Solutia salvatoare: SUA si UE vor negocia un acord transatlantic

Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 18:28
4076 citiri
Solutia salvatoare: SUA si UE vor negocia un acord transatlantic
Foto: Salon

Statele Unite si Uniunea Europeana vor relansa negocierile pentru un acord comercial transatlantic, a anuntat presedintele american, Barack Obama, decizia fiind indelung asteptata, deoarece ar putea reprezenta o relansare economica pentru cele doua parti.

Comertul liber si echitabil peste Atlantic va sprijini milioane de slujbe bine platite pentru americani, a spus Obama, in momentul anuntului.

SUA si cei 27 de state membre UE au deja o relatie comerciala impresionanta, valoarea bunurilor si serviciilor tranzactionate depasind, zilnic, 2,7 miliarde de dolari. Insa, incepand cu noiembrie 2011, cele doua parti au inceput sa caute moduri de a intari relatiile, pentru a face fata concurentei mondiale, mai ales din partea Chinei.

Cel mai important aspect al negocierilor va fi reprezentat de armonizarea standardelor dintre SUA si UE si rezolvarea restrictiilor la importuri, care au cauzat nenumarate dispute.

"Ambele parti trebuie sa faca fata concurentei din China. Am inteles ca o metoda de a combate aceasta provocare este sa ajungem la o intelegere la nivelul standardelor", a explicat Bill Reinsch, presedintele Consiliului National pentru Comert Exterior din SUA, citat de Financial Times.

Casa Alba a precizat ca acest acord comercial face parte din prioritatile pentru mandatul in curs al presedintelui Obama, precum si finalizarea parteneriatului trans-Pacific, in care sunt incluse mai multe tari asiatice.

Premierul britanic, David Cameron, a laudat initiativa presedintelui american. "Am discutat aceasta problema luni si suntem amandoi hotarati sa lansam negocierile in acest an. O intelegere ar crea locuri de munca de ambele parti ale Atlanticului si ar aduce prosperitate", a declarat acesta.

"Inlaturarea ultimelor bariere si semnarea unui acord va cere multa munca si decizii indraznete de ambele parti. Dar sunt determinat sa ma folosesc de faptul ca detin presedintia G8 pentru a atinge acest scop, pentru a ajuta companiile europene si americane sa aiba succes in cursa globala", a adaugat Cameron.

De ce este bun acordul

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, ca negocierile vor stabili un standard nu doar pentru viitoarele relatii bilaterale pentru comert si investitii, dar si pentru dezvoltarea regulilor globale in aceste domenii.

"Relatiile economice transatlantice sunt, deja, cele mai mari din lume, reprezentand jumatate din produsul brut mondial si aproape 1 trilion de dolari in comertul de bunuri si servicii, sustinand milioane de locuri de munca de ambele parti ale Atlanticului", se arata intr-o declaratie comuna.

Potrivit estimarilor, economia Uniunii Europene ar creste cu aproximativ 0,5 la suta, in urma acordului comercial, iar cea americana cu 0,4 la suta, pana in 2027, venitul anul crescand cu 86 de miliarde de euro, respectiv 65 de miliarde de euro.

Obama a castigat si mana libera din partea Congresului pentru inceperea negocierilor. Max Baucus, de la Democrati, si Orrin Hatch, de la Republicani, au publicat o declaratie comuna, in care se arata ca acordul ar avea un "efect multiplicator si ar genera crestere economica de ambele parti ale Atlanticului".

Cei doi au avertizat, totusi, ca barierele dintre cele doua parti dureaza de mult timp si sunt greu de depasit, inclusiv cele privind exporturile americane de vita si porc, reglementarile privind proprietatea intelectuala si accesul europenilor la serviciile furnizorilor americani.

Cetatenii americani nu sunt convinsi de utilitatea unui asemenea acord. Intr-un sondaj realizat de grupul de consultanta Civic Science for Hamilton Place Strategies, 44 la suta din respondenti au declarat ca SUA nu au beneficiat de pe urma comertului liber, comparativ cu 41 la suta care au spus contrariul.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#acord comert SUA UE, #comert liber SUA UE, #Barack Obama comert UE , #comert