Bilantul primului deceniu al Romaniei in UE: Am fost campioni la recuperarea decalajului fata de tarile occidentale

Marti, 13 Iunie 2017, ora 20:12
5254 citiri
Bilantul primului deceniu al Romaniei in UE: Am fost campioni la recuperarea decalajului fata de tarile occidentale

Romania a inregistrat cea mai rapida apropiere de statele dezvoltate din vestul Europei dintre toate statele membre dupa intrarea in blocul comunitar, arata datele biroului european de statistica, Eurostat, publicate marti.

Tara noastra a ajuns in 2016 la 59% din media UE dupa produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumparare, indicatorul-cheie dupa care se masoara nivelul real de dezvoltare al natiunilor.

In 2006, ultimul an in afara Uniunii Europene, Romania se situa la 39% din media UE dupa acest indicator, usor peste Bulgaria, care se situa la 38%.

Dintre statele din estul blocului comunitar, Polonia se situa in 2006 la 51% din media UE, in timp ce Letonia avea un nivel de 53%, Lituania - 55%, Croatia (intrata mai tarziu in UE, in 2013) - 58%, Ungaria - 61%, Slovacia - 63%, Estonia - 64%, Republica Ceha - 79% si Slovenia - 86%.

Dupa zece ani, Romania a recuperat cel mai mult din declajul fata de statele bogate, avansand cu exact 20 de puncte procentuale fata de media UE, pana la 59% in 2016, arata calculele, pe baza seriilor Eurostat.

Celelalte state din estul UE, care s-au indepartat semnificativ de vestul bogat in perioada comunista din punct de vedere economic, au recuperat in masuri diferite decalajul fata de media UE.

Cea mai slaba performanta a fost inregistrata de catre cele doua state ex-iugoslave membre ale UE.

Slovenia s-a indeparat de media UE, coborand de la 86% in 2006 la 83% in 2016, in timp ce Croatia a urcat intr-un deceniu cu un singur procent, la 59% din media UE, fiind egalata in premiera de Romania.

Tinand cont de diferentele de crestere economica asteptate in acest an, Romania ar putea depasi Croatia din 2017 dupa indicatorul cheie al dezvoltarii si parasi oficial pozitia de a doua cea mai saraca tara din UE.

Economia romaneasca a crescut cu 4,8% anul trecut, iar pentru acest an Guvernul mizeaza pe un avans de 5,2%.

Calculat in moneda europeana, PIB-ul Romaniei a ajuns anul trecut la 169,6 miliarde euro, sub nivelul din Cehia (174,4 miliarde euro), Grecia (175,9 miliarde euro) si Portugalia (184,9 miliarde euro), state care au intre 10 si 11 milioane de locuitori, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Romania este cotata de Eurostat, pentru 2016, cu o populatie de 19,76 milioane de locuitori, in scadere de la 20,88 milioane in 2007.

Citeste si:
Reașezare profundă a modelului economic în UE? Ce face România
Reașezare profundă a modelului economic în UE? Ce face România
Parcursul globalizării este pus în acest moment sub semnul întrebării, după schimbările aduse de pandemia Covid-19 și accelerate de războiul din Ucraina. Lanțurile de producție și...
Bloomberg: Atmosfera devine sumbră la Summitul G7. Situația economică pune presiune pe unitatea europeană
Bloomberg: Atmosfera devine sumbră la Summitul G7. Situația economică pune presiune pe unitatea europeană
Bloomberg: Atmosfera devine sumbră la Summitul G7. Situația economică pune presiune pe unitatea europeană Summitul G7, al celor mai puternice economii liberale, se desfășoară în 2022 sub...