Bilant guvernare USL: Romania va avea una dintre cele mai ridicate cresteri economice

Marti, 07 Mai 2013, ora 19:37
2343 citiri
Bilant guvernare USL: Romania va avea una dintre cele mai ridicate cresteri economice

Romania va avea in anul 2013 una dintre cele mai ridicate rate de crestere economica din Uniunea Europeana, dupa cele din statele baltice, potrivit unor estimari din bilantul "Primul an de guvernare USL", care prezinta date despre schimbarile produse in 12 zone-cheie.

Stabilitatea macroeconomica a constituit principalul obiectiv al anilor 2012-2013 iar cel pentru 2014-2016 este relansarea economica, se arata in documentul transmis marti.

Bilantul prezinta o serie de "vesti bune", aratand ca Romania este una dintre putinele tari europene care au inregistrat o crestere economica in 2012. Astfel, anul trecut economia a crescut cu 0,2% fata de 2011 iar tara noastra a evitat reintrarea in recesiune.

Totodata, numarul de salariati in economie a crescut cu 70.000 in perioada aprilie 2012 - februarie 2013. Somajul a inregistrat o scadere accentuata - in luna februarie 2013 a scazut la 6,7%. Romania are o rata a somajului de doua ori mai mica decat tarile din zona euro, precizeaza documentul.

In ceea ce priveste moneda nationala, se afirma ca "leul prinde putere - Cursul BNR a coborat la cel mai redus nivel de un an si patru luni". Intarirea leului se bazeaza pe intrarile de capital strain in tara, investitorii fiind atrasi de dobanzile bune si de stabilitatea macroeconomica generala.

Prognozele oficiale pe 2013, reduse din nou: Curs, crestere economica, inflatie, salarii si somaj

Romania, stabila din punct de vedere macroeconomic

"Romania este stabila din punct de vedere macroeconomic. Probabilitatea de default a Romaniei este mai mica decat cea a Spaniei, Sloveniei, Portugaliei, Italiei si Ungariei", subliniaza sursa citata.

CDS-ul Romaniei (costurile la care sunt asigurate obligatiunile suverane impotriva riscului de neplata) a avut o tendinta descrescatoare, ceea ce denota cresterea credibilitatii macroeconomice a tarii noastre si reducerea costurilor de imprumut pe pietele interne si externe.

Limita de deficit mai mica de 3%, asumata la nivel european, este respectata. Deficitul bugetar inregistrat in primele trei luni ale lui 2013 a fost de 4,1 miliarde de lei, mai mic decat valoarea prognozata de 4,3 miliarde de lei.

Romania nu mai urmeaza modelul pe datorie. Datoria externa pe termen scurt la 31 ianuarie 2013 este in scadere cu 3,6% fata de 31 decembrie 2012. Datoria externa pe termen mediu si lung este in crestere cu doar 1,7% fata de 31 decembrie 2012.

Documentul mai aminteste ca "pentru prima data in istoria postdecembrista, Romania are un sold al comertului exterior pozitiv, fiind inregistrata o crestere de 8% a exporturilor si de doar 1% a importurilor".

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: AGERPRES