Ce a dus la cresterea economica a Asiei?

Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 12:30
3449 citiri
Ce a dus la cresterea economica a Asiei?
Foto: Info.ems

Tarile asiatice se afla in fruntea statelor care inregistreaza cresteri economice, in trimestrul al treilea, datorita productiei.

Indicatorii de productie din India, Taiwan, China si Japonia au confirmat o crestere economica robusta.

In luna octombrie, Taiwan a detinut suprematia, indicele de performanta in productie (PMI) crescand la cel mai inalt nivel din ultimii doi ani, la 59,8 puncte, de la 57,7 puncte, in septembrie.

In India, PMI a scazut usor, de la 55 de puncte la 54,5 puncte, insa a ramas peste 50, ceea ce ar reprezenta stagnare. Potrivit lui Robert Prior-Wandesforde, economist la HSBC, citat de Financial Times, cifrele din luna octombrie din India sustin o crestere industriala robusta anuala de 8 - 10 procente.

Estimarile pentru China, din ce in ce mai optimiste

In China, PMI a crescut la 55,2 de puncte, de la 55 de puncte, in timp ce indicele economic al HSBC indica o crestere pana la 55,4 puncte, cel mai inalt nivel din luna aprilie 2008, datorita noilor comenzi si a reluarii angajarilor in domeniul productiei.

"Redresarea puternica a situatiei in domeniul productiei ar trebui sa se mentina si in lunile urmatoare, intarind cresterea economica din trimestrul al patrulea din 2009", este de parere Qu Hongbin, economist sef pentru China la HSBC.

De altfel, potrivit economistului chinez Zhang Liqun, in ultimul trimestru din acest an, cresterea economica ar putea fi de 9,5 procente din produsul intern brut, dupa ce s-a majorat cu 7,9 procente in trimestrul doi si 8,9 procente in al treilea.

Datorita acestor rezultate, analistii sunt de parere ca Guvernul chinez ar putea reduce pachetele de ajutoare financiare. In schimb, economia va fi alimentata de cresterile estimate in domeniul consumului, exporturilor si in cel imobiliar.

Jing Ulrich, de la JPMorgan Chase, constructiile vor juca un rol dominant in economia chineza, avand in vedere redresarea pietei, incepand din luna septembrie, tendinta care se va mentine in urmatoarele luni.

Coreea de Sud se misca mai greu

In timp ce vecinii sai cresc vazand cu ochii, Coreea de Sud a inregistrat o usoara scadere a indicelui de productie, de la 52,7 puncte la 52,5 puncte, marcand a treia luna consecutiva cu o crestere mai slaba, insa a opta in care se observa, totusi, o majorare, ceea ce nu se poate spune in cazul majoritatii statelor din lume.

Economistii sunt de parere ca, in ciuda unui ritm mai lent, cresterea sud-coreeana este puternica.

Desi cererea la export s-a diminuat usor, rata angajarilor s-a majorat, limitand riscul scaderii consumului de pe piata interna, pe masura ce masurile de sprijin financiar introduse de Guvern se apropie de sfarsit.

Productia sta bine si in SUA

Nu doar China beneficiaza de pe urma unei majorari a productiei. In Statele Unite, principalul indice pentru acest domeniu, ISM, a atins cel mai inalt nivel din ultimii trei ani si jumatate, crescand, in octombrie, la 55,7 puncte, de la 52,6 puncte, in luna precedenta, relateaza CNN.

Acest punctaj se situeaza mult peste asteptarile economistilor, care estimau o crestere de pana la 53 de puncte.

"In mod clar, este un alt semn ca recesiunea s-a incheiat, iar redresarea adevarata a inceput", a declarat Adam York, economist la Wells Fargo.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#crestere productie Asia, #crestere productie SUA, #crestere economica China , #crestere economica