Austeritate sau crestere economica - A meritat taierea salariilor si a pensiilor?

Luni, 27 August 2012, ora 13:05
4510 citiri
Austeritate sau crestere economica - A meritat taierea salariilor si a pensiilor?

Taierea salariilor si a pensiilor din 2010 a avut efecte benefice pe termen scurt, insa situatia economica a Romaniei s-a deteriorat din nou in 2012, odata cu amplificarea crizei politice, considera analistii.

"Dupa aceste reforme, intr-o prima faza, pietele au reactionat pozitiv, in sensul ca am reusit sa ne imprumutam cu o dobanda de putin peste 5%. Era deja foarte bine, pentru ca plecasem de la 7%, ceea ce inseamna ca masurile de austeritate pe care le-am adoptat au avut efectul scontat.

Insa, in 2012, lucrurile s-au degradat din nou, inclusiv din cauza luptelor politice, care au marit gradul de instabilitate, astfel ca am ajuns din nou la randamente de 7%. Ministerul de Finante a reusit sa amane doua sesiuni de imprumuturi, insa nu va putea face acest lucru la nesfarsit. Astfel, este posibil ca la toamna, daca va iesi pe piata, sa se imprumute iar cu o dobanda de 7%, deci am ajuns de unde am plecat", a declarat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

Recomandarile FMI: Fara austeritate. Mizati pe crestere economica

In iunie 2011, Guvernul a reusit sa emita obligatiuni denominate in euro cu un randament de 5,25%. Comparativ, acest indice a fost de 6,68% in aceeasi luna din 2012, apropiindu-se astfel de nivelul nesustenabil de 7%.

Analistul sustine ca, in perioada de criza, Guvernul ar trebui sa intervina prin masuri de stimulare a economiei, atat de natura monetara, cat si bugetara, adica sa mareasca cheltuielile publice si deficitele.

Insa, spre deosebire de tari cu o economie mai puternica, precum Statele Unite sau Franta, Romania are un spatiu de manevra limitat.

"Noi trebuie sa mergem pana la nivelul la care ne dau voie pietele sa ne imprumutam. Noi nu putem rambursa imprumuturi cu dobanzi de 7%, deoarece reprezinta un nivel impovarator. Insa daca am obtine un randament de 5-6%, eu as recomanda sa mergem pe stimularea economiei si sa finantam un deficit mai mare prin imprumuturi", recomanda Aurelian Dochia.

Pentru acest an, Romania s-a angajat sa nu depaseasca un deficit bugetar de 2,2%, cu toate ca limita maxima a acestui indice este de 3%, conform pactului fiscal. In consecinta, statul roman mai poate lua masuri de crestere economica, cel putin teoretic, insa situatia reala este cu totul diferita, avand in vedere ca dobanzile obligatiunilor sunt apropiate de nivelul de 7%.

"Progresele pe care le-am facut par sa fie anulate de ce s-a intamplat in 2012, astfel ca ajungem intr-un punct in care nu mai avem ce masuri de stimulare a economiei sa mai adoptam", a avertizat Dochia.

Ce mai poate face Romania

Claudiu Cazacu de la X-Trade Brokers sutine ca Romania va ajunge pe un traseu corect, daca va urma cativa pasi.

"Politicile de austeritate impuse dupa criza au fost necesare pentru a recastiga increderea pietelor si au avut chiar acest rezultat. Important este insa ca resursele sa fie dirijate pentru dezvoltarea unor noi surse de venituri publice si pentru sustinerea mediului de afaceri privat, care poate aduce rezultate durabile. Deci, austeritate in prima faza, urmata de investitii in proiecte ce aduc valoare

adaugata pe termen lung", a explicat brokerul, pentru Ziare.com.

In consecinta, el considera ca bugetul pentru 2013 trebuie realizat tinand cont de cateva proiecte majore de infrastructura si una sau doua directii strategice - de exemplu, agricultura si IT-ul.

Analistul Aurelian Dochia recomanda ca deficitele Romaniei sa mearga pana unde ne putem permite finantarile.

"Tocmai din aceasta cauza ar fi minunat daca s-ar putea linisti lucrurile la nivel politic si am avea niste perspective mai clare privind economia, pentru ca pietele ar privi Romania mai bine si am putea sa ne imprumutam mai ieftin. Din pacate, noi am pierdut foarte mult in zona asta, insa eu sustin ca trebuie sa facem un deficit cat ne putem permite in privinta finantarii", a relevat Dochia.

Citeste si:
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, l-a contrazis luni, 8 august, pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a declarat că localităţi din România subvenţionează metroul din...
Rotativa de premier. Ce șanse sunt ca Ciolacu să rămână pe tușă: "Se testează apele și în rândurile pesediștilor"
Rotativa de premier. Ce șanse sunt ca Ciolacu să rămână pe tușă: "Se testează apele și în rândurile pesediștilor"
În plin scandal cu UDMR-ul privind declarațiile lui Viktor Orban, PNL și PSD reaprind discuția privind rotativa scaunului de premier care ar trebui să ajungă la social-democrați. Liderul...