Avertisment pentru Guvern de la un oficial FMI: Riscul supraincalzirii economiei Romaniei a crescut

Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 15:18
5198 citiri
Avertisment pentru Guvern de la un oficial FMI: Riscul supraincalzirii economiei Romaniei a crescut

Directorul adjunct al Departamentului European al FMI, Emil Stavrev, responsabil cu economiile emergente, atrage atentia ca nu vede tocmai lucruri bune in cresterea economica a Romaniei cu care se lauda guvernantii, care ar trebui sa ia rapid masuri.

"Ar trebui retras stimulul fiscal, pentru a pazi economia de riscul supraincalzirii. Cu aceasta crestere puternica si PIB peste potential, deficitul nominal de 3% din PIB sugereaza ca deficitul structural este mult mai mare. Economia primeste foarte mult stimul fiscal", a declarat, pentru Profit.ro, Stavrev.

El a explicat ca FMI calculeaza un impuls fiscal cumulat de circa 3% din produsul intern brut potential pentru 2017 si 2018, fiind al treilea cel mai ridicat din Europa, dupa Grecia si Bulgaria, lucru care alimenteaza potentialele riscuri pentru economie.

Oficialul FMI spune ca economia a crescut bazat pe consum avand in vedere masurile anterioare de relaxare fiscalaa si cresterile salariale, insa acest lucru deja a inceput sa se vada in preturi.

"Ca rezultat al acestor lucruri, inflatia de baza, care este curatata de efectele scaderii TVA, a crescut, ceea ce sugereaza ca presiunile inflationiste se acumuleaza in economie si riscurile supraincalzirii au crescut. Daca economia va continua sa creasca intr-un ritm ridicat, guvernul va oferi stimul fiscal, atunci vom vedea mai multa inflatie.

Cand economia se supraincalzeste, poti vedea o crestere a inflatiei. Aceasta crestere a inflatiei erodeaza competitivitatea, care inseamna ca se acumuleaza dezechilibrele externe. Nu este singura data cand acest lucru s-a intamplat. Romania trebuie sa-si pastreze competitivitatea. Cresterea puternica a salariilor, tensionarea pietei muncii, cresterea PIB peste potential vor adauga la cresterea inflatiei. In aceasta situatie, BNR trebuie sa fie pregatita pentru a normaliza gradual politica monetara pentru a tine asteptarile inflationiste in frau. Consolidarea fiscala poate oferi un ajutor substantial", a mai spus Stavrev pentru sursa citata.

Oficialul a explicat ca esentiale sunt reformele structurale si eficientizarea administratiei publice.

"Stim ca, dupa criza, cresterea potentiala in Romania, si nu numai, ci in Estul Europei, a scazut simtitor, de aceea e important sa fie implementate reforme structurale pentru a creste productivitatea si cresterea potentiala. Eficienta sectorului public ar trebui imbunatatita si institutiile si guvernanta ar trebui intarite", a recomandat Stavrev, precizand ca unul dintre domeniile importante unde e nevoie de reforme este sistemul judiciar.

In acest context, jurnalistii de la Profit.ro l-au intrebat cum comenteaza modul in care cei de la putere incearca sa modifice Legile Justitiei.

"Romania a avut suisuiri si coborasuri in imbunatatirea institutiilor. Au fost progrese recente, si trebuie pastrate. Institutiile sunt vitale pentru crestere. Institutiile legale sunt o componenta cheie. Acest lucru duce la un mediu investitional mai bun, aduce perspective de crestere mai bune si accelereaza convergenta", a conchis Stavrev.

Emil Stavrev s-a aflat la Bucuresti impreuna cu o delegatie FMI de la Washington pentru a prezenta, la BNR, un raport regional privind starea economiei si reforma in sistemul judiciar.

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...