Cererea de cereale din partea producatorilor de biocombustibili este in crestere, ca si pretul cerealelor, pe piata mondiala. Insa cererea sporita are un impact profund negativ asupra mediului, relateaza, luni, The Money Channel.
In incercarea de a extinde suprafetele cultivate, fermierii indonezieni au trecut la defrisarea junglei, provocand o adevarata catastrofa ecologica.
In Statele Unite ale Americii, a crescut considerabil cererea de cereale. Acestea sunt importate ca materie prima, urmand sa fie procesate si transformate in biocombustibil.
Expertii UN Food Program apreciaza ca, din aceasta cauza, anul acesta peste 800 milioane de oameni vor suferi de foame pe tot globul. Tot mai multi fermieri isi vand recoltele marilor grupuri petroliere convertite la productia de combustibili ecologici.
Insa, potrivit expertilor, folosirea biocomustibilului ajuta foarte putin la reducerea emisiilor de dioxid de carbon la nivel mondial.
Preturile au crescut constant pe pietele internationale pentru porumbul din Europa si trestia de zahar braziliana, principalele ingrediente pentru fabricarea etanolului.
Aceeasi situatie se inregistreaza pentru nucile de cocos provenite din Indonezia. Un alt ingredient este uleiul de palmier, arbore cultivat pe suprafete extinse in Indonezia.
Cererea producatorilor americani este atat de mare, incat fermierii indonezieni defriseaza intens jungla, pentru a crea noi plantatii. Doar in regiunea Riau, satelitii NASA au depistat 124 de incendii de padure, provocate pentru defrisarea suprafetelor cultivabile.
In prezent, Indonezia are circa 1,5 milioane de hectare cu plantatii de palmieri, iar in zece ani numarul va creste la 3 milioane de hectare, in detrimentul padurii tropicale.