Ar putea Turcia sa devina motorul de crestere al Europei?

Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 08:21
3654 citiri
Ar putea Turcia sa devina motorul de crestere al Europei?
Foto: Arhiva

Ambitia Turciei de a ajunge pana in 2023 printre primele zece economii ale lumii ar putea transforma noul stat vedeta al tarilor emergente "intr-o China" a Europei, considera o importanta femeie de afaceri turca.

In 2011, Turcia a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere economica din Europa, de 8,5%, plasandu-se pe locul doi in randul economiilor emergente, dupa China. Anul trecut insa, ca si in cazul Chinei, avansul a incetinit in contextul in care criza economica globala u limitat exporturile si intrarile de capital, noteaza CNBC.

Totusi, anul acesta este asteptata o reluare a cresterii, pe fondul comenzilor in industrie si al revigorarii exporturilor.

Astfel, Turcia ar putea inregistra un avans de 3,5% in 2013, potrivit estimarilor Fondului Monetar International.

Insa nu este suficient daca statul vrea sa-si realizeze ambitiile, atrage atentia Guler Sabanci, presedintele Sabanci Holdings, unul dintre cele mai mari conglomerate financiare si industriale din Turcia.

"Turcia are nevoie de o crestere economica de minimum 6%. Avem aceste tinte pentru 2023, am vrea sa ajungem printre primele zece economii ale lumii. Pentru a atinge aceste tinte trebuie sa atingem o crestere medie de 6% pe termen mediu si lung", a explicat Sabanci.

De asemenea, pana in 2023, Turcia vrea sa ajunga la un produs intern brut de 2 mii de miliarde de dolari, de la 775 miliarde dolari in 2012, la un PIB pe locuitor de 25.000 de dolari si sa reduca somajul la 5%.

Anul trecut, PIB pe locuitor a fost de 10.524 dolari, iar rata somajului a fost de aproape 10%, potrivit Bancii Mondiale.

Totodata, statul turc spera ca forta de munca sa ajunga la 30 de milioane de persoane in 2023, de la 22,3 milioane de persoane in prezent.

Toate aceste obiective sunt incluse in strategia numita "Viziunea 2023", lista de prioritati a premierului Recep Tayyip Erdogan pentru urmatorii zece ani in plan economic, social si al infrastructurii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#Turcia crestere economica Europa, #Turcia economie Europa , #crestere economica
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Ar putea, pentru că sistemul său bancar asigură o circulaţie moneta