternica a Romaniei in sectorul energetic.

Sper ca intalnirile din Statele Unite sa se concretizeze in cat mai multe proiecte care sa asigure independenta energetica a Romaniei. Desigur, sunt si alte zone din afara Uniunii Europene cu care trebuie sa crestem cooperarea in domeniul economic. Statele din Nordul Africii, Orientul Mijlociu, dar si in America Latina, unde exista o mare deschidere catre produsele venite din Uniunea Europeana. La 25 de ani de la caderea comunismului, trebuie sa renuntam la complexe, sa privim cu curaj catre piata globala si sa incercam sa facem tranzitia de la rolul de subcontractori, pe care il avem in multe situatii, la cel de lider de proiect sau prim furnizor de produse si servicii.

Romania este competitiva in multe domenii si devine competitiva in multe altele. Avem printre cele mai bune si diverse produse IT din lume, printre cei mai buni ingineri si chiar si productia agricola este in crestere, deci avem din ce in ce tot mai multe motive sa abordam cu curaj piata globala. Iar noi, Camera de Comert si Industrie a Romaniei, vom sprijini direct acest lucru, prin facilitarea de contacte si prin preluarea organizarii delegatiilor si a misiunilor economice, in parteneriat cu Guvernul Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grindeanu ademenește Qatarul să investească în transport. Domeniul în care ”UE nu mai alocă fonduri prin programele operaţionale”
Grindeanu ademenește Qatarul să investească în transport. Domeniul în care ”UE nu mai alocă fonduri prin programele operaţionale”
România este interesată de un parteneriat şi de atragerea finanţărilor pe toate sectoarele de transport, le-a spus Sorin Grindeanu, miercuri, 17 aprilie, autorităţilor din Qatar, într-o...
Oamenii de afaceri din Qatar, invitați de premierul Ciolacu să facă investiţii majore în România. Proiectele menționate în discuții
Oamenii de afaceri din Qatar, invitați de premierul Ciolacu să facă investiţii majore în România. Proiectele menționate în discuții
Marcel Ciolacu s-a întâlnit în Qatar, în cadrul vizitei sale oficiale, nu doar cu politicieni, ci și cu reprezentanţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din această ţară, precum şi cu...
#aniversare Camera Comert, #perspective economice 2015, #investitii straine Romania , #comert