Cat au scazut economiile Europei si Japoniei pe final de 2012

Joi, 14 Februarie 2013, ora 10:40

   

Cat au scazut economiile Europei si Japoniei pe final de 2012
Economiile europene au scazut in ultimul trimestru al anului trecut, pe fondul cererii scazute si al masurilor de austeritate.

Economia Germaniei, cea mai mare din zona euro, a inregistrat o contractie de 0,6% in trimestrul patru al anului trecut, pe fondul unui declin al exporturilor. Aceasta este cea mai puternica scadere de la inceputul anului 2009.

De asemenea, economia franceza, a doua mare economie a blocului economic cu moneda unica, a scazut cu 0,3% in ultimele trei luni din 2012, informeaza BBC.

Ambele evolutii au fost mai slabe decat anticipau economistii.

Conform institutului german de statistica, exporturile de bunuri ale tarii au scazut semnificativ comparativ cu importurile de bunuri in perioada analizata.In cazul Frantei, potrivit estimarilor bancii centrale a tarii, economia va creste in primele trei luni ale acestui an.

Presedintele francez Francois Hollande incearca sa stimuleze competitivitatea Frantei prin reducerea cheltuielilor guvernamentale si relaxarea reglementarilor de pe piata muncii.

Economia ceha a inregistrat si ea o contractie de 0,3% in trimestrul patru comparativ cu trimestrul anterior, al patrulea declin consecutiv, in contextul in care guvernul a extins programul de austeritate, iar criza din zona euro a limitat cererea pentru exporturi.

Cehia se confrunta cu o cerere interna scazuta, in timp ce banca centrala a redus rata dobanzii de politica monetara pana aproape de zero, noteaza Bloomberg.

Totodata, Finlanda a ramas in recesiune, inregistrand o contractie de 0,5% in trimestrul patru fata de trimestrul anterior, potrivit cifrelor publicate joi de institutul local de statistica.

Scaderea produsului intern brut a fost de 1,8% in trimestrul patru comparativ cu aceeasi perioada a anului 2011, scrie Le Figaro.

Japonia ramane in recesiune

Japonia, a treia mare economie la nivel mondial, ramane in recesiune dupa ce a inregistrat o contractie de 0,1% in trimestrul al patrulea, justificand astfel planurile guvernului de a introduce o politica monetara mai agresiva.

Economistii anticipau un avans de 0,1% fata de trimestrul anterior, potrivit Reuters.

Rapotat la perioada corespunzatoare din anul precedent, Japonia a avut o scadere economica de 0,4%, in timp ce economistii se asteptau la o crestere de 0,5%.

Analistii estimeaza ca cresterea economica va fi reluata pe parcusul acestui an, pe fondul masurilor de politica monetara, al stimulentelor fiscale si al unei redresari la nivel global.

Anticiparea relaxarii politicii monetare a determinta deprecierea yenului cu 20% din noiembrie.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1681 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor