Ziare.com

CE a revizuit cresterea economica a Romaniei la 2,1%

Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 20:10

   

CE a revizuit cresterea economica a Romaniei la 2,1%
Comisia Europeana (CE) a revizuit in scadere prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2012, la 2,1%, fata de estimarea din primavara, de 3,7%, potrivit prognozei de toamna.

Pentru 2011, estimarea CE privind cresterea economica este si ea revizuita, insa in crestere, de la 1,5% la 1,7%.

Dupa ce, in acest an, exporturile au fost unul dintre motoarele principale de crestere, in 2012, ca urmare a inrautatirii estimarilor privind Europa, cererea externa va fi mai putin robusta, se arata in prognoza.

De asemenea, inflatia redusa si scaderea somajului, in ciuda continuarii comportamentului consumatorilor de ajustare a bugetelor in prima parte a anului viitor, vor contribui la revigorarea consumului privat in partea a doua a lui 2012.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Consumul guvernamental nu este de asteptat sa contribuie mult la cresterea economica in 2012, fiind limitat de necesitatea continuarii consolidarii fiscale si de reducerea fortei de munca din sectorul public.

Pe de alta parte, CE prognozeaza ca investitiile vor reprezenta un motor important de crestere anul viitor, ca urmare a nevoii ridicate de modernizare a infrastructurii publice, in parte cu fonduri europene. Investitiile private vor fi insa mai slabe, pe fondul incertitudinilor legate de alegerile din 2012 si turbulentelor de pe pietele financiare internationale in 2011.

De asemenea, prognoza de toamna prevede ca deficitul bugetar ar trebui sa fie de 4,9% din PIB in 2011 si de 3,7% in 2012, ambele prognoze revizuite in crestere fata de estimarea din primavara, de 4,7% pentru anul curent si 3,6% in 2012.

Deficitul bugetar in 2012 este de asteptat sa scada in continuare la 3,7% din PIB, prin asumarea unoi politici de consolidare. Autoritatile nu au finalizat inca bugetul 2012 astfel incat prognoza actuala nu include nicio masura suplimentara de politica care ar putea fi inclusa, se precizeaza in raportul CE.

Proiectiile actuale iau in calcul asumarea privind continuarea reducerilor cheltuielilor, in special in ceea ce priveste subventiile, dar si economiile rezultate din reformele implementate in prezent, cum ar fi reducerea numarului programelor de asistenta sociala si continuarea reformei sistemului de pensii.

Inflatia va fi in acest an de 5,9%, indicator revizuit in crestere de CE, fata de proiectia din primavara, de peste 5%. In 2012, se ia in calcul o inflatie de 3,4%.

Potrivit CE, deficitul de cont curent este prognozat sa ajunga la 4,1% in 2011, 5% in 2012 si 5,3% in 2013.

Totodata, rata somajului este estimata sa ajunga la 8,2% in 2011 si va continua sa se reduca in urmatorii doi ani la 7,8%, respectiv 7,4%.

Sursa: rNews

Articol citit de 1009 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

AdicĂ Cum ar zice pesimistu', că "mai rău de-asa, nu se poate!", sau

cum ar zice optimistu': "ba, se poate!"?

 

Si mama Omida ce prognoza a dat ?

E mai credibiula prognoza ei, parca .

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor