Avem degeaba o crestere economica accelerata? Banca Mondiala: Saracia e la cote ridicate, copiii sunt cei mai afectati

Duminica, 24 Iunie 2018, ora 15:26
5041 citiri
Avem degeaba o crestere economica accelerata? Banca Mondiala: Saracia e la cote ridicate, copiii sunt cei mai afectati
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania are a doua cea mai rapida crestere economica din Europa, dar aceasta nu s-a tradus in reducerea saraciei, iar problema incluziunii este predominant o constanta rurala, 70% dintre cei saraci traind in aceste zone, arata un raport al Bancii Mondiale.

"Aproximativ 45% din populatia tarii se afla in zonele rurale, unde saracia este cu 20 de puncte procentuale mai mare decat in zonele urbane. Aceasta dualitate puternica este manifestata prin oportunitati inegale si un acces inegal la piete, fapt ce nu se mai intampla in niciuna dintre tarile Uniunii Europene", se precizeaza in documentul citat de Mediafax.

Raportul arata ca peste 900.000 de persoane (4,5%), traiesc in saracie extrema in zonele marginalizate din Romania (3,2% din mediul urban si 6,2% din populatia rurala).

"Zonele marginalizate sunt, prin definitie, domenii care combina capitalul uman scazut, somajul ridicat si locuintele necorespunzatoare. Aceste zone sufera de o combinatie de strazi murdare sau inexistente, concentratia de gospodarii aflate in saracie extrema, niveluri foarte scazute de educatie, sanatate precara, mame adolescente, un numar mare de copii, scoli de slaba calitate si/sau scoli segregate si o rata inalta de infractionalitate in randurile minorilor", se arata in raport.

"Serviciile publice lipsesc sau sunt de slaba calitate, iar persoanele din comunitatile marginalizate au putine oportunitati de a obtine o educatie mai buna sau un loc de munca decent", spun realizatorii raportului.

Banca Mondiala mentioneaza in document ca saracia si degradarea materiala a rromilor a scazut, insa ramane la un nivel ridicat, in special in cartierele marginase.

"Conform Studiului EU-MIDIS II: European Union minorities and discrimination, ponderea romilor expusi riscului saraciei a fost de 70% in 2016, in scadere de la 84% in 2011. Cu toate acestea, diferenta fata de media nationala de 25% ramane substantiala. Saracia veniturilor printre rromi se coreleaza puternic cu concentrarea rezidentiala, adica nivelurile saraciei sunt mai mult pronuntate in cartiere unde toti sau majoritatea locuitorilor sunt romi. In mod surprinzator, 68% dintre romi raporteaza traind in astfel de cartiere segregate", arata documentul.

Raportul mai arata ca aproape o treime dintre romi traiesc in gospodarii care "experimenteaza foamea".

"Inegalitatea are un efect profund asupra copiilor, impiedicand mobilitatea economica si cea a tarii, cu potential de crestere pe termen lung. Circa 4 din 10 copii romani sunt saraci, numarul fiind cel mai mare din UE", se mai arata in raportul citat.

"Romania are inca cei mai multi copii in sistemul de protectie a copilului, desi se inregistreaza progrese in ceea ce priveste transferul acestora de la ingrijirea institutionala la cea comunitara. Situatia copiilor romi din Romania este deosebit de dura: a fi rom creste sansele saraciei mai mult decat orice alt factor. Integrarea romilor in educatie este o provocare si este strans asociata cu incluziunea sociala si ocuparea fortei de munca", precizeaza Banca Mondiala.

Rezultatele raportului arata ca participarea romilor la educatia timpurie si ingrijirea copiilor a scazut de la 45% in 2011 la 38% in 2016 si, in acelasi timp, proportia persoanelor care abandoneaza scoala timpuriu printre romi ramane ridicata la 77% (2016) si 64% procentul de romi cu varste intre 16 si 24 de ani nu sunt angajati sau educati.

Studiul Bancii Mondiale mai arata ca un alt factor de impiedicare a incluziunii sociale si de reducere a saraciei este reprezentat de constrangeri, in ciuda cresterii economice.

Mașinile electrice second-hand se vând mai rapid decât cele pe benzină și motorină. Care este motivul
Mașinile electrice second-hand se vând mai rapid decât cele pe benzină și motorină. Care este motivul
Șoferii cumpără mașini electrice second-hand mai rapid decât orice alt tip de vehicul, deoarece prețurile foarte scăzute le fac mai atractive decât alternativele pe benzină și motorină....
22 de zile până la intrarea în vigoare a pensiilor speciale pentru primari. Soluția pentru a le împiedica
22 de zile până la intrarea în vigoare a pensiilor speciale pentru primari. Soluția pentru a le împiedica
Marți, 10 decembrie, liderii PSD, PNL, USR și UDMR s-au întâlnit pentru negocieri în vederea formării viitorului guvern. Aceste formațiuni au anunțat în spațiul public programe cu...
#banca mondiala crestere economica romania, #crestere economica Romania, #saracie, #saracie Romania , #crestere economica
  1. Mașinile electrice second-hand se vând mai rapid decât cele pe benzină și motorină. Care este motivul
  2. 22 de zile până la intrarea în vigoare a pensiilor speciale pentru primari. Soluția pentru a le împiedica
  3. Cum să diminuezi rata la credit fără să-ți afectezi profilul de bun plătitor
  4. Vrei să obții un voucher gratuit prin RepowerEU 2024 pentru o baterie de stocare? Iată ce trebuie să faci!
  5. Gamificarea în e-learning: De ce funcționează și cum îți ajută echipa să învețe mai bine
  6. Tot ce trebuie să știi despre rack-urile de rețea
  7. Noi măsuri pentru sprijinirea fermierilor, propuse de Comisia Europeană: ”Merită să trăiască corect din munca lor”
  8. Tronsonul de autostradă care va fi deschis circulației înainte de termen: ”Încă 16 km, cu 8 luni mai devreme” FOTO
  9. Nike, anchetată de Consiliul Concurenței pentru că ar fi dictat politicile comerciale ale distribuitorilor din România
  10. Delfini drogaţi cu fentanil în Golful Mexic. Semnal de alarmă tras de cercetători