Care sunt riscurile majore pentru economia Romaniei in 2017

Marti, 06 Decembrie 2016, ora 17:26
4818 citiri
Care sunt riscurile majore pentru economia Romaniei in 2017
Foto: Garanti Bank

Economia Romaniei nu va mai creste in 2017 ca Fat-Frumos, cum s-a intamplat in 2016, ci va frana putin, in timp ce IT-ul va ramane principalul motor. Cele mai importante riscuri sunt legate de cresterile salariilor bugetare si posibilele schimbari legislative.

Potrivit estimarilor Garanti Bank, remise marti Ziare.com, produsul intern brut al tarii noastre va avansa cu 3,7% anul viitor.

E o incetinire destul de semnificativa, avand in vedere ca in al treilea trimestru a fost consemnata o crestere economica de 4,9%, puternic influentata de consum.

Sectorul serviciilor, in mod special IT-ul si activitatile de consultanta si suport in afaceri, se asteapta sa ramana motorul de crestere economica, arata Garanti Bank.

Potrivit raportului bancii, inflatia anuala va ajunge de la -0.4% (octombrie), la 2% pana la finalul anului viitor.

In acest context, Garanti Bank preconizeaza ca Banca Nationala a Romaniei va implementa o prima majorare a dobanzii-cheie abia in 2018, atunci cand inflatia se asteapta sa creasca peste tinta.

In prezent, aceasta se afla la un nivel minim istoric, de 1,75%, si asa va ramane pe tot parcursul anului 2017.

Riscuri

Potrivit specialistilor Garanti Bank, fundamentele macroeconomice ale Romaniei raman puternice.

Totusi, exista doua riscuri pe termen scurt avute in vizor:

  • cresterea deficitului bugetar anul viitor, determinat de factori precum cresterea salariilor din sectorul public, dar si alte masuri planificate pentru 2017;
  • incertitudinile legate de schimbarile legislative, care ar putea impacta sistemul financiar.

Pentru sistemul bancar, principalele riscuri sunt legate de Legea darii in plata si cea de conversie a creditelor in franci elvetieni, ultima aflandu-se la stadiul de revizuire.

Impactul general al acestor legi, insa, ar fi oricum mai mic decat in cazul altor tari, potrivit raportului macroeconomic al Garanti Bank.

Citeste si despre avertismentul facut de Banca Mondiala: Alegerile din 2016 pot creste riscul in economie

"Fiecare an vine cu noi provocari, atat pentru economia globala, cat si pentru cea locala. 2016 nu este o exceptie din acest punct de vedere. Cel mai important aspect, insa, este acela ca Romania isi pastreaza echilibrul si continua sa se dezvolte si sa atraga investitii. Intrevedem, astfel, rezultate pozitive in viitorul apropiat", a declarat Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank Romania.

C.P.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#crestere economica Romania 2017, #economie Romania 2017 , #crestere economica