Banca Mondiala: In 2012, Romania va avea o relansare economica

Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 11:50
2431 citiri
Banca Mondiala: In 2012, Romania va avea o relansare economica

Banca Mondiala (BM) estimeaza ca Romania va avea o crestere a Produsului Intern Burt (PIB) situata intre 1,8% si 2,1% in 2012, conform unui raport publicat miercuri de aceasta institutie.

Tara noastra a inregistrat in 2011 o crestere economica de 1,5%, adica jumatate din media de la nivelul a zece state din estul Europei - UE10, potrivit estimarilor Bancii Mondiale.

In acest an, Lituania si Slovenia au stat cel mai bine la acest capitol, insa pentru 2012 se prognozeaza o diminuare a diferentelor la nivel macronomic.

Cresterea in Estonia, Lituania si Letonia, liderele procesului de crestere in anul 2011, poate inregistra un declin, conform asteptarilor existente, datorita pietelor de export care incep sa slabeasca.

Ungaria va avea un ritm de crestere mai lent decat al altor tari din regiune pentru ca cererea la nivel national ramane slaba, iar exporturile incetinesc si ele. Doar Slovenia, si in special Romania, vor inregistra un ritm de crestere mai mare in 2012 comparativ cu 2011, datorita unei cereri mai mari pe piata interna.

Polonia, Slovacia si Cehia sunt singurele tari unde conform proiectiilor realizate randamentul din 2012 va depasi nivelurile inregistrate inainte de criza.

"Ne asteptam ca ritmul de crestere in tarile UE10 sa scada de la 3% in 2011 la 2,1% in 2012. Si chiar daca ritmul de crestere al Poloniei poate scadea de la 4% in 2011 la 2,9% in 2012, totusi ritmul de crestere al Poloniei este superior celui din multe tari UE datorita puternicei cereri interne si a comertului defasurat pe baze competitive," a declarat Kaspar Richter, Economist Senior in cadrul Departamentului Bancii Mondiale pentru Regiunea Europa si Asia Centrala.

La cea mai recenta evaluare a Fondului Monetar International, progonoza pentru cresterea economica a Romaniei in 2012 a fost stabilita la 2%.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#crestere economica Romania, #economie Romania 2012, #raport Banca Mondiala, #crestere economica Romania 2012 , #crestere economica
Comentarii
Poza ghighi
ghighi
rank 5
M-as bucura mult ca Romania sa atinga acel mult dorit 2% crestere !