Banca Mondiala avertizeaza: Guvernul Romaniei trebuie sa fie vigilent in contextul dificil din regiune

Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 18:48
2683 citiri
Banca Mondiala avertizeaza: Guvernul Romaniei trebuie sa fie vigilent in contextul dificil din regiune
Foto: The World Bank

Guvernul roman trebuie sa fie vigilent, sa isi mentina pozitia in ceea ce priveste reformele si sa evite presiunile ce ar putea ameninta eforturile de consolidare fiscala, avand in vedere situatiile dificile cu care se confrunta regiunea, chiar daca ratele de crestere si performanta economica a Romaniei au in continuare valori extrem de pozitive, a declarat Cyril Muller, vicepresedinte al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala.

Reprezentantul institutiei financiare internationale s-a aflat pentru trei zile in Romania alaturi de noul Director de Operatiuni numit pentru tarile Uniunii Europene, Arup Banerji, si Directorul Executiv, Frank Heemskerk, ce reprezinta Romania in cadrul Comitetului Directorilor al Bancii Mondiale.

Banca Mondiala: Romania are multe de recuperat in domeniul transporturilor

"Pe durata vizitei am purtat discutii excelente cu privire la modul in care putem sprijini agenda si vom lucra impreuna in domeniul reformelor privind intreprinderile de stat, modernizarea sistemului de asistenta sociala si cadastru, si vom continua sa ne concentram pe sanatate si educatie.

Am fost impresionat in mod pozitiv de optimismul manifestat in Romania si de pragmatismul noului Guvern", a aratat Cyril Muller intr-un comunicat.

Potrivit documentului citat, Banca Mondiala a luat nota de situatia economica pozitiva a Romaniei, ce a inregistrat una dintre cele mai mari rate de crestere la nivelul UE in anul 2014 si 2015, precum si de eforturile depuse de autoritati in ultimii ani ce au contribuit la consolidarea fiscala a tarii.

Delegatia BM a salutat intentiile noului Guvern de a accelera reformele in domeniile cheie ale economiei, in special pe cele ce tin de dezvoltarea unei administrari eficiente a sectorului public, accelerarea guvernantei corporative la nivelul intreprinderilor de stat si masurile orientate catre promovarea cresterii echilibrate in zonele rurale.

"Delegatia a reconfirmat pozitia Bancii in calitate de partener in ceea ce priveste agenda reformei structurale in Romania orientata catre crestere economica continua si durabila si convergenta la UE. Pe durata vizitei, cele doua parti au semnat Memorandumul de Intelegere pentru a prelungi parteneriatul dintre Banca si Romania pana in anul 2023", se precizeaza in comunicat.

Vizita vicepresedintelui BM a inclus intalniri cu presedintele Klaus Iohannis, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, prim-ministrul Dacian Ciolos, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, si cu ambasadori si reprezentanti ai sectorului privat.

Banca Mondiala a oferit asistenta Romaniei pentru a realiza prioritatile nationale inca din anul 1973, cand a avut loc prima misiune economica la nivelul tarii. De atunci, Banca Mondiala a furnizat 12,6 miliarde de dolari sub forma de imprumuturi, garantii si granturi pentru un spectru larg de sectoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#delegatie Banca Mondiala Romania, #economie romania crestere, #economie Balcani, #Cyril Muller Banca Mondiala, #Cyril Muller Bucuresti, #Cyril Muller economie Romania , #crestere economica