Banca Mondiala reduce estimarea de crestere economica pentru Romania

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 11:38
1645 citiri
Banca Mondiala reduce estimarea de crestere economica pentru Romania
Foto: Sofiaecho

Economia Romaniei va creste cu 1,2 la suta, in acest an, conform unei estimari realizate de Banca Mondiala, care a inrautatit prognoza fata de estimarile initiale, de 1,5 procente.

Totusi, intr-un raport privind perspectivele economice la nivel global, Banca Mondiala avertizeaza ca tensiunile din zona euro reprezinta cel mai mare risc la adresa tarilor in curs de dezvoltare din Europa, precum si din Asia, din cauza riscului de contagiune.

De altfel, Banca Mondiala a redus estimarea de crestere economica pentru Romania si pentru anul viitor, de la 3 procente la 2,8%. Pentru anul 2014, institutia prognozeaza o crestere a produsului intern brut din Romania de 3,4 la suta.

"Din cauza tensiunilor din zona euro, perspectivele economice sunt fragile si riscul unei contagiuni in tarile in curs de dezvoltare din regiune raman reale, in special pentru cele cu legaturi economice puternice. O deteriorarea majora a conditiilor din zona euro ar putea reduce PIB-ul din regiune cu 5 sau mai multe procente. Chiar daca cele mai mari riscuri nu se materializeaza, unele vulnerabilitati ale regiunii ar putea fi magnificate de crestere lenta si o conditii volatile ale pietei de capital internationale", se arata in raportul Bancii Mondiale.

De asemenea, se mentioneaza faptul ca productia industriala din Romania a inceput sa scada de la sfarsitul anului trecut, reflectand masurile de austeritate fiscala si scaderea cererii de importuri din partea tarilor bogate din Europa.

Pentru Europa si Asia Centrala, Banca Mondiala estimeaza o diminuare a cresterii economice pana la 3,3 la suta, in 2012, de la 5,6%, anul trecut.

In cazul Bulgariei, institutia estimeaza o crestere de 0,6 procente, in acest an, de 2,5% in 2013 si de 3,3% in 2014.

Republica Moldova ar urma sa aiba o crestere de 3 procente, in 2012, in timp ce, pentru 2013 si 2014 se estimeaza majorari ale produsului intern brut de 3,8%, respectiv 3,7%.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#estimare crestere economica 2012, #Banca Mondiala PIB Romania , #crestere economica