Care va fi polul de crestere pentru Romania in 2015: Ritm ametitor pentru un sector al economiei

Luni, 22 Iunie 2015, ora 14:15
7724 citiri
Care va fi polul de crestere pentru Romania in 2015: Ritm ametitor pentru un sector al economiei
Foto: EY Romania

Consumul intern este cel mai puternic vector de crestere a economiei Romaniei, se arata in editia din iunie 2015 a barometrului EY Eurozone Forecast (EEF).

Performanta economica a Romaniei in primul trimestru al acestui an a fost peste asteptari, marcand o crestere economica de 4,2%. Desi este putin probabil ca acest ritm sa fie sustinut pe parcursul intregului an, perspectivele pentru 2015 raman destul de optimiste.

Daca revenirea zonei euro se pastreaza pe aceleasi coordonate, perspectiva de crestere a PIB-ului Romaniei este de 3,1% in 2015 si de 3,2% in 2016, cu posibilitatea de a depasi aceste niveluri dupa 2017, se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Consumul intern a crescut la nivel real cu un ritm care nu a mai fost atins din 2008 incoace, inregistrand un avans trimestrial de 2,6% in ultimul trimestru al anului 2014, potrivit EY. Tendinta a continuat si anul acesta, cand s-a inregistrat o crestere a salariilor in medie cu aproape 7% in ianuarie si in februarie, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Consumul intern are perspective de crestere cu peste 4% in 2015, dupa expansiunea de 5% inregistrata in 2014, potrivit sursei citate. Cresterea semnificativa a salariilor, de peste 6%, impreuna cu inflatia scazuta au intarit in aceasta perioada puterea de cumparare a consumatorilor romani.

Schimbari de proportii in ultimii 12 ani in ceea ce priveste PIB-ul Romaniei

"Consumul este in acest moment principalul vector de crestere in Romania, dupa o lunga perioada de stagnare ce a urmat crizei globale - perioada in care consumul domestic a scazut in Romania cu aproximativ 10%. Tendinta clar ascendenta ilustreaza increderea mai mare a populatiei in economie si cresterea nivelurilor reale ale salariilor. Ne asteptam de asemenea ca investitiile sa creasca la randul lor, desi dimensiunea evolutiei pozitive va depinde puternic de perspectiva zonei euro," a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner EY Romania.

Cresc investitiile in zona euro

Companiile se pregatesc de investitii, datele din ultimele luni legate de mediul de afaceri si de creditare fiind din ce in ce mai pozitive.

EEF prevede ca investitiile totale vor creste cu 1,1% in 2015, inainte de a se accelera la aproape 3% in 2016-17, dupa care se vor stabiliza, la un nivel de 2,5% in 2018-2019. Asemenea rate de crestere ale investitiilor sunt foarte apropiate de cele de dinainte de criza.

Procedura de quantitative easing (QE) va ajuta la mentinerea costurilor de creditare a afacerilor, guvernelor si persoanelor fizice din zona euro la niveluri joase, in acest an si in urmatorul. In orice caz, posibilitatea iesirii Greciei din uniunea monetara continua sa arunce o umbra asupra pietelor financiare.

"Lasand Grecia la o parte, multi dintre norii care au umbrit zona euro s-au dispersat in ultimele 6 pana la 12 luni, iar economia a raspuns prin cresteri mai rapide si generare de locuri de munca. Riscurile raman valabile, evident, insa finantarile ieftine, moneda europeana slabita si sentimentul tot mai puternic de incredere al populatiei sunt factori care sugereaza ca investitiile in afaceri ar putea reincepe in trimestrele urmatoare", a explicat Tom Rogers, senior economic advisor pentru EEF.

Consumatorii romani, mai putin afectati de criza europeana - Gfk

Cheltuieli de consum mai mari decat in oricare an din 2006 incoace

In cea de-a doua jumatate a anului 2015, gopodariile din UE vor incepe sa simta cresterea cu 5% a facturilor la energie in conformitate cu evolutia din 2016 a pretului mondial la petrol, fapt care va mai tempera cresterea cheltuielilor de consum.

Cu toate acestea, date fiind perspectivele mai bune ale pietei muncii, EEF se asteapta la cresterea cu 1,7% a cheltuielilor de consum in 2015 si cu 1,6% in 2016, rate semnificativ mai mari decat cea de 1% din 2014 si cu mult peste media ultimilor ani.

In unele tari, cum ar fi Germania, aceasta crestere este alimentata de cresterile salariale pe o piata care cunoaste limitari. In alte tari, cum este Italia, consumatorii isi cheltuie banii economisiti din folosirea energiei eoliene pe bunuri de folosinta indelungata cum sunt masinile si aparatele electrocasnice, incurajati fiind de stabilizarea pietelor muncii.

C.P.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#crestere consum Romania, #consum Romania 2015, #crestere consum , #crestere economica