Summit-ul BRICS - Tibet, comert si o banca noua

Joi, 29 Martie 2012, ora 17:44
1499 citiri
Summit-ul BRICS - Tibet, comert si o banca noua
Foto: BBC

Liderii BRICS se intalnesc in India pentru a discuta despre legaturile comerciale dintre aceste tari, protestele din Tibet fata de presedintele chinez Hu Jintao si infiintarea unei noi banci.

Oficialii din Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud se afla in New Delhi, pentru a patra intalnire a grupului, informeaza BBC.

Principalul subiect pe agenda este infiintarea unei noi banci, care va avea ca scop strangerea de fonduri pentru finantarea tarilor emergente.

Numeroase proteste au avut loc in capitala Indiei, fata de prezenta presedintelui chinez in aceasta tara, caruia ii este contestata pozitia fata de tibetani, deoarece isi proclama autoritatea asupra teritorului din Himalaya.

Cele 5 state BRICS detin 28% din economia mondiala, procent care va creste in anii urmatori.

Joi dimineata, Dilma Rousseff (Brazilia), Dmitri Medvedev (Russia), Hu Jintao (China), Jacob Zuma (Africa de Sud) si Manmohan Singh (India) s-au intalnit pentru prima zi a summit-ului BRICS.

Grupul vrea sa isi intareasca legaturile comerciale si sa micsoreze dependenta de Europa si SUA.

In plus, ei pregatesc realizarea unei banci de dezvoltare, care sa furnizeze o linie de finantare independenta de cele deja existante, Banca Mondiala si Banca Asiatica de Dezvoltare, pentru tarile emergente.

De asemenea, discutiile se vor mai axa pe schimburile de actiuni inter-guvernamentale si pe infiintarea unui nou sistem, care sa inlocuiasca dolarul ca moneda principala pentru schimburile comerciale.

Pe agenda mai sunt incluse si subiecte politice, cum ar fi situatia din Siria si Iran.

Insa tarile BRICS au avut, in trecut, dificultati in a cadea de acord in multe privinte.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#summit BRICS, #intalnire lideri BRICS, #protest Tibet summit BRICS , #comert