Banca Mondiala: Romania va avea crestere negativa in 2010

Joi, 10 Iunie 2010, ora 18:03
3245 citiri
Banca Mondiala: Romania va avea crestere negativa in 2010
Foto: Getreligion

Economia Romaniei se va redresa lent, din cauza deficitului bugetar mare, dar si a datoriilor publice si private ridicate, potrivit estimarilor Bancii Mondiale.

In aceeasi situatie se afla si Ungaria, dar Bulgaria, Letonia si Lituania, tari care au intrat in criza cu deficite de cont curent importante, cauzate de o crestere nesustenabila a economiei, in anii anteriori, se arata in raportul Estimari Economice Globale al Bancii Mondiale.

Daca Polonia, Kazahstan si Ucraina vor avea o crestere economica scazuta, in cazul Romaniei, Banca Mondiala estimeaza o evolutie negativa, in acest an.

Cresterea economica din Rusia este estimata la 4,5 la suta pentru 2010, dupa o contractie de 7,9 la suta in anul precedent, in timp ce ecomomiile din Polonia si Turcia se vor majora cu 3%, respectiv 6,3 la suta.

In schimb, Romania si Letonia vor suferi al doilea, respectiv al treilea an de contractie economica la rand, desi ratele de scadere economica s-au diminuat. Astfel, analistii Bancii Mondiale estimeaza o scadere de 0,5 la suta a produsului intern brut din Romania, in 2010, urmata de o crestere de 3,6 la suta, in 2011, si de 4,4 la suta, in 2012.

De asemenea, Romania ar putea suferi consecintele negative ale crizei din zona euro, provocata de Grecia. "Desi o solutie care sa rezolve gradual problemele fiscale in tarile cu venituri mari din Europa, tarile in curs de dezvoltare, cu legaturi puternice financiare si comerciale cu tarile din prima categorie, vor fi nevoite sa faca fata unor repercursiuni importante", se arata in raportul institutiei.

Romania, alaturi de Albania, Bulgaria si Serbia, a beneficiat, in trecut, de un flux de capital crescut din partea institutiilor financiare din Grecia, prin urmare o eventuala intrare in incapacitate de plata a acesteia ar destabiliza si sistemele lor financiare.

"Una dintre cele mai mari probleme, in lunile urmatoare, este cea a bancilor grecesti, care detin o mare parte a creditelor din Albania, Bulgaria, Romania si Serbia. Daca bancile grecesti nu reinnoiesc imprumuturile, intr-un efort de a-si echilibra bilanturile contabile, ar putea avea un impact semnificativ pentru investitiile din acest grup de tari", se arata in raportul Bancii Mondiale.

Economia mondiala se va majora cu maximum 3,1 la suta in 2010

Chiar daca economia globala isi revine, exista inca incertitudini cu privire la sustenabilitatea sa pe termen mediu.

Potrivit estimarilor Bancii Mondiale, produsul intern brut global se va extinde cu 3,1 la suta in 2010 si cu 3,3 la suta in 2011. Apoi, in 2012, economia mondiala va creste cu 3,2 - 3,6 la suta.

Economiile din tarile in curs de dezvoltare vor creste cu 5,9 - 6,1 la suta pe an, intre 2010 si 2012. In cazul tarilor dezvoltate, cresterea va fi mai redusa, de numai 2 - 2,3 la suta in 2010, mult prea putin pentru a contracara efectele contractiei de 3,3 la suta din 2009. In 2011, cresterea va fi de 1,9 - 2,4 la suta.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ce probleme de interpretare legală ridică impozitul de 70% pe veniturile nedeclarate. ANAF-ul ar putea avea mână liberă la amenzi de la 1 iulie
Ce probleme de interpretare legală ridică impozitul de 70% pe veniturile nedeclarate. ANAF-ul ar putea avea mână liberă la amenzi de la 1 iulie
Impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate de persoanele fizice și identificate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) intră în vigoare la 1 iulie 2024. Problema ridicată de...
SUA alertate de un fenomen venit din Est: Nu vrem produsele voastre ieftine, vă interzicem exporturile
SUA alertate de un fenomen venit din Est: Nu vrem produsele voastre ieftine, vă interzicem exporturile
Washingtonul a avertizat o țară din Est că SUA și aliații săi vor lua măsuri dacă aceasta încearcă să-și atenueze problema supracapacității industriale prin vânzările cu prețuri...
#crestere economica Romania, #Banca Mondiala Romania, #scadere economica Romania , #crestere economica
Comentarii